MESAJUL AMBASADEI IRANULUI, LA 32 DE ANI DE LA MOARTEA IMAMULUI KHOMEINI: "Situaţie politică internaţională critică: este nevoie să cunoaştem valorile şi ideile Imamului Khomeini"

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iunie 2021

"Situaţie politică internaţională critică: este nevoie să cunoaştem valorile şi ideile Imamului Khomeini"

Ambasada Republicii Islamice Iran a trsnsmis cu ocazia comemorării a 32 de ani de la moartea Imamului Khomeini, liderul Revoluţiei Islamice din Iran, a transmis următorul mesaj:

"Glorioasa Revoluţie Islamică din Iran este, fără îndoială, un fenomen influent şi transformator în ultimele decenii, sub conducerea de neegalat a Imamului Khomeini. Acesta a creat o schimbare dramatică în domeniul relaţiilor internaţionale şi al ecuaţiilor politice ale guvernelor lumii. Principiile şi conceptele acestei revoluţii au fost în general influenţate de gândirea şi practica Imamului Khomeini ca ideolog şi conducător al acesteia.

Cele mai importante realizări pe plan internaţional ale Revoluţiei Islamice sub conducerea lui Imam Khomeini, au fost prezentarea Islamului politic sub forma unui tip de discurs nou pe scena mondială, independenţa faţă de Occident şi Orientul politic în lume, trezirea islamică, combaterea aroganţei, lupta împotriva opresiunii şi apărarea celor asupriţi, lupta pentru dreptate şi libertate, reînvierea valorilor comune ale lumii islamice, reînvierea unităţii dintre musulmani, promovarea unei culturi a independenţei etc.

Imam Khomeini, regretatul lider al Revoluţiei Islamice din Iran, a cerut naţiunilor islamice să adopte o nouă abordare a valorilor islamice, cu scopul de a contracara dominaţia superputerilor din Orient şi Occident şi, stabilind o legătură directă între revoluţie şi religia Islamului, a prezentat revoluţia ca fiind o condiţie necesară pentru realizarea idealurilor divine, un mijloc de realizare a obiectivelor gândirii religioase şi de conectare a societăţii umane la sublimarea umană.

După victoria Revoluţiei Islamice din Iran, Imam Khomeini a condus societatea islamică din Iran timp de un deceniu, într-unul dintre cele mai dificile momente politice din istoria contemporană, şi în timpul războiul impus al regimului Baasist al lui Sadam Hussein din Irak, împotriva ţării noastre, până când, în data de 5 iunie 1989, a trecut în nefiinţă. Acum, la 32 de ani de la moartea Imamului Khomeini, drumul său este continuat cu fermitate, iar Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Revoluţiei Islamice, conduce ţara urmând calea Imamului Khomeini şi principiile Revoluţiei Islamice.

Printre liderii religioşi, Imamul Khomeini este o figură excepţională, unică şi admirabilă datorită calităţilor sale umane înalte. Imamul, în dimensiunea materială, a fost filozof, jurist islamic, scriitor, orator, poet, exeget şi teolog. În dimensiunea spirituală, acesta a fost un drept slujitor al Lui Dumnezeu, iar secretul succesului său a stat doar în devotamentul şi sinceritatea sa. Acesta a fost în acelaşi timp un mare mistic, dar şi cel mai mare politician al timpului său, iar în apogeul luptei şi guvernării sale politice, el şi-a păstrat acelaşi spirit mistic şi religios. În ceea ce priveşte gândirea şi ideologia, Imamul Khomeini a fost cel mai mare inovator al secolului şi a prezentat lumii Islamul cu cea mai frumoasă faţă a sa, iar acest lucru a fost motivul pentru care milioane de oameni liberi din lumea contemporană au fost atraşi de carisma sa fără pereche.

Imamul Khomeini a fost un gânditor care cunoştea în detaliu diversele sfere ale Islamului, iar această caracteristică determina personalitatea sa completă, transformându-l într-o figură memorabilă în ştiinţă şi gândire. Prin urmare, înţelegerea ideologiei politice a Imamului este legată într-un fel de alte aspecte ale personalităţii sale, fără de care elementele de bază ale viziunii sale politice sunt imposibil de înţeles.

Ideologia politică a Imamului Khomeini, formată pe fundamentele sale teoretice, este fără îndoială un răspuns la rezolvarea crizelor şi problemelor umanităţii, în special a societăţilor umane din epoca actuală. Imamul Khomeini consideră că cea mai importantă problemă a societăţilor actuale şi a umanităţii este nerespectarea legilor naturale şi divine; legi care se bazează pe nevoile reale ale oamenilor şi care sunt căi de a obţine modul de viaţă dorit şi fericirea adevărată. În acest sens, Imamul Khomeini consideră că subminarea statutului religiei în sferele politicului şi socialului, este o problemă pentru oameni şi precizează că soluţia este revigorarea statutului religiei în toate aspectele vieţii umane.

Imamul Khomeini şi-a început revolta şi mişcarea islamică din punct de vedere intelectual prin reînvierea gândirii politice a Islamului, în special prin revigorarea teoriei guvernării cu ajutorul juriştilor islamici şi a erudiţilor în domeniul religiei, iar aceasta este, de fapt, una dintre diferenţele fundamentale ale mişcării dădătoare de viaţă şi de deşteptare a Imamului Khomeini faţă de alte mişcări islamice din ultimele secole. Tocmai această diferenţă fundamentală a fost unul dintre factorii importanţi ai succesului şi victoriei Revoluţiei Islamice.

Imamul Khomeini, ca lider salvator al tuturor celor asupriţi în lume, a dorit întotdeauna fericirea tuturor oamenilor, fie ei musulmani sau non-musulmani, şi chiar fie ei adepţi ai religiilor abrahamice sau ai altor religii. El se simţea responsabil faţă de toţi oamenii, iar acest sentiment de responsabilitate divină se poate vedea clar atât în mesajul său către domnul Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, mesaj legat de salvarea oamenilor aflaţi sub dominaţia comunistă, cât şi în întreruperea relaţiilor cu fostul regim rasist din Africa de Sud, care nu erau o naţie musulmană, precum şi în relaţia cu celelalte popoare musulmane, indiferent de culoare, rasă, limbă sau ramură religioasă. Imamul vorbeşte despre chestiunea unităţii între asupriţii lumii ca fiind cea mai importantă şi fructuoasă modalitate de confruntare a marilor aroganţi ai lumii. El consideră că alierea şi unificarea într-o singură voce, precum şi sprijinirea reciprocă în faţa opresiunii din întreaga lume este singura cale de a eradica oprimarea celor asupriţi.

Deşteptarea islamică, chiar dacă născută din diverse sfere şi factori, este, fără îndoială, vatra trezirii islamice, iar sursa cea mai influentă a acestei deşteptări se regăseşte în ideile Imamului Khomeini şi în preapreţiosul său produs, Revoluţia Islamică.

Conform Imamului Khomeini, împărţirea puterii în structura politică a relaţiilor internaţionale este inegală şi încalcă drepturile naţiunilor şi ţărilor slabe. Distribuţia resurselor materiale şi naturale ale puterii în întreaga lume nu a fost egală, iar ceea ce s-a întâmplat la nivelul structurii politice reale a sistemului internaţional, se naşte din relaţiile politice inegale, exercitarea dominaţiei, influenţa marilor puteri şi apartenenţa politică a ţărilor dominate. Despre aceasta, Imamul Khomeini a spus: "Puterea din mâinile opresorului conduce lumea spre corupţie."

Din punctul de vedere al Imamului Khomeini, scopul puterii politice trebuie să fie acela de a conduce spre distribuirea uniformă a puterii, justiţiei şi egalităţii globale, pentru a stabili ordinea şi securitatea, pentru a oferi dreptate şi pentru a asigura bunăstarea oamenilor, şi nu pentru a duce la tiranie şi dictatură, sau cu alte cuvinte, la încălcarea şi abaterea de la standardele umanităţii.

Explicând principiile politicii externe şi ale diplomaţiei Republicii Islamice, Imam Khomeini a spus: "Relaţia noastră cu toţi străinii se va baza pe principiul respectului reciproc. În această privinţă, nu vom ceda opresiunii şi nici nu vom asupri pe nimeni." Viziunea realistă a Imamului Khomeini este aceea că: "Nu trăim niciodată cu uşile închise, dar nici nu deschidem aceste uşi coloniştilor. Tratăm fiecare ţară cu cel mai mare respect".

Aici este necesar să subliniem principiul neinterferenţei în afacerile interne ale altor ţări din punctul de vedere al Imamului. Desprea aceasta, el a spus: "Sperăm că pacea mondială se va construi pe independenţa naţiunilor şi neinterferenţa în treburile altora". Şi, în altă ocazie, a adăugat: "Noi nu suntem dintre aceia care, atunci când devin puternici, intervin agresiv într-o altă ţară". Aceste cuvinte ale Imamului Khomeini arată natura paşnică a politicii externe a Republicii Islamice Iran în relaţiile sale cu alte state.

Astăzi, când structura comunităţii internaţionale se confruntă cu o situaţie politică critică, este nevoie, mai mult ca oricând, să cunoaştem fundamentele şi ideile politice ale Imamului Khomeini în diferitele sale sfere internaţionale".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Un mesaj despre un nenorocit din cauza caruia zecii de mii de iranieni au putrezit in puscariile din Teheran sau din alta parte a tarii respective, alte zeci de mii sau poate sute de mii au fost condamnati la moarte si executati, iar milioane de femei sunt abuzate zilnic de sotii lor in numele fanatismului islamist promovat de adeptii ucigasului astuia de suflete.

    1. du-te si fa bisnita, precum iti zice numele ... si mai lasa atitudinea asta dusmanoasa cu care faci o propaganda de trei parale

      Ce bine palavragești pe românește apărătorule al fanatismului islamist. Ai făcut facultatea de medicină la noi sau aia de petrol și gaze? Că pe aici vă aciuați voi, ăștia din Teheran.

    La zeci de ani dupa "Glorioasa Revoluţie Islamică" a marelui Khomeini, Iranul, o tara cu o cultura excepțională, bogății naturale si o locatie geostrategica a ajuns la sapa de lemn ... își doboară propriile avioane, își închide cetățenii în închisori pe motive politice si fără niciun respect pentru drepturile omului, promovează terorismul politic, este mult în urma altor tari din regiune (ca Arabia Saudita, Emiratele unite sau Qatar care acum câțiva ani erau doar un desert arid), visează la arme nucleare și este izolata complet atât politic, cât si economic, militar, social. Sa tot faci revoluții din astea ....

    1. Corect.

      Corect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb