Mexicul a anunţat vineri "ruperea imediată" a relaţiilor sale diplomatice cu Ecuadorul, după ce poliţişti ecuadorieni au pătruns în Ambasada Mexicului din Quito pentru a-l aresta pe fostul vicepreşedinte ecuadorian Jorge Glas, condamnat în două rânduri pentru corupţie, relatează AFP.
Glas se refugiase în ambasada mexicană din Quito în decembrie 2023, iar guvernul mexican i-a acordat azil vineri.
"Ţinând cont de încălcarea flagrantă a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi leziunile suferite de personalul diplomatic mexican din Ecuador, Mexicul anunţă ruperea imediată a relaţiilor diplomatice cu Ecuadorul", a scris ministrul afacerilor externe al Mexicului, Alicia Barcena, pe X.
"Mexicul se va adresa Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a denunţa responsabilitatea Ecuadorului pentru încălcarea dreptului internaţional", a declarat şefa diplomaţiei mexicane, citată sâmbătă de cotidianul mexican El Universal.
La rândul său, preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat că pătrunderea în perimetrul ambasadei a poliţiştilor ecuadorieni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii Mexicului, motiv pentru care a ordonat MAE să declare suspendarea relaţiilor diplomatice cu guvernul ecuadorian.
În acest sens, personalul diplomatic al Mexicului în Ecuador va părăsi această ţară imediat, iar Mexicul se aşteaptă ca Ecuadorul să ofere garanţiile necesare pentru plecarea personalului mexican, potrivit El Universal.
Guvernul ecuadorian a confirmat vineri noapte reţinerea lui Jorge Glas într-o operaţiune a poliţiei în Ambasada Mexicului din Quito, transmite EFE.
"Blocul de Securitate l-a reţinut pe Jorge Glas", a anunţat guvernul mexican într-un mesaj postat pe reţelele sociale.
Blocul de Securitate este o entitate care a fost creată de guvernul ecuadorian, din care fac parte comandanţi de poliţie, militari şi reprezentanţi ai executivului, şi al cărui obiectiv este de a coordona operaţiunile împotriva crimei organizate.
La scurt timp după anunţul arestării, Preşedinţia Republicii Ecuador a indicat într-un comunicat de presă că Glas a fost "pus la dispoziţia autorităţilor competente" şi a justificat operaţiunea poliţiei de a pătrunde în Ambasada Mexicului din Quito.
"Fiecare ambasadă are un singur scop, acela de a servi ca spaţiu diplomatic cu menirea de a consolida relaţiile dintre ţări", a menţionat preşedinţia ecuadoriană, adăugând că "niciun delincvent nu poate fi considerat o persoană persecutată politic" şi că Glas "a fost condamnat, primind o sentinţă executorie (fermă) şi pe numele lui există un mandat de arestare emis de autorităţile competente".
Mai mult, guvernul ecuadorian a dat asigurări că, "întrucât s-a abuzat de imunităţile şi privilegiile acordate misiunii diplomatice", şi dat fiind că Mexicul i-a acordat azil lui Glas, "contrar cadrului legal prevăzut de convenţii, s-a procedat la capturarea acestuia".
"Ecuadorul este o ţară suverană şi nu vom permite niciunui delincvent să rămână nepedepsit", a adăugat preşedinţia ecuadoriană, care şi-a reiterat "respectul pentru poporul mexican care împărtăşeşte sentimentele noastre pentru lupta împotriva corupţiei care afectează ţările neutre".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2024, 14:21)
Iată că a mai apărut o țară care a înlocuit ordinea internațională stabilită prin legi internaționale, cu ordinea internațională bazată pe reguli stabilite de ea însăși și variabile în funcție de variația intereselor sale conjuncturale. Până acum știam de două.
Primul dintre ele este SUA, care a stabilit regula că orice stat care își trimite forțele armate pe teritoriul altei țări fără mandat ONU și fără aprobarea SUA, în afară de SUA, încalcă "regulile" ordinii mondiale și este un stat agresor împotriva căruia trebuie să se alinieze întreaga comunitate internațională prin sancțiuni economice și prin susținerea militară a statului agresat. Așa încât Rusia care și-a trimis trupele în Ucraina este un stat agresor, dar nu și SUA care și-a trimis trupele să atace Vietnamul de Nord, Panama, Grenada, Jugoslavia, Libia, Iraq, Siria, nu. Așa cum intrarea trupelor turcești în Siria, a celor saudite în Yemen, a celor franceze în Africa de vest, Libia, a celor etc. nu le transformă pe acestea în state agresoare pentru că au obținut aprobarea SUA.
Al doilea stat care stabilește regulile după chef este Israelul care, orice ar face, are susținerea SUA.
Acum a apărut un al treilea stat - Ecuador, care a decis că poate ataca ambasada Mexicului din Ecuador - teritoriu mexican - pentru că guvernul său consideră că decizia guvernului mexican de a-i acorda azil politic unui adversar politic al actualei guvernări ecuadoriene este nejustificată.
Este de așteptat ca numărul statelor doritoare să participe la noua ordine mondială stabilită prin reguli pe care le stabilește singur să crească, și să revenim la vremurile bune de altădată, dinaintea primului război mondial, când orice stat face ce vrea pentru simplul motiv că el crede poatel
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2024, 15:50)
Ai uitat sa adaugi si Ambasata Emirate ce l-a facut bucatele pe Jurnalist!
Iar Rusia nu a "atacat" nici "invadat"...ai grija ca au declarat "antrenamente militare" iar dupa ce au pus bocancul au zis "denazificare" in Crimeeea..unde nu exista "nazisti"...daca venea mai spre Polonia mai ziceam de cv nazisti...Crimeea care nici nu e a Rusilor...istoric.
A gresit si Mexicul... si Ecuador... dar au mai fost multe situatii in care si Afgani si Sirienii...atacau ambasate USA si alte natii ..de ii macelareau pe aia..iar Armata Americana sau Aliati nu puteau sa Intervina "legal" si se uitau Live cu Imagini din drona/satelit cu mor oameni...si chipurile "civile" printre turme de oi sau biserici lansau rachete de omorau ambasatorii si oameni ONU sau Persoane de la crucea rosie.
Razboiul e cumplit..e complex..si are daune de ambele parti ideologice.
s c c r e t