"Mica glaciaţiune" va schimba faţa lumii

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 ianuarie 2012

"Mica glaciaţiune" va schimba faţa lumii

O răcire accentuată a pământului va modifica serios faţa planetei, din toate punctele de vedere, inclusiv socio-economic. În ciuda curentului care în ultimii 20 de ani a vorbit despre efectul de seră şi încălzirea globală, ultimele studii ale oamenilor de ştiinţă demonstrează că lucrurile evoluează, dar în sens contrar. Despre războiul dintre oamenii de ştiinţă, susţinătorii încălzirii globale împotriva celor care merg pe răcire, am scris în urmă cu un an, când încă prima tabără era mai vocală şi prezenta mai multe argumente. Între timp, balanţa pare să se fi înclinat serios pentru cei care susţin că în următorul veac omenirea va tremura la propriu.

După ce se va încheia perioada exploziilor solare, undeva prin 2013, principalul "furnizor" de lumină şi căldură al omenirii va intra într-o perioadă de hibernare, care va fi mai lungă decât în mod obişnuit, acest fapt afectând în mod direct clima terestră. Actualul ciclu al Soarelui, început în 2008, s-a caracterizat printr-o accelerare a activităţii, care se măsoară în funcţie de numărul de pete solare, numărul acestora începând să descrească începând cu 2008. Conform studiilor, specialiştii de la Naţional Solar Observatory (NSO) şi de la Air Force Research Laboratory afirmă că următorul ciclu ar putea fi deosebit de calm. "Actualul ciclu ar putea fi ultimul în ceea ce priveşte activitatea solară maximă pe care noi îl vom vedea, vor trece multe decenii până la următorul", a declarat Frank Hill, director adjunct la NSO. Slaba activitate solară, manifestată în mod prelungit, a dus la apariţia erelor glaciare, care au schimbat complet faţa pământului în ceea ce priveşte existenţa plantelor şi a vieţuitoarelor. Don Easterbrook, geolog şi profesor la Western Washing-ton University, a fost printre primii care au prezentat date ştiinţifice concludente în care se demonstrează că Pământul se va confrunta cu o vreme mult mai rece decât mediile obişnuite în următorii 25-50 de ani. Într-un studiu publicat de acesta în mai multe reviste de ştiinţă din SUA, explică cu argumente solide că ciclul de răcire a temperaturii care s-a resimţit până în 1945 a fost urmat de unul de încălzire, care s-a încheiat în 1998. După această dată temperaturile au fost unele apropiate de normal, cu variaţii mici, iar din 2009 s-a intrat într-un ciclu de răcire.

Ultima perioadă similară cu ceea ce va urma, denumită "Mica eră glaciară" a avut loc între secolul XIV şi jumătatea secolului XIX . În această perioadă a avut loc o scădere bruscă a temperaturii terestre în emisfera nordică. Înainte de această răcire a existat o lungă perioadă cu temperaturi relativ ridicate, denumită "Perioada încălzirii medievale". Oamenii de ştiinţă au identificat două cauze majore pentru "Mica eră glaciară": scăderea activităţii solare şi creşterea activităţii vulcanice. Practic, nori de cenuşă rezultaţi în urma erupţiilor vulcanice blochează radiaţiile solare şi cauzează în consecinţă o răcire a climei care se poate prelungi pe perioa-de destul de mari. Similitudinile sunt evidente, în ultimii 3 ani activitatea vulcanică fiind într-o continuă creştere, provocând mari probleme.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. interesante "surse" a folosit dl. d.d. ...oricum concluzia data de articol e clara: sa producem cat mai multe gaze de sera!!si dupa aia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb