MERVYN KING: "Economia globală se îndreaptă către o nouă criză"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 octombrie 2019

Mervyn King (sursa foto www.thetimes.co.uk)

Mervyn King (sursa foto www.thetimes.co.uk)

"Crizele precedente au produs noi curente de gândire, dar din 2008 încoace nu s-a schimbat nimic", spune fostul guvernator al Băncii Angliei

Economia globală se îndreaptă "somnambulă" către o nouă criză economică şi financiară care ar putea avea consecinţe devastatoare pentru sistemul democraţiilor liberale, a declarat recent Mervyn King, fostul guvernator al Băncii Angliei, citat de TheGuardian.

King, care a condus banca centrală a Marii Britanii în timpul ultimei crize financiare şi în recesiunea subsecventă, a precizat la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale că nu a existat o examinare fundamentală, extensivă, a ideilor care au condus la implozia parţială a sistemului bancar mondial acum un deceniu şi că rezistenţa la noi idei aduce în prim-plan posibilitatea unei repetiţii a haosului de atunci.

"O nouă criză economică şi financiară ar fi devastatoare pentru legitimitatea sistemului democratic bazat pe pieţe. (...) Prin respectarea noului ortodoxism reprezentat de politica monetară şi prefăcându-ne că am făcut sistemul bancar sigur ne îndreptăm somnambuli către acea criză", a spus Mervyn King.

Acesta a adăugat că Statele Unite ar suferi un "armagedon financiar" dacă principala bancă centrală din sistemul financiar global - Federal Reserve - nu ar avea muniţia necesară de a combate un episod similar cu criza precedentă din 2008-2009.

Mervyn King a mai declarat că după Marea Depresiune din anii 1930 au apărut noi idei precum politica progresistă "New Deal" a preşedintelui american Roosevelt şi astfel o schimbare majoră la nivelul ortodoxiei economice.

"Nimeni nu se poate îndoi că trecem, încă o dată, printr-o perioadă de turbulenţe politice. Dar (de data aceasta) nu a existat o chestionare comparabilă a ideilor care stau la baza politicilor economice. Asta trebuie să se schimbe", a notat fostul guvernator al Băncii Angliei.

King a mai spus că rareori climatul economic şi politic global a fost atât de agitat. El a citat războiul comercial dintre Statele Unite şi China, protestele din Hong Kong, turbulenţele financiare din economii emergente precum Argentina sau Turcia, tensiunile în creştere dintre Franţa şi Germania asupra direcţiei zonei euro, precum şi conflictul politic intern din Statele Unite ce apare într-o perioadă în care dorinţa Statelor Unite de a conduce ordinea internaţională este pe cale de dispariţie.

În ceea ce priveşte economia globală, Mervyn King a spus că aceasta este prinsă într-o capcană definită de creştere economică scăzută pe termen lung (eng. low growth trap) şi că revenirea economică ce a urmat recesiunii din 2008-2009 a fost mai slabă decât cea care a urmat Marii Depresiuni.

"După Marea Inflaţie (n.r. 1970-1980), Marea Stabilitate (1990-2008) şi Marea Recesiune am intrat în Marea Stagnare", a spus King, reamintind de teza lui Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei Americane, care în 2013 reintroducea dezbaterii publice conceptul stagnării seculare, o perioadă lungă de creştere economică slabă în care dobânzile foarte joase sunt ineficiente în stimularea economiei.

El a mai notat că modelele matematice standard folosite de economişti pentru conturarea politicilor economice sunt foarte puţin utile în două perspective: stimularea economiei din capcana actuală a creşterii economice slabe pe termen lung şi pregătirea pentru următoarea criză financiară.

Mervyn King a notat: "Înţelepciunea convenţională atribuie stagnarea unor factori ce ţin de ofertă, precum faptul că rata de creştere a productivităţii (n.r. pe termen lung) pare să fi scăzut. Dar datele pot fi interpretate doar într-un model sau într-o teorie. Şi este surprinzător că a existat atât de multă rezistenţă la ipoteza că, nu doar Statele Unite, dar economia globală, în general, suferă de o stagnare seculară condusă de cerere".

Pentru a scăpa din capcana creşterii scăzute este necesară o realocare a resurselor de la o componentă a cererii la alta, respectiv de la un sector la altul şi de la o firmă la alta, potrivit lui King.

"Au existat investiţii excesive în anumite părţi ale economiei - sectorul de export din China şi Germania şi sectorul real-estate din alte economii dezvoltate, de exemplu - şi investiţii insuficiente în alte sectoare, precum infrastructura. Pentru a produce o realocare a resurselor - atât capital, cât şi muncă - va fi necesară o paletă de politici mult mai largă decât pur şi simplu stimuli monetari", a explicat fostul guvernator al Băncii Angliei.

Acesta a adăugat: "Este eşecul de a răspunde nevoii de acţiune pe multe fronturi ale politicilor publice, cel care a condus la stagnarea cererii din ultimul deceniu. Iar fără acţiune pentru a răspunde la moliciunea structurală a economiei globale riscăm o nouă criză financiară, emanată de data asta nu din sistemul bancar american, ci din sisteme financiare slabe din alte părţi (ale lumii)".

King a conchis notând că a venit timpul ca Federal Reserve şi alte bănci centrale să înceapă o serie de discuţii cu clasa politică pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la cât de vulnerabilă este economia globală în cazul unei noi crize şi că anumite restricţii impuse abilităţii Fed-ului de a împrumuta alte bănci centrale ar trebui suspendate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Declinul financiar ce va urma va face să dispară pentru început instituții. ONU va cere țărilor membre chiar desființarea religiilor pe care le vede vinovate de subminarea bugetelor statelor. Nici proprietățile lor nu sunt de neobservat. Totuși, înainte de a desființa astfel de instituții trebuie să se creadă că va urma pace și securitate pe glob. Una falsă de această dată. Mai e puțin până începe dezastrul. Într-un final toate guvernele se vor prăbuși. Dar vor fi supraviețuitori, oameni ce nu se vor implica în nicio chestiune politico-militară ce va urma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb