Memorandumul cu FMI... mai aşteaptă

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2005

Guvernul a amînat cu patru luni semnarea Memorandumului suplimentar cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Deşi premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat săptămîna trecută rezultatul încasărilor pe primele trei luni la bugetul de stat, se pare că reprezentanţii Fondului nu au fost impresionaţi de suma rezultată din colectările invocate de demnitarii noştri.

Vicepremierul Adriean Videanu a declarat, ieri, că deşi dis-cuţiile cu FMI continuă, există o abordare diferită a celor două părţi aflate la masa negocierilor. "Dacă două luni nu au fost relevante pentru reprezentanţii Fondului, poate alte trei luni vor fi. Considerăm că previziunile Guvernului sînt mai apropiate de realităţile româ-neşti spre deosebire de previziunile mai pesimiste ale FMI," a adăugat vicepremierul.

Ministrul finanţelor, Ionuţ Popescu, a lăsat şi el să se înţeleagă că împrumutul de la FMI nu ne este indispensabil în acest moment, deoarece încasările la bugetul de stat relevă că ne aflăm pe un trend ascendent. "Se va vedea din ce în ce mai bine că introducerea cotei unice nu a produs acea lipsă la bugetul de stat pe care o invocă FMI", a subliniat Ionuţ Popescu, ieri la Guvern. În acest context, el a adăugat că ţinta inflaţiei rămîne la 7%.

De asemenea, Adriean Videanu a precizat că prioritatea Guvernului este semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană din aprilie şi nu negocierile cu FMI care mai pot fi amînate. "Ajustările cerute de Fond ar putea conduce la îngreunarea procesului de compatibilizare cu UE," a subliniat domnia sa.

Principalul punct de discordie dintre guvernanţi şi delegaţia FMI este stabilirea deficitului bugetar. Astfel, potrivit vicepremierului, FMI cere un deficit de 0,4- 0,5%, în timp ce Guvernul vrea un deficit de 0,7%, care ar oferi o mai mare largheţe împrumuturilor externe.

Pe de altă parte, Ionuţ Popescu a explicat că ne aflăm deja în acord cu FMI, astfel încît amînarea memorandumului suplimentar nu poate prejudicia semnarea tratatului cu Uniunea Europeană.

Potrivit demnitarilor, FMI a arătat că cele două luni invocate de Guvern nu reprezintă o perioadă relevantă pentru a decide forma în care va fi semnat memorandumul, însă autorităţile noastre au subliniat că vor încerca, cu această ocazie, să apropie mai mult acordul de realităţile economice din ţară.

Ionuţ Popescu a subliniat că nici Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) nu va fi majorată aşa cum ar dori FMI, deoarece majorarea TVA nu este o soluţie necesară în acest moment.

Amintim că nici poziţia preşedintelui Traian Băsescu nu a fost mai puţin tranşantă în raport cu FMI. El a declarat, la întoarcerea din SUA, că reprezentanţii FMI ne tratează inadmisibil. Declaraţia preşedintelui a survenit refuzului pe care l-a primit din partea delegaţiei FMI atunci cînd a solicitat stabilirea deficitului bugetar la 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb