MESAJUL E.S. DL. SEYED HOSSEIN SADAT MEIDANI, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE IRAN LA BUCUREŞTI, CU OCAZIA ZILEI LIMBII PERSANE Războiul şi omenirea în timpul războiului - în viziunea Marelui Poet al Iranului, Ferdowsi

Internaţional / 14 mai 2024

Războiul şi omenirea în timpul războiului - în viziunea Marelui Poet al Iranului, Ferdowsi

"Pe 13 mai (25 Ordibehesht în calendarul solar), iranienii şi vorbitorii de limba persană din întreaga lume sărbătoresc literatura persană cu ocazia Zilei Limbii Persane, care marchează naşterea marelui poet al Persiei, Hakim Abul Qasim Ferdowsi.

Limba persană este vorbită de milioane de oameni în întreaga lume. Ea îmbină culturi şi promovează înţelegerea reciprocă. În plus, estimările sugerează că aproximativ 1,5% din site-urile web din întreaga lume utilizează limba persană, ceea ce o plasează pe locul zece între limbile lumii. Cu toate acestea, limba persană nu este doar un mijloc de comunicare; este o comoară literară. De peste două milenii, a fost leagănul unor poezii magnifice, poveşti captivante şi opere filosofice profunde.

Literatura persană are puterea de a promova pacea în cadrul indivizilor şi, prin extensie, în cadrul societăţii în ansamblu. Prin a ne imersa în operele lui Rumi, marele poet iranian, cunoscut pentru mesajul său de iubire şi toleranţă, sau în cele ale lui Saadi, alt important poet iranian, care a susţinut raţiunea şi compasiunea, întâlnim filozofii care stau în contrast puternic cu războiul şi violenţa.

România şi Iranul se află în regiuni geografice afectate de războaie şi conflicte, aşa că în acest an aş dori să abordez un subiect mai complex din Shahnameh: războiul şi omenirea în timpul războiului în viziunea lui Ferdowsi. Shahnameh este un poem epic imens, o capodoperă literară care ne povesteşte despre Persia, sau Iran, de la crearea lumii până în secolul al VII-lea d.Hr. De asemenea, acesta înregistrează ascensiunea şi căderea dinastiilor, triumfurile şi tragediile eroilor, şi spiritul durabil al poporului iranian. Dar semnificaţia Shahnameh-ului transcende valorile sale istorice şi literare. Totodată, oferă lecţii valoroase care rezonază cu conceptele de jus ad bellum (legea privind utilizarea forţei, consacrată în Carta ONU din 1945) şi jus in bello (legea războiului, consacrată în Convenţiile de la Geneva din 1949).

A. Conceptul de război şi pace în Shahnameh

Războiul este un subiect recurent în Shahnameh, reflectând realităţile perioadei pe care o reprezintă. Cu toate acestea, Ferdowsi nu glorifică războiul. El explorează complexitatea şi consecinţele acestuia, prezentând o viziune multistratificată:

- Brutalitatea războiului: Shahnameh nu se fereşte să descrie ororile războiului. Ferdowsi descrie suferinţa soldaţilor şi a civililor, devastarea terenurilor şi povara emoţională a conflictului.

- Valoarea diplomaţiei: Liderii înţelepţi şi războinicii precum Rostam din Shahnameh sunt arătaţi că recurg la diplomaţie şi negocieri ori de câte ori este posibil pentru a evita vărsarea de sânge. Ei înţeleg beneficiile convieţuirii paşnice.

من امروز نه ز بهر جنگ آمدم

پی پوزش و نام و ننگ آمدم

Astăzi am venit aici fără să urmăresc războiul

Caut opusul, iar acesta este dialogul şi credibilitatea

Apărarea justiţiei şi a onoarei: Multe războaie din Shahnameh sunt purtate pentru a apăra justiţia, onoarea şi patria iraniană de tiranie sau agresiune. Aici, războiul este văzut ca un rău necesar, un mijloc de a restabili ordinea şi de a susţine justiţia.

B. Respect pentru viaţa umană în timpul războiului în Shahnameh

În timp ce Shahnameh reprezintă o lume a războiului şi a conflictului, este important să se observe că eroii şi regii drepti adesea demonstrează respect pentru dreptul la viaţă al omului. Iată câteva exemple:

- Pahlavani în bătălie: Similar cavaleriei, Pahlavani a subliniat importanţa curajului, luptei pentru o cauză dreaptă şi apărării tuturor celor slabi. Războinici precum Rostam, în ciuda imensei lor puteri, sunt cunoscuţi pentru faptul că evită vărsarea de sânge inutilă. Adesea le oferă oponentilor lor şansa de a se preda sau de a lupta un duel corect. Acest lucru reflectă un sentiment de onoare şi respect pentru adversari demni. Eroii precum Rostam demonstrează adesea un simţ al Phalavani către femei, chiar şi cele considerate inamice. Pot evita să le rănească în luptă sau să le ofere trecere în siguranţă.

- Mila faţă de cei slabi: Regii drepti precum Kaykavus sunt arătaţi că sunt milostivi faţă de cei mai slabi sau neapăraţi. Ei înţeleg importanţa protejării civililor şi a vieţilor inocente în timpul războiului.

- Valoarea vieţii: Poemul adesea plânge pierderea vieţii, chiar şi în război. Pasajele plâng eroii căzuţi şi victimele nevinovate, reflectând o înţelegere profundă a preţiozităţii existenţei umane.

- Shahnameh nu glorifică războiul indiscriminat. Vedem cazuri în care eroii prioritizează siguranţa non-combatanţilor. Un sentiment de cavalerie şi onoare îi motivează să facă distincţie între războinici şi cei care nu sunt activ implicaţi în luptă.

نیاید جهان‌آفرین را پسند

که جوینده بر بیگناهان گزند

Dumnezeu nu va fi mulţumit

dacă civilii nevinovaţi sunt răniţi

Mila faţă de răniţi: Shahnameh prezintă acte de milă faţă de cei răniţi, chiar şi pe câmpul de luptă. Eroii pot oferi ajutor medical sau trecere în siguranţă răniţilor inamici, recunoscând umanitatea comună care transcende conflictul.

Este important să ne amintim că Shahnameh este un produs al epocii sale. Războiul şi resortul la mijloace violente erau realităţi ale vieţii. Cu toate acestea, acesta subliniază şi consecinţele devastatoare ale acestora şi importanţa urmăririi păcii ori de câte ori este posibil. Totodată, subliniază importanţa respectării vieţii, în special pentru acei eroi şi conducători ghidaţi de un puternic simţ al justiţiei şi al onoarei.

Aşadar, putem spune cu claritate că Shahnameh şi Carta ONU urmăresc o lume în care conflictul este un ultim resort, în care diplomaţia şi dialogul sunt prioritare, şi în care chiar şi în timpul războiului, demnitatea umană de bază este respectată. În acest sens, Shahnameh poate fi văzut ca o mărturie puternică a aspiraţiilor umanităţii pentru pace care au inspirat crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Pe măsură ce sărbătorim Ziua Limbii Persane, sărbătorim şi bogata cultură din care a luat naştere. O cultură care a stimulat inovaţia în ştiinţă, artă şi arhitectură. O cultură care a îmbrăţişat diversitatea şi dialogul de-a lungul istoriei. Să aducem sincere mulţumiri tuturor celor care contribuie la promovarea Shahnameh-ului şi să ne dorim o lume paşnică în care să vedem ziua în care să salvăm generaţiile viitoare de blestemul războiului".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb