Jocurile Olimpice se vor desfăşura în această vară, chiar dacă populaţia ţării gazdă nu mai doreşte acest lucru, iar o criză politică produsă de această decizie pare iminentă. Onoarea niponă, dar şi sumele uriaşe consumate pentru organizare împiedică adoptarea unei noi decizii radicale.
Seiko Hashimoto, preşedinta Comitetului de organizare, a exclus o anulare sau o nouă amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în contextul temerilor care circulă în rândul autorităţilor locale şi profesioniştilor din domeniul medical în legătură cu desfăşurarea în siguranţă a evenimentului, în mijlocul pandemiei.
Sondajele de opinie din Japonia au arătat în mod constant că majoritatea cetăţenilor acestei ţări vor ca Jocurile să fie anulate sau amânate din nou, după ce startul lor a fost întârziat cu un an din cauza crizei coronavirusului, iar majoritatea membrilor Adunării Metropolitane din Tokyo simt acelaşi lucru. "Nu putem amâna din nou Jocurile", a declarat Hashimoto, fostă sportivă devenită politician, într-un interviu publicat de cotidianul Nikkan Sports. Este posibil ca prim-ministrul Yoshihide Suga să apeleze la alegeri anticipate după Jocurile Olimpice şi Paralimpice, menţinându-şi hotărârea de a merge înainte cu evenimentul din această vară, relatează publicaţia Asahi.
Spectatorii străini au fost deja excluşi de la Jocuri, iar oficialii sunt indecişi dacă fanii japonezi vor avea voie să ia loc în tribune. Ministrul Economiei, Yasutoshi Nishimura, a subliniat că entuziasmul fanilor, strigătele şi îmbrăţişările ar putea reprezenta un risc de transmitere a virusului. Oraşele şi localităţile stabilite pentru a găzdui antrenamentele olimpice sau întrecerile sportive au ridicat din ce în ce mai multe dubii, pe fondul temerilor legate de faptul că vizitatorii vor răspândi noile variante ale virusului şi vor secătui resursele medicale.
Japonia se luptă în prezent cu un al patrulea val al infectărilor cu Covid-19, cu opt săptămâni înaintea startului program al Jocurilor, pe fondul unui start lent al campaniei de vaccinare, iar zece regiuni, inclusiv Tokyo, se află în stare de urgenţă până la 20 iunie.
Sportivii nu mai sunt deloc încântaţi de această competiţie, dar cu toate acestea foarte puţini au decis să anunţe că se retrag.