Actualizare
• "Toate hotărârile ilegale au fost contestate la instanţele competente, unele au fost deja suspendate, iar altele au termene de pronunţare pentru saptămâna viitoare", ne-a spus conducătorul SIF-ului
Numirea unui alt Directorat al SIF Transilvania (SIF3), condus de Marius Moldovan, este ilegală, ne-a transmis Mihai Fercală, preşedintele directoratului SIF-ului din Braşov, adăugând că societatea a făcut demersuri în acest sens în instanţă, în unele cazuri termenele de pronunţare fiind săptămâna viitoare.
De asemenea, preşedintele directoratului societăţii susţine că Constantin Frăţilă este incompatibil cu funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al SIF-ului, ca urmare a cercetării penale "in personam" în două dosare, ceea ce contravine unor regulamente ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a Actului Constitutiv al SIF Transilvania şi a unui articol din Codul Civil.
Astfel, chiar dacă convocarea Consiliului paralel ar fi considerată valabilă, hotărârea nu s-ar fi putut obţine fără votul lui Constantin Frăţilă, ceea ce conduce la nulitatea absolută a acestor hotărâri, mai spune Mihai Fercală
Redăm mai jos răspunsul pe care preşedintele directoratului SIF Transilvania l-a transmis la solicitarea Ziarului BURSA:
"Vă confirm ca eu sunt preşedintele executiv al Directoratului, cel puţin până îmi expiră mandatul în data de 19 aprilie. Cererea pentru un nou mandat de patru ani, a aceleiaşi echipe care constituie actualul Directorat, a fost remisă Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru avizare, încă din luna ianuarie, conform hotărârii Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania din data de 15 ianuarie 2020.
Gruparea condusă de Constantin Frăţilă, printr-un Consiliu paralel şi ilegal, neconvocat conform legii societăţilor comerciale, a redactat în mod ilegal o hotărâre prin care m-au revocat din funcţie în data de 30 martie 2020. De asemenea a revocat, în mod ilegal, decizia Consiliului din 15 ianuarie 2020.
Tot în mod ilegal au hotărât, în data de 4 aprilie 2020, numirea unui alt Directorat condus de Marius Moldovan, iar în 19 martie au hotărât revocarea preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului de Supraveghere şi numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului pe Crinel-Valer Andănuţ.
Toate aceste hotărâri ilegale au fost contestate la instanţele competente. Unele hotărâri au fost deja suspendate (a se vedea raportul curent al SIF-ului din 9 aprilie 2020), altele au termene de pronunţare pentru saptămâna viitoare, asupra ordonanţelor preşedinţiale de suspendare, până la judecarea pe fond.
Această grupare infracţională, aşa cum a fost caracterizată de procurori în cele două dosare penale în care Constantin Frăţilă este urmărit penal «in personam», doreşte acapararea structurilor de conducere atât la nivel de Consiliu de Supraveghere cât şi la nivel de Directorat, pentru a influenţa acţionarii să nu voteze pornirea acţiunii în răspundere împotriva lor, la AGOA din 28/29 aprilie 2020, pentru pagubele foarte mari aduse patrimoniului SIF Transilvania, iar pe de altă parte, încearcă să manipuleze acţionarii împotriva actualelor structuri de conducere, prin uzurpare de calităţi oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, aşa cum am specificat în plângerea penală pe baza căreia s-a constituit dosarul penal nr.86/P/2020 instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, aşa cum a raportat astăzi SIF Transilvania, plângerea vizându-i pe Constantin Frăţilă, Crinel-Valer Andănuţ, Nicolae Petria şi Marius Moldovan.
Precizăm ca Frăţilă Constantin este incompatibil cu calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania, ca urmare a cercetării penale «in personam» în două dosare penale, respectiv 582/D/P/2016 şi în dosarul 745/P/2015, fapt ce-l face incompatibil conform art.15 din Actul constitutiv al SIF Transilvania, art.4 din ROF-ul Consiliului de Supraveghre, art.12, 13 (...) din Regulamentul ASF nr.1/2019, art.211 din Codul Civil.
Ca atare, chiar dacă convocarea Consiliului paralel ar fi considerată valabilă, hotărârea nu s-ar fi putut obţine fără votul lui Constantin Frăţilă, ceea ce conduce la nulitatea absolută a acestor hotărâri".
---
• În data de 19 martie, board-ul societăţii a decis revocarea din funcţie a preşedintelui Ştefan Szabo şi a vicepreşedintelui Dumitru Carapiti
• La finele lunii trecute, Consiliul a hotărât revocarea lui Mihai Fercală, din poziţia de preşedinte al Directoratului
• "ASF a fost informată în mod corect, complet şi în timp real de către societate asupra acestor ilegalităţi", se arată în comunicatul SIF Transilvania
Hotărârile Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania (SIF3) prin care se schimbă configuraţia conducerii SIF-ului au fost adoptate ilegal, de către un board paralel, cu sfidarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului şi a Actului constitutiv al societăţii, se arată într-un raport al emitentului din Braşov remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În şedinţa din 19 martie, board-ul SIF Transilvania a hotărât revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului de Supraveghere, respectiv a lui Ştefan Szabo şi Dumitru Carapiti şi numirea lui Crinel-Valer Andănuţ în fotoliul de preşedinte.
"Aceste hotărâri au fost adoptate în baza unui vot exercitat în mod ilegal de către Frăţilă Constantin, membru al Consiliului de Supraveghere, care este însă incompatibil cu această calitate, ca efect al încălcării art. 15 al Actului Constitutiv al SIF Transilvania, a art. 13 din Regulamentul ASF nr. 1/2019 şi a art. 211 Cod Civil, întrucât este urmărit penal in personam în două dosare penale, conform comunicărilor parchetelor competente", se arată în comunicatul SIF-ului.
De altfel, Tribunalul Braşov a dispus suspendarea efectelor deciziei Consiliului din data de 19 martie, până la soluţionarealitigiului asupra fondului unui dosar aflat pe rolul instanţei, admiţând totodată cererea de chemare în judecată formulată de SIF Transilvania în contradictoriu Constantin Frăţilă, Crinel-Valer Andănuţ, Nicolae Petria şi Marius Moldovan, administratori ai societăţii.
Directoratul SIF-ului mai susţine că în data de 30 martie, board-ul a decis, ilegal, revocarea din funcţie a lui Mihai Fercală, preşedinte al Directoratului,numirea unei alte persoane în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului şi revocarea hotărârii board-ului din data de 15 ianuarie.
Atunci, Consiliul SIF-ului a acordat un nou mandat de patru ani Directoratului societăţii, începând cu 20 aprilie 2020 şi până în 19 aprilie 2024, dar care nici până în acest moment nu a primit avizul din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
"Menţionăm că asupra acestor ilegalităţi, ASF a fost informată în mod corect, complet şi în timp real de către societate", se arată în raportul de ieri al SIF-ului din Braşov.
Conflictul de la nivelul conducerii SIF Transilvania s-a reaprins la începutul acestui an după ce, la finele lunii ianuarie, Constantin Frăţilă a obţinut, în instanţă, anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF i-a retras fostului arbitru de fotbal autorizaţia de membru în Consiliul SIF-ului.
Totuşi, o parte a conducerii SIF3 susţine că starea de incompatibilitate a lui Constantin Frăţilă cu poziţia de membru în board-ul societăţii nu a încetat, deoarece acesta este în continuare urmărit penal pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar - bancară, ceea ce contravine unor regulamente ASF şi a Actului Constitutiv al SIF Transilvania.
1. Realitatea din SIF TRANSILVANIA SA,asa cum o cunos
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 13:58)
SIF TRANSILVANIA SA ,institutie financiara creata in 1992 prin aportul direct si nemijlocit al dlui FERCALA MIHAI si SRBU VASILE(DZEU sa-l odihneasca) a devenit unul dintre cele mai puternice izvoare de resurse financiare pentru statul roman si nu numai,crescind poftele unora de talia lui FRATILA CTIN, Moldovan,toia si acolitii lor actualmente in Consiliul de Supraveghere care numai de binel si dezvoltarea societatii NU A FOST PREOCUPPAT.rAZBOIUL A LUAT NASTERE CIND ABUZURILE FOSTULUI JUCATOR DE FOTBAL,ARBITRU OBSCUR IN STADION dar desavirsit in opera de falimentare a societatilor proprii si a COMCM CTA, SCUT CONSTANTA si mai recent a SIF TRANSILVANIA ,adica inca din perioada 2005-2008.Sigur ca ajutoarele de baza TOIA si Moldovan,Adnaut si Petria au reusit vremelnic sa-si atinga partial obiectivele materiale, mai putin acela de a scapa de FERCALA, singurul detinator al unor performante profesionale notabile pina in 2005 ,cind SIF-ul a inceput sa scada din activitate.Au urmat greseli in managemtul portofoliului de actiuni prin vânzarea unor pachete catre BCR-ERSTE, banca cooperatista interesata de activele detinute de BCR si BANCOREX in piata bancara autohtona, dar si diminuarea semnificativa a detinerilor din alte banci(cea mai importanta fiind BRD),DOAR IN SCOPUL REMUNERARII prin politica de dividend a actionarilor semnificativi, in conditiile in care capitalizarea SIF-ului avea de suferit prin iesirile masive de cash.Sigur ca ar trebui sa se puna si întrebarea ce are in comunFRATILA si acolitii sai cu investitiile financiare in zona Transilvania SI MAI ALES SA SE VERIFICE SURSA RESURSELOR FINANCIARE CU CARE ACESTA SI ACOLITII SAI AU REAUSIT SA CUMPERE ATATEA PACHETE DE ACTIUNI, cind inca se stie ca nu a fost anulata o anumita lege a ilicitului.Acest lucru fiind valabil pentru toti imbogatitii peste noapte din ROMANIA si a modului in care unele entitati cu capital strain au ajuns sa jefuiasca patrimoniul national.Sper ca aceasta lupta sa trezeasca interesul Parlamentului pentru a se face curat in ASF care este un organism de reglementare creat in mod artificial si care prin sumele uriase pe care le incaseaza de la cei reglementati contribuie in mod direct la diluarea activului net al acestora.Consider ca daca nu s-ar fi ridicat pragul de detinere acesti indivizi nu si-ar fi facut meandrele.Sigur ca nu pot sa asist indiferenta la ce se intimpla si de aceea solicit organelor abilitate masuri legale pentru reglementarea entitatilor financiare in interesul patrimoniului romanesc si nu al intereselor de grup romane sau straine.
1.1. Haloo,asf. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de actionar micut în data de 10.04.2020, 14:22)
Doamna, daca stiti mai multe faceti plangere la ASF,Parchet samd.
1.2. sif (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sif în data de 10.04.2020, 17:36)
S.P.
1.3. fratila (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de fratila în data de 10.04.2020, 17:47)
Domnule ANONIM , ai dreptate , esti un ANONIM !
Incurci fotbalul su afacerile, spui ca SCUT si COMCM sunt falimentare ( apropos la cat esti de ANONIM nu ai sesizat in conturile COCM sunt mai multi bani decat o are inregistrata FERCALA in contabilitatea SIF ?)
SCUT nu este in portofolul SIF dar esti atat de ANONIM incat nici asta nu sti .
Dar esti la teava la FERCALA , se pare ca de partea gresita ! hi hi hi
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Petre în data de 11.04.2020, 22:52)
DE unde stii ca autorul mesajului este o doamna? D-ta esti chiar Fercala si ai instruit-o pe respectiva cam ce trebuie sa scrie?
1.5. Raspuns unui parvenit fara scrupule. (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2020, 17:04)
Se pare ca ai nevoie de un consult psihiatric si consiliere pe teme de comportament urban si nu numai.Ar fi bine sa-ti justifici banii cu care ai pus mina pe SCUT si COMCM si mai ales cum s-a intimplat cu iesirile frauduloase de materiale facute prin autodenuntul unui anumit colaborator.Personal nu sunt si nu am fost niciodata la ordinul cuiva ,fie el si din SIF.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Eu în data de 10.04.2020, 15:01)
La Transilvania, este valabilă zicala”Încurca-i drace!”. Acolo toți sunt vinovat: Fercală când la revocat pe Fratila, Fratila cu măgăriile lui la societatea de construcții și așa ma departe. Cred ca se impun alegeri supravegheate de ASF. Este greu de crezut ca ASF-ul chiar se pretează la tot felul de ilegalitați, ilegalitați invocate numai de grupul lui Fercală!
3. Ghici
(mesaj trimis de X în data de 10.04.2020, 15:41)
Urmeaza SIF 5?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 16:26)
la 5 e usor
4. Mesaj eliminat pentru furt de identitate
(mesaj trimis de Redacția în data de 10.04.2020, 17:40)
...
5. SIF-urile
(mesaj trimis de actionar în data de 10.04.2020, 18:05)
Milioane de actionari s-au ales cu praful de pe toba, in schimb oameni care n-au nici-o treaba cu mersul economiei , sug neantrerupt de la aceste fonduri , infiintate pentru a reda oamenilor muncii o particica din ce au creat , un beneficiu . Unde este acest beneficiu , in buzunarele Consililui de Administratie si a unor actionari oportunisti.
SOLUTIA , una singura , NATIONALIZAREA , binenteles cu despagubirea actionarilor. Acum aprox.10-15 ani, dl. Fercala se prezenta cu un geamantan de euro , in Germania , pentru achizitionarea unui autoturism ! Exista dovezi . Aveti curaj dle Fercala sa contestati . Va dau un indiciu MANNHEIM .
5.1. Mesaj cenzurat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Redacția în data de 10.04.2020, 19:15)
Lasa micule actionar ca exista si inregistrarea de la achizionare. A dat bani grei la sere sa i-o aduca dar au aia o copie. Acuma iar mai da niste bani daca faci rost de ea. Trimite-i-o pe email si poate primesti nu ..., ci euroi.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 19:38)
Valiza era mai mare? sau mai mica.Ce fel de bancnote avea?
Nu de alta,dar sa stim si noi ce masina si a luat.
Bai frate unde s a ajuns...
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 21:05)
S"a ajuns aici la capatul rabdarii pentru miliardarii de carton. Daca esti in tribuna lor, declara mai reped.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2020, 22:27)
Si tu esti de rigips?
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2020, 11:11)
Sunt in loja.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2020, 07:45)
Fecala se strânge latul
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2020, 11:09)
Moldovan e un tip inteligent.
8. fercalezii
(mesaj trimis de Anonim în data de 11.04.2020, 14:08)
fercala a furat stampila... alo...nenea procuror... e revocat.... ca are el procese in instanta sa suspende e IRELEVANT... Hotararile Consiliului sunt executorii..
4 membrii C.S. intotdeauna sunt mai multi decat 3...LA ORICE TIP DE VOT....intelegi dle FERCALA?
indifernet ce suspenzi, Hotararile se reiau! sic!sic!sic!
Restul este populism ieftin de P.C.R. toti care te contesta sunt hoti, penali, infractori... nu te salveaza nici macar asta!
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2020, 15:47)
Care consiliu?
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Tic în data de 11.04.2020, 15:53)
Unde sunt performantele manageriale ale lui Fercala?
Dupa 30 ani de Conducere a SIF 3 a reusit sa faca din SIful cu cel mai mare activ unul cu cel mai mic activ net, cu cele mai mici fonduri proprii, cu cel mai mic pret al actiunii.
A practicat discrepanta de mandat si a tras toate avantajele materiale in folos propriu si in dezavantajul actionarilor.
Domnul Fercala si directoratul sau au capusat SIF 3 si filialele sale prin functiile de conducere pe care si le-au atribuit in mod discretionar si prin indemnizatiile nemeritate pe care le-au si le incaseaza. Fiecare din membrii directoratului are cate Cinci functii de conducere. Domnul Fercala incaseaza indemnizatii de peste 20000 euro pe luna pentru managementul “ performant “. Actionarii au incasat mai mimic. Desi a incasat in timp milioane de euro din sinecurile furnizate de SIF 3 domnul Fercala nu a cumparat actiuni SIF 3 manifestand neincredere in siful pe care-l conduce . Dinsul nu risca banii
propri dar ataca actionarii care au investit in mod semnificativ si care cer performanta si transparenta. Actionarii care au cerut in mod legal si transparent convocarea AGEA sunt catalogati de domnul Fercala ca grup infractional.
Domnul Fercala inverseaza ierarhiile. Contesta deciziile Consiliului de supraveghere, deciziile ASF, si pe oricine nu este de acord cu dansul. Toti sunt infractori numai dansul este Alba ca Zapada. Zilnic deschide cate un proces.
Cred ca la 70 de ani de viata, la aproape 30 de ani de mandat la conducrea sifului cu cele mai slabe performante ar trebuie sa aiba decenta de a se retrage. A fost destul. SIF 3 are nevoie de sange proaspat.
8.3. Corect (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 11.04.2020, 18:10)
F buna sinteza. Stăpân pe banii altora! Asta e Fercală și asta e cultura organizaționala pe care a promovat-o la Siful brasovean. Enough is enough!!
8.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2020, 22:35)
Hopa.dai din casa?
8.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de Petre în data de 11.04.2020, 22:49)
Sunt mic investitor la BVB din luna decembrie 1996 si cunosc evolutia pietei de capital din Romania in toata aceasta perioada. La inceputul listarii celor 5 SIF-uri la BVB, SIF Transilvania era cel mai performant dintre cele 5 SIF-uri, dart incet-incet, prin managementul defectuos al acestui mosneag Fercala, a ajuns pe ultimul loc. Nu-l inteleg pe acest om, care, la peste 70 de ani, tine cu dintii de functie, desi a acumulat sume uriase care-i pot asigura lui si intregului neam Fercala o viata imbelsugata in urmatorii 100 de ani.
D-le Fercala, esti penibil, SIF Transivania nu este jucaria ta, las-o celor care au investit bani pentru a ocupa locuri de conducere in boardul societatii, ei sunt cei mai interesati ca totul sa mearga bine pentru ca altfel isi risca propriile investitii. Ai tinut cu dintii sa nu se majoreze pragul de detinere de la 0,1 % la 1 %, de la 1 % la 5 % precum si la eliminarea pragului, adica tot timpul ai fost impotriva celor care chiar voiau sa investeasca in aceasta societate, de terama ca vei pierde pozitia de presedinte al directoratului. Gata, a venit vremea sa lasi pe altii sa conduca pentru ca asa vor actionarii, ceea ce este perfect legal. Du-te, d-le si lasa sa se linisteasca apele in societate pentru ca noii alesi sa-si concentreze eforturile pentru cresterera performantei societatii, (au tot interesul), in loc sa se judece mereu prin instante cu d-ta. Zau, mi se pare ca lasi impresia unui om care ar avea ceva probleme cu capul.
8.6. CONDUCERE SI ORGANIZARE COMPETITIVA IN ECONOMIA RO (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2020, 12:12)
1Consider ca economia noastra traverseaza o criza majora de organizare si conducere nu numai pe criterii de perferformanta, legalitate si oportunitate.In aceeasi situatie se afla evident si anumite organisme de reglementare si autoreglementare cum este cazul ASF, dar si a institutiilor supuse reglementarii acestuia.In primul rind sa se tina seama ca "pestele de la cap se impute".In consecinta curatenia trebuie inceputa cu ASF, in care sunt acordate salarii si bonusuri exagerate, nefiind un organism supus rigorilor economice, sursele sale fiind in cea mai mare parte cotele de impunere asupra entitatilor "supravegheate"De aceea batalia de numire politica a conducerii si angajarea rudelor este in floare.In acest contest se duce si batalia pentru acapararea conducerii cel putin a SIF-urilor ,cunoscut fiind faptul ca liberalul FRATILA are sustinere dubioasa din partea ASF.Sigur ca nu se pot neglija nici ceilalti acoliti.Este demnm de amintit dezastrul produs de acestia in TRANSILVANIA LEASING si in alte societati din portofoliu SIF 3 si nu numai.Asa numita actuala conducere administrativa si executiva(CS si Directoratul) fac parte din aceeasi categorie.Ar fi util ca cei implicati sa-si publice performantele,MAI ALES DIN DOMENIUL PIETII DE CAPITAL , unii motivele plecarii subite din Depozitarul Central, BVB si chiar ASF).A nu se uita ca absolut toate masurile, BVC-urile, strategiile etc au fost aprobate initial in CS si de catre actualii contestatari si apoi in AGA, in concluzie raspunderea este colectiva atat pentru rezultatele economice cat mai ales pentru impunerea unei politici de divident care vizeaza doar interesele actionarilor mari, cei mici fiind neglijabili, fara sa se tina cont ca decapitalizarea se produce nu doar prin efectul crizei economice ci mai ales prin iesile masive de cash.Asa ca toti sunt o apa si un pamint.
8.7. RECTIFICARE (răspuns la opinia nr. 8.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.05.2020, 23:46)
Din eroare am trecut TRANSILVANIA LEASING ,care din fericire este o entitate cu rezultate bune, este vorba de fosta TRANSILVANIA TRAVEL SA BUCURESTI, in care unii din tabara Fratila et company au reusit sa o devalizeze ca apoi aceasta sa intre in insolventa , prin salarii exorbitante, angajari de personal nejustificat, achizitii de autoturisme de lux si alte active ,fara sa obtina performante profesionale .