Intesa Sanpaolo, al doilea grup bancar italian, şi-ar putea extinde obiectivele planificate pe următorii patru ani, dacă economia Italiei se redresează, a afirmat, joi, directorul general Carlo Messina, într-un interviu acordat Bloomberg.
"Suntem în situaţia în care ne putem extinde obiectivele, deoarece am obţinut rezultate peste aşteptări. Dacă va exista o creştere de 1% a PIB-ului Italiei, ne vom putea extinde obiectivele, o decizie în acest sens urmând să fie luată în următoarele luni', a declarat Carlo Messina.
După trei ani de declin, este posibil ca a treia mare economie europeană să nu fi reuşit să înregistreze creştere în perioada iulie - septembrie 2014, pentru al 13-lea trimestru, conform economiştilor intervievaţi de Bloomberg. Guvernul premierului Matteo Renzi estimează un avans al PIB-ului de 0,6% anul viitor.
Intesa, al cărei profit s-a dublat în trimestrul trei din 2014, are ca obiectiv distribuirea de dividende totale în numerar de zece miliarde de euro şi să ajungă la un profit net de 4,5 miliarde de euro în 2017.
Banca a avut o evoluţie mai bună decât şi-a propus "în special în privinţa veniturilor şi a comisioanelor". "Ideea este că majorarea veniturilor poate compensa efectul declinului economiei italiene", a apreciat şeful Intesa.
Acesta a adăugat că banca vrea să-şi extindă diviziile de private banking, de asset management şi insurance businesses şi ar putea angaja bancheri sau ar putea face achiziţii pentru a înregistra creştere pe acest segment.
"Achiziţiile sau angajările ar putea avea loc în Elveţia, Asia, Marea Britanie şi SUA, unde se dezvoltă semnificativ segmentul de private banking şi asset management. Această idee va fi evaluată în următoarele luni, după ce sunt finalizate procedurile interne", a explicat Carlo Messina.
Planului pe patru ani prevede vânzarea portofoliilor de credite neperformante şi crearea unei divizii pentru a îmbunătăţi calitatea activelor. De asemenea, se reduc costurile, unele divizii fuzionează şi se vând active.
Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solidităţii financiare) al Intesa a urcat la 13% la 30 septembrie, de la 12,9% la 30 iunie, confirmând că Intesa este una dintre cele mai bine capitalizate bănci italiene.
Banca a trecut testele de stres derulate de BCE, după ce în trimestrul patru din 2013 a înregistrat pierderi record de peste cinci miliarde de euro din cauza creditelor neperformante.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.