MESAJUL E.S. DL. SEYED HOSSEIN SADAT MEIDANI, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE IRAN LA BUCUREŞTI, CU OCAZIA CELEI DE-A 45-A ANIVERSARE A REVOLUŢIEI ISLAMICE DIN IRAN "Revoluţia Islamică din Iran nu a fost doar o schimbare politică şi juridică, ci şi o transformare socială"

F.D.
Politică / 12 februarie

"Revoluţia Islamică din Iran nu a fost doar o schimbare politică şi juridică, ci şi o transformare socială"

"Data de 11 februarie 2024, marchează cea de-a 45-a Aniversare a Republicii Islamice Iran, care reprezintă aproape jumătate de secol de la Revoluţia care a schimbat sistemul politic al Iranului, din monarhie şi dictatură in "Republică Islamică". Începând cu anul 1979, în luna februarie, iranienii sărbătoresc acest eveniment care a reprezentat un pas foarte important în consolidarea independenţei ţării, asigurând dreptul la autodeterminare şi prosperitate al naţiunii.

Zilele naţionale marchează în mod obişnuit data "independenţei" sau a "transformărilor politico-sociale semnificative". Iranul este una dintre cele mai vechi ţări din lume, şi de la înfiinţarea sa a fost întotdeauna o naţiune independentă. Cu toate acestea, faptul că iranienii nu sărbătoresc o aşa numită "Zi a Independenţei" nu înseamnă că Ziua Naţională a Iranului nu are nicio legătură cu independenţa sa.

Revoluţia Islamică din Iran nu a fost doar o schimbare politică şi juridica, ci şi o transformare socială. Moştenirea durabilă şi fundamentală a Revoluţiei constă în cultivarea încrederii de sine şi a autonomiei, care au catalizat numeroase progrese în Iran începând cu anul 1979. În decursul istoriei, Republica Islamică Iran a fost constantă în a se dezvolta, încercând în acelaşi timp să promoveze un dialog constructiv cu toate naţiunile.

Aspiraţiile comune ale iranienilor la începutul Revoluţiei Islamice, erau evidente. În primul rând, Iranul, ca o naţiune suverană, nu trebuie să fie definit sub "umbrela" (autoritatea sau jurisdicţia) vreunei alte ţări

În al doilea rând, la nivel internaţional, toate statele au drepturi si obligatii egale, indiferent de dimensiunea lor, si nicio ierarhie sau privilegiu nu este acceptabil. Astfel, toate natiunile ar trebui sa fie independente pentru dezvoltarea, prosperitatea si securitatea lor.

Fără îndoială, acest discurs adoptat de Republica Islamică Iran a întâmpinat rezistenţă din partea marilor puteri globale. Confruntată cu o mulţime de provocări formidabile, Republica Islamică Iran a reuşit să rămână puternică, bazându-se pe rezistenta, vointa si hotararea neclintita de a-si urma cursul

În ultimii 45 de ani, Indicele de Dezvoltare Umană (IDU) al Iranului s-a îmbunătăţit constant. Republica Islamică Iran a construit şi extins infrastructura cheie şi serviciile de bază. Rata de alfabetizare a crescut semnificativ, în special în rândul fetelor şi femeilor. Republica Islamică Iran a realizat mari progrese în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi inovaţiei, de asemenea, de la sănătate şi medicină la nanotehnologie, de la tehnologia nucleară în scopuri paşnice la celulele stem, şi de la apărare la disuasiune. Chiar recent, în ianuarie 2024, Iranul a lansat cu succes trei sateliţi civili.

Republica Islamică Iran joacă un rol semnificativ în promovarea justiţiei, păcii şi drepturile naţiunilor. Viziunea noastră se extinde spre stabilirea de relaţii politice, economice si culturale echilibrate şi corecte cu toate statele, inclusiv cu România, subliniind dezescaladarea, securitatea colectivă şi rezolvarea crizelor în conformitate cu dreptul internaţional. Combaterea terorismului şi opunerea sancţiunilor unilaterale ilegale sunt elemente esenţiale ale politicii noastre externe.

Cu ocazia acestei sărbători de bun augur doresc să-mi exprim speranta sinceră pentru continuarea dezvoltarii prieteniei şi parteneriatului dintre Republica Islamică Iran şi România, precum şi pentru pacea, prosperitatea şi fericirea ambelor naţiuni şi a comunităţii internaţionale."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb