MIHAELA BÎTU, CEO ING BANK ROMÂNIA: "Există o competiţie robustă între bănci, ne batem pentru orice tranzacţie interesantă"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2019

"Există o competiţie robustă între bănci, ne batem pentru orice tranzacţie interesantă"

"Incertitudinile globale şi locale generează reticenţă la nivelul companiilor în privinţa realizării de noi investiţii"

Economia globală se va confrunta cu o încetinire a creşteriii în perioada următoare, mai degrabă decât cu o recesiune, iar această tendinţă se resimte şi ţara noastră, conform doamnei Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România, care menţionează că din acest motiv există o reticenţă la nivelul companiilor în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor.

Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de specialitate: "Consensul pieţei este că, la nivel mondial, ne aflăm într-o fază târzie a ciclului economic, ceea ce nu înseamnă neapărat că aşteptăm o recesiune abruptă. Mai degrabă vorbim de o încetinire a creşterii, care deja se vede şi în România. Aşteptăm o creştere mai mică decât anul trecut, estimarea noastră arătând circa 3,5-3,6%, faţă de puţin peste 4% anul trecut. Anul viitor, de asemenea, probabil avanasul economic va fi mai mic de 3%. Aşadar, vorbim de o încetinire, dar nu aşteptăm o corecţie masivă".

Mihaela Bîtu a menţionat că pot să apară nişte şocuri neaşteptate care să schimbe total tabloul, dar, "aşa cum suntem acum, cu cele cunoscute, ne aşteptăm la o încetinire graduală şi această fază târzie din ciclul macroeconomic poate să continue ani de zile, deci nu înseamnă că avem iminenţa unei crize majore".

Mihaela Bîtu a spus că, la nivel local, contextul macroeconomic este unul delicat, prin perspectiva faptului că avem un context politic delicat, suntem în plin ciclu electoral, ceea ce limitează anumite potenţiale acţiuni de consolidare fiscală.

"Pe de o parte, există mai puţin spaţiu fiscal, dar pe de altă parte există spaţiu al instrumentelor monetare. Avem un nivel al dobânzilor destul de ridicat comparativ cu Europa Centrală şi de Est, drept pentru care există un spaţiu pe domeniul monetar", a afirmat doamna Bîtu, adăugând: "În plus, rezervele minime obligatorii sunt semnificativ mai ridicate decât în alte state europene, drept pentru care există şi acolo nişte rezerve de lichiditate. Piaţa nu suferă, nici ea, de lichiditate la momentul actual, iar în acest context există o competiţie robustă între bănci, ne batem pentru orice tranzacţie interesantă, care este viabilă din punct de vedere economic. Apetit de creditare există, în mod categoric".

Domnia sa a atras atenţia că incertitudinile globale şi locale generează la nivelul companiilor o oarecare reticenţă în privinţa realizării de noi investiţii: "Este clar că toată lumea aşteaptă încetinirea economică. Atunci, antreprenorii, chiar şi companiile multinaţionale încep să aibă o abordare mai prudentă, de pregătire pentru un ciclu mai puţin favorabil, ceea ce generează o oarecare lipsă de tranzacţii pe piaţa finanţărilor. Dar, acest lucru nu face decât să întărească competiţia, care oricum este robustă între bănci". Doamna Bîtu a concluzionat că va continua tendinţa de consolidări în diverse sectoare, inclusiv în cel bancar.

Alexandru Reff, Deloitte: "Investiţiile şi tranzacţiile au nevoie de stabilitate"

Trăim de câţiva ani într-un climat de instabilitate, impredictibilitate, de volatilitate accentuată, iar prea multe şi prea dese schimbări creează dificultăţi semnificative pentru business, conform domnului Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România şi Moldova, care susţine că rolul business-ului este să capitalizeze şi să creeze valoare în context de schimbare, însă este necesar să existe un echilibru.

"Este clar că unele schimbări au fost mai greu de prevăzut şi mai surpinzător negative şi preocupante decât cele care fac parte din paradigma firească de business. Este vorba despre evoluţiile internaţionale - Brexit, tensiunile comerciale SUA-China, războiul rece din tehnologie între Statele Unite şi China, ameninţarea cu o posibilă recesiunie", a declarat ieri domnia sa, menţionând: "Pe plan local, impredictibilitatea şi surprizele neplăcute au fost politicile publice de-a dreptul toxice pentru business. OUG 114/2018, poate mai mult decât orice altceva, şi în general continua instabilitate fiscală, chiar anumite decizii judecătoreşti au fost contrariante, surprinzătoare pentru business. Per ansamblu, investiţiile şi tranzacţiile au nevoie de stabilitate. Într-un climat accentuat de incertitudine, de volatilitate, nu ne putem mira că evoluţiile au fost mai degrabă negative".

Domnia sa a făcut referire şi la dinamica cererii şi a ofertei pe segmentul tranzacţiilor, spunând: "În zona de cerere, de disponibilitate a capitalului, vorbim - la nivel global şi local - de un nivel foarte mare de lichiditate, chiar de o abundenţă a capitalului. Aceşti bani trebuie plasaţi. Mai problematică este dinamica ofertei, pentru că acest capital este unul global, care poate fi investit oriunde. Atunci, este necesar ca societăţile ţintă să fie atractive, competitive". Oferta este limitată, conform domniei sale, care spune că din acest motiv nu vedem un nivel mai ridicat al tranzacţiilor.

Mihnea Crăciun, BERD: "Infrastructura, pariul câştigător în România,

în următorii ani"

Ciclul economic actual nu se va termina cu o recesiune, ci cu un "soft landing", conform domnului Mihnea Crăciun, director adjunct al BERD pentru România.

Domnia sa a afirmat în conferinţa de ieri: "Noi suntem avantajaţi atunci când motoarele economiei mondiale cresc, pentru că asta ne trage şi pe noi după ele. Dacă Europa nu creşte, nu o să crească nici România prea mult. La nivelul ţării noastre se adaugă alegerile, un deficit bugetar mai mare decât trebuie să fie, un deficit de cont curent care creşte, iminenţa creşterii pensiilor- care este ca un nor negru asupra economiei. De unde să mai rămână bani pentru investiţii?".

În opinia sa, pariul câştigător în România, în următorii ani, va fi în primul rând infrastructura, dacă statul va fi "un pic mai coerent şi mai decis să nu se ancoreze numai în obiective pe termen scurt".

Mihnea Crăciun a subliniat: "Infrastructura este marele pariu al nostru pentru anii viitori. Încercăm să ne concentrăm pe sectorul public în construirea capacităţii de a finanţa infrastructura. În sectorul privat ne axăm pe capacitatea companiilor de inovare şi internaţionalizare, de ieşire din zona comodă a pieţei noastre", a concluzionat reprezentantul BERD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb