Metalele conduc cursa sectorului mărfurilor către maximul din ultimele 15 luni

A.F.
Companii / 21 mai 2024

Ole Hansen

Ole Hansen

Actuala creştere a sectorului mărfurilor, care a început cu o mişcare solidă a aurului în creştere în luna martie, continuă să prindă avânt, iar săptămâna trecută indicele Bloomberg Commodity Total Return a atins un maxim din 15 luni, întărind astfel perspectivele tehnice. Îi urmează indicele care urmăreşte performanţa a 24 de contracte futures majore împărţite aproape în mod egal între tranzacţiile cu energie, metale şi agricultură, în creştere cu 8,6% în acest an, cu câştiguri puternice şi ample la nivelul metalelor, atât metalele preţioase, cât şi cele industriale fiind motorul principal. De asemenea, sectorul cerealelor se tranzacţionează cu aproximativ plus 10% în ultima lună, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, tema "Anul metalelor" de la Saxo, evidenţiată în perspectivele noastre pentru primul trimestru, continuă să se dezvolte, metalele noastre "preferate" fiind aurul, argintul, cuprul şi acum, de asemenea, platina, care au înregistrat câştiguri puternice. În perspectiva noastră pentru trimestrul al doilea, am evidenţiat câteva dintre motivele pentru care sectorul mărfurilor, după o fază de consolidare de un an, se pregătea pentru o revenire. Având în vedere faptul că unii dintre factorii declanşatori optimişti menţionaţi în cele două perspective nu s-au materializat încă, câştigurile puternice recente sunt destul de impresionante şi evidenţiază un sector susţinut de cererea de investiţii pentru metale, o perspectivă contractată a ofertei pentru mărfuri cheie, evoluţii meteorologice favorabile preţurilor şi, nu în ultimul rând, perspectiva reducerii dobânzilor la sfârşitul acestui an, combinată cu inflaţia încăpăţânată care susţine cererea din partea investitorilor care caută o acoperire împotriva inflaţiei.

Revenind la ce am observat până acum în această lună, accentul principal rămâne pe sectorul metalelor:

creşterea acoperirii short a cuprului până la un nivel record de la New York,

explozie tehnică pe platină ca răspuns la prognozele care indică un al doilea deficit anual de aprovizionare,

argintul, care se tranzacţionează din nou aproape de un nivel tehnic foarte important, în jurul a 30 USD pe uncie, o scădere peste care poate semnala câştiguri suplimentare şi o performanţă mai mare faţă de aur.

Câştigurile puternice în sectorul cerealelor, în special grâul, au făcut ca sectorul să înceapă să se redreseze după ce a atins un minim de trei ani în martie. Sectorul este cel mai performant sector până acum în această lună, susţinut de daunele provocate de secetă şi îngheţ aduse culturii de grâu din Rusia, întârzierea plantării de porumb în SUA şi daune majore aduse culturii de soia din sudul Braziliei, în urma inundaţiilor. Evoluţii care au contribuit toate la schimbarea sentimentului, forţând fondurile speculative să reducă o poziţie scurtă record combinată în grâu, porumb şi soia în cel mai rapid ritm din 2017.

În general, menţinem o perspectivă optimistă pentru cupru, deoarece va trebui să crească în continuare pentru a atrage o creştere a producţiei, astfel încât orice slăbiciune pe termen scurt va fi probabil satisfăcută de cererea proaspătă din partea comercianţilor şi investitorilor. Având în vedere cât de departe (=sus) a ajuns cuprul într-o perioadă relativ scurtă de timp, contracţia poate reveni până la 4,56 USD sau chiar 4,40 USD per livră, fără a perturba configuraţia optimistă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb