MEŞTEŞUGURI ŞI MEŞTEŞUGARI Mai avem nevoie de măiestrie?

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii / 14 februarie 2019

Mai avem nevoie de măiestrie?

Cristian Mateescu, UCECOM: "Concurenţa neloială, birocraţia, accesul relativ dificil la credite - printre problemele cu care ne confruntăm"

Ministerul pentru Mediul de Afaceri implementează anual Programul naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului

Maria Grapini, europarlamentar: "Problema meşteşugarilor nu este rezolvată, mai ales în privinţa vizibilităţii şi distribuţiei produselor, şi de aceea există meşteşuguri care riscă să se piardă"

Problema meşteşugarilor din ţara noastră nu este încă rezolvată, mai ales din punct de vedere al vizibilităţii acestora şi distribuţiei produselor lor, susţine doamna Maria Grapini, europarlamentar umanist, care atrage atenţia că există meşteşuguri ce riscă să se piardă (olărie, opincărie, confecţionarea de pălării etc.), iar pentru evitarea unei asemenea situaţii ar trebui lansate programe ţintite pe aceste meserii.

Maria Grapini a iniţiat, în 2013, în mandatul său de ministru al IMM-urilor, Mediului Afacerilor şi Turismului, un proiect de promovare a meşteşugarilor prin participarea la târguri subvenţionate de la buget, care se derulează şi în prezent, iar în mandatul de europarlamentar a organizat expoziţii de profil în Parlamentul European, apreciind că produsele româneşti executate de meşteşugari sunt foarte apreciate şi cerute.

Domana Grapini ne-a declarat: "Mă bucur mult că s-a reluat învăţământul vocaţional şi că există o legislaţie de stimulare a meşterilor care îi instruiesc la locul de muncă pe tinerii ce doresc să înveţe o meserie (Legea uceniciei la locul de muncă, pe care am iniţiat-o în 2014).

Cred că administraţiile locale au un rol mare în acest sector, dar din păcate încă este nevalorificat. Meşteşugarii pot fi scutiţi de impozite pe spaţii de promovare, pe spaţiile închiriate etc., întrucât ei nu au puterea financiară necesară.

Administraţiile ar putea să îşi cuprindă în buget sume de promovare a produselor meşteşugăreşti. Acestea ar putea organiza expoziţii permanente şi centre de vânzare a produselor meşteşugarilor, mai ales că turiştii caută asemenea lucruri".

Cristian Mateescu, UCECOM: "Ne confruntăm cu concurenţa neloială, birocraţia, accesul dificil la credite"

Societăţile cooperative asociate la Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UCECOM) sunt asimilate în proporţie de peste 99% IMM-urilor şi, prin urmare, se confruntă cu aceeaşi tipologie de probleme pe care o întâlnesc întreprinderile mici şi mijlocii, respectiv concurenţa neloială (îndeosebi în domeniul artei populare şi meşteşugurilor artistice tradiţionale), birocraţia, accesul relativ dificil la credite (rate ale dobânzilor neatractive), după cum ne-a declarat domnul Cristian Mateescu, vicepreşedinte al UCECOM.

Domnia sa a menţionat că în sectorul cooperaţiei meşteşugăreşti se regăseşte, de peste 60 de ani, o reţea de învăţământ preuniversitar de tip profesional, sub cupola Fundaţiei "Spiru Haret", al cărei fondator unic este UCECOM, cuprinzând un colegiu şi zece licee tehnologice, cu un număr de circa 4.500 de elevi şi pe lângă care funcţionează şi centre de formare, calificare şi reconversie profesională. "Anual, circa 2.500 de adulţi beneficiază de cursuri de formare profesională", ne-a spus domnul Mateescu, adăugând: "Împreună cu cealaltă componentă de învăţământ, cea la nivel universitar, desfăşurată în cadrul Universităţii «Artifex», cu două facultăţi acreditate şi circa 2.600 de studenţi, noi reuşim să ne asigurăm, cel puţin parţial, resursa umană".

UCECOM, care are rol de organizaţie de reprezentare la nivel naţional şi internaţional, grupează societăţi cooperative cu activităţi în formă organizată (producţie, prestări servicii şi comerciale). La UCECOM sunt asociate, direct sau indirect, peste 460 de entităţi cooperatiste, între care şi 37 de uniuni judeţene şi asociaţii de societăţi cooperative, însumând la ora actuală circa 11.400 de persoane, care deţin, în marea lor majoritate, o dublă calitate - angajaţi ai propriilor organizaţii, respectiv membri cooperatori acţionari.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri implementează anual Programul naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), prin Direcţia de antreprenoriat şi programe pentru IMM (DAPIMM) şi Agenţiile pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului (AIMMAIPE), implementează, anual, Programul naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului.

Conform datelor transmise de MMACA, programul urmăreşte, prin organizarea pe durata a trei zile a unui târg naţional pentru artizanat şi meşteşuguri, susţinerea micilor artizani şi meşteşugari în promovarea produselor proprii, conservarea şi stimularea promovării la scară largă a tradiţiilor autohtone prin:

- câştigarea de pieţe externe noi pentru acest tip de produse şi servicii;

- stimularea cererii interne de servicii şi produse, care presupun un grad important de prelucrare manuală;

- creşterea vizibilităţii pe piaţă atât a meşteşugarilor, cât şi a produselor şi serviciilor furnizate de aceştia;

- îmbunătăţirea accesului meşteşugarilor la informaţii de piaţă şi facilitarea valorificării acestor informaţii;

- dezvoltarea contactelor de afaceri şi stabilirea unor legături parteneriale;

- promovarea serviciilor şi produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiţionale şi având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.

Programul se adresează persoanelor fizice şi întreprinderilor mici şi mijlocii care au ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor care păstrează specificul execuţiei manuale şi artizanale, prestarea serviciilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual sau au ca scop promovarea meşteşugurilor, a meseriilor, a produselor şi a serviciilor cu specific tradiţional.

Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2018 s-a desfăşurat în perioada 28-30 septembrie, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", şi au participat 100 de meşteşugari şi artizani.

Meşteşugarii participanţi la programul din 2018 au prezentat covoare ţesute manual, covoare înnodate, confecţionarea iilor, tapiserii, ştergare; împletituri - sfoară, nuiele, fibre vegetale; olărit, ţesut, broderie, dantelărie, ceramică tradiţională şi decorativă, iconografie, confecţionarea de păpuşi folclorice, încondeierea ouălor, confecţionarea măştilor, prepararea culorilor vegetale şi vopsirea materialelor tradiţional, confecţionarea articolelor din piele, din fier, articolelor din sticlă, articolelor din lemn; atelier de restaurare; atelier de prelucrarea lemnului şi mic mobilier artizanal, creaţie bijuterii. 

Bugetul total estimativ alocat schemei de minimis pentru perioada de implementare a acestui program este de 3.560.000 lei. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2018 a fost de 890.000 lei. Aplicanţilor selectaţi până la epuizarea fondurilor alocate programului, de 890.000 lei, li s-a asigurat participarea gratuită la târg.

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2020, iar plăţile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2021. 

Prin program mai sunt suportate, până la un anumit plafon, cheltuielile de transport şi cazare pentru beneficiari şi pentru produsele acestora. Din bugetul alocat desfăşurării activităţilor specifice programului se mai pot suporta următoarele: publicitate tv şi radio, editare de broşuri, editare de materiale de promovare şi prezentare, editare/multiplicare de materiale pentru conferinţe, seminare, mese rotunde, workshopuri şi prezentări, închiriere spaţii, utilităţi, amenajare de standuri şi spaţii de conferinţe, achiziţie sau închiriere mijloace fixe şi/sau obiecte de inventar necesare desfăşurării evenimentului, transmitere de invitaţii, onorarii traineri, cheltuieli de protocol.

Prin implementarea Programului în perioada 2017-2020 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de maximum 450 de beneficiari.

Criterii de eligibilitate în programul derulat de MMACA

De programul menţionat pot beneficia persoanele fizice autorizate şi operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la data solicitării anumite criterii.

Pentru operatorii economici, acestea sunt: 

- au capital social integral privat;

- realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate; 

- au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 în anul fiscal anterior; 

- au ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor care păstrează specificul execuţiei manuale şi artizanale, prestarea serviciilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual sau au ca scop promovarea meşteşugurilor, a meseriilor, a produselor şi a serviciilor cu specific tradiţional; 

- sunt înregistraţi şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României; 

- au completat formularul de înscriere, iar în urma verificării au fost selectaţi să participe la eveniment;

- nu au depăşit plafonul de minimis de 200.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru o întreprindere unică şi 100.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost.

Ajutoarele de minimis nu se cumulează cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile. 

Ziarul "BURSA" împreună cu preşedintele fondator CONAF, Cristina Chiriac, au demarat promovarea antreprenoriatului feminin încă din anul 2012, printr-o serie de articole şi conferinţe de profil. Următorul eveniment pe această temă urmează să se desfăşoare în luna martie.

---------------------

Conform MMACA, obiectivul schemei de minimis este stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii indus­trii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii, în special în localităţile rurale, dar şi în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor şi relansarea serviciilor şi a produselor realizate de aceştia, în special a celor cu specific tradiţional, inclusiv obiecte de artă populară şi artizanat, promovarea acestor produse şi servicii pe pieţele naţionale şi internaţionale.

--------------

Conform Programului naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, produsele şi serviciile executate de meşteşugari şi artizani sunt cele realizate în serie mică sau unicat, fie complet manual, fie cu ajutorul uneltelor manuale sau chiar mecanice, atât timp cât contribuţia manuală a meşteşugarului sau artizanului rămâne o componentă substanţială a produsului finit, fiind caracterizate prin următoarele: 

 - sunt produse fără restricţii privind cantitatea şi folosind materiale brute, neprelucrate, apelând în general la resursele naturale; 

 - natura specială a produselor meşteşugăreşti şi artizanale derivă din trăsăturile lor distinctive, care pot fi: artistice, creative, culturale, decorative, tradiţionale, simbolice şi semnificative din punct de vedere comunitar şi religios; 

- cuprind o arie largă de obiecte şi activităţi, care valorifică tehnicile, materiile prime, formele şi ornamentele tradiţionale, precum şi ale creaţiei populare din diferite genuri;

- sunt produse şi servicii cu valoare artistică, dar şi utilitară, care păstrează specificul execuţiei manuale şi tradiţionale. 

Totodată, produsele de artă populară sunt cele realizate de creatorii şi meşterii populari, care păstrează caracterul autentic şi specificul etnic şi/sau cultural al unei anumite zone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb