MFP: FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2015, Cheltuielile bugetare au crescut cu 5%, iar veniturile cu 1,1%, în primele trei luni ale anului

Andrei Stan
Macroeconomie / 30 aprilie 2016

Cheltuielile bugetare au crescut cu 5%, iar veniturile cu 1,1%, în primele trei luni ale anului

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 5% faţă de nivelul celor efectuate în aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o creştere cu 1,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit unui raport al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), publicat vineri pe site-ul instituţiei.

Astfel, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 52.556 milioane lei şi au reprezentat 6,9% ca pondere în PIB, în creştere cu 5% faţă de nivelul celor efectuate în aceeaşi perioadă a anului precedent, dar în scădere cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile bugetului general consolidat,în valoare de 55,57 miliarde de lei, reprezentând 7,3% din PIB, au înregistrat o creştere cu 1,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent în valoare de 3,01 miliarde lei (0,4% din PIB), în ţinta de deficit stabilită pentru trimestrul I, precizează raportul MFP.

Veniturile fiscale colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sunt cu 6,7% mai mari faţă de programul primului trimestru al anului 2016. Este vorba despre veniturile încasate în contul principalelor patru componente ale bugetului general consolidat, respectiv: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj,bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Colectările din impozitul pe profit au fost de 3,95 miliarde de lei şi au reprezentat 0,5% din PIB, gradul de colectare fiind de 118,8%.

"Evoluţia pozitivă a încasării din impozitul pe profit se datorează şi reducerii numărului de firme care au înregistrat pierderi nete, la jumătatea anului 2015 şi care au fost de peste 56.000 de companii comparativ cu 64.000 de companii la jumătatea anului anterior", susţine MFP.

Colectările din impozitul pe venit au fost de 6,67 miliarde de lei şi au înregistrat un grad de colectare de 102,6%.

Colectările din impozitele şi taxele pe proprietate s-au realizat în proporţie de 74,1%. Potrivit MFP, nerealizarea programului de încasări la nivelul administraţiilor locale este cauzată de amânarea termenului de plată a impozitului pe proprietate, termenul fiind extins pana la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini.

Colectările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 14,31 miliarde de lei, respectiv 1,9% ca procent în PIB. Gradul de realizare al programului de încasări trimestrial a ajuns la 108,4%.

Creşterea faţă de programul de încasări trimestrial înregistrată în cazul taxei pe valoarea adăugată a fost influenţată, în principal, de încasările lunii ianuarie 2016 care au reflectat activitatea economică a lunii decembrie 2015. "La aceasta se adaugă influenţa suplimentară generată de creşterea cheltuielilor bugetare din luna decembrie 2015 precum şi de creşterea cu 18,7% a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în primele 2 luni ale anului 2016", se mai arată în raport.

Accizele colectateau fost de 6,16 miliarde de lei şi au reprezentat 0,8% din PIB, gradul de realizare al programului de încasări stabilit pentru trimestrul I fiind de 103,2%.

Încasările din alte impozite pe bunuri şi servicii au fost în sumă de 537,1 milioane de lei ceea ce a determinat un grad de realizare de 52,8% a programului trimestrial de încasări. Această diminuare este cauzată, în principal, de colectarea sub nivelul programat a contribuţiei datorată pentru medicamente la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, ca urmare a diminuării valorii consumului medicamentelor compensate, în urma ieftinirii acestora de la 1 iulie 2015, precizează sursa citată.

Încasările din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi s-au realizat în proporţie de 112,9%. Au fost influenţate în principal de evoluţia pozitivă înregistrată de încasările la bugetul de stat din taxele pe jocuri de noroc al căror grad de realizare a fost de 133% precum şi a încasărilor la bugetul instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

Încasările din impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale s-au realizat în proporţie de 112,6%, pe fondul creşterii importurilor extracomunitare de bunuri din primele 2 luni ale anului 2016 cu 4,9%.

Încasările din contribuţii de asigurări au reprezentat 1,9% din PIB şi au înregistrat un grad de realizare de 95,2% faţă de program.

Veniturile nefiscale au fost în sumă de 4,27 miliarde de lei (0,6% din PIB) şi au înregistrat un grad de realizare faţă de programul estimat de 96,5%, se mai arată în raportul MFP.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca I.N.S.-ul furnizeaza date corecte, P.I.B.-ul Romaniei la inceputul lui 2017, ar trebui sa treaca de 180 miliarde euro, ceea ce ar insemna ca bugetarii ar putea avea salarii decente, marite cu 20-30%, fata de nivelul actual...Un minim national brut de 500 euro, devine sustenabil...

    UNDE TE CREZI BRE IN U.K. TREZESTETE SAU DACA NU MAI ANGAJAM BUGETARI LA HIRTOAGE CA SA FIE TOTUL OK ./ PIBUL ESTE PE CONSUM NU PE PRODUCTIE[/ADICA BANI SE DUC MAREA MAJORITATE IN U.E. CHINA e.t.c.

    Sunt intristat de faptul ca dl. Make sufera de tehnocratita, o boala care contagiaza tot mai multe constiinte din media. Numai asa imi pot explica de ce domnia sa s-a expus intr-atat incat sa stearga o postare severa, dar decenta, la adresa celor ce conduc astazi Romania. Nu imi ramane decat sa va urez insanatosire grabnica, maestre!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb