MIHAELA TOADER (MFE): Din FEDR, 35% va fi alocat pentru întreprinderi mici şi mijlocii

M.I.
Politică / 4 aprilie 2019

Mihaela Toader (Sursă foto: Twitter)

Mihaela Toader (Sursă foto: Twitter)

România trebuie să reducă disparităţile extrem de mari dintre regiuni şi să aducă aceste zone în apropierea polilor de creştere din jurul municipiilor, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, Mihaela Toader, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE), conform Agerpres.

"Aş vrea să reamintesc că România are şapte regiuni mai puţin dezvoltate şi o regiune dezvoltată, nici măcar în tranziţie. Prin urmare, disparităţile sunt extrem de mari în continuare. Avem o regiune care catalizează extrem de multe resurse, forţă de muncă, şi calificată. În acelaşi timp, avem şapte regiuni care au poli de creştere în jurul municipiilor - Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, dar avem zone în imediata apropiere a acestor poli de creştere care suferă din cauza lipsei de oportunităţi, a lipsei forţei de muncă, a lipsei de investiţii. Cred că rolul nostru este să aducem aceste zone din apropierea acestor poli de creştere cât mai aproape de aceşti poli şi să răspândim bunele practici şi până la urmă dezvoltarea şi convergenţa (...) Vreau să spun că 35% din Fondul European de Dezvoltare Regională va fi alocat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, pentru inovare, specializare inteligentă, competitivitate. Salutăm faptul că statele membre au decis în Consiliu şi au propus să fie adăugată competitivitatea IMM-urilor, dincolo de inovare şi specializare inteligentă. România are o piaţă dominată de IMM-uri şi trebuie să avem justa măsură de a investi ca întreprinderile mici şi mijlocii să reziste pe piaţă şi să-şi creeze o nişă", a afirmat Toader.

De asemenea, în viziunea secretarului de stat din MFE, România trebuie să investească în infrastructura de bază care include atât transporturile, cât şi educaţia şi sănătatea, scrie Agerpres.

"Nu aş vrea să uităm infrastructura de bază. Pentru multe state membre acest lucru s-a rezolvat. România a beneficiat, din fericire, de fondurile de pre-aderare, însă de fondurile politicii de coeziune am beneficiat doar în exerciţiul financiar. Prin urmare, noi încă avem nevoie de investiţii în infrastructura de bază şi nu mă refer aici numai la infrastructura de transport. Mai avem infrastructura educaţională şi de sănătate. Nu putem avea o populaţie aptă de muncă să reziste pe piaţa muncii cât mai mult şi să aibă o calitate a vieţii crescută dacă nu punem la dispoziţie educaţie pentru cei mici şi pentru cei aflaţi pe piaţa muncii, respectiv servicii de sănătate. Serviciile de sănătate nu pot fi oferite într-o infrastructură precară", a menţionat reprezentanta MFE.

Toader crede că statele membre au aceleaşi obiective şi recomandări, dar obiectivele trebuie ajustate pentru fiecare regiune în parte, întrucât "nu putem încăpea toţi într-un pat".

"Avem aceleaşi obiective, avem aceleaşi recomandări, dar modul în care vom ajunge la aceste obiective trebuie să fie ajustat pentru fiecare regiune în parte. Am învăţat cu toţii că nu putem încăpea toţi într-un pat, ca patul lui Procust. Unii suntem un pic mai înalţi, unii un pic mai grăsuţi... Sigur cu toţii ne dorim să încăpem perfect în pat şi atunci avem nevoie poate de o perioadă mai lungă de timp în care să ne aplicăm nişte măsuri, astfel încât la finalul celor şapte ani patul să fie locul perfect în care ne putem aşeza toţi cetăţenii europeni şi toate regiunile din Europa", a susţinut Mihaela Toader, scrie News.ro.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene, printre care vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, şi ai autorităţilor din România au participat, joi, la conferinţa "Coordonarea politicilor economice la nivelul UE, un rol reînnoit pentru Semestrul European", organizată în marja deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb