Mihai Fifor, propus ministru al Apărării

Mina Irina
Politică / 12 septembrie 2017

Mihai Fifor (Sursa foto: captură Youtube)

Mihai Fifor (Sursa foto: captură Youtube)

Gheorghe Şimon, propus ministru al Economiei

-----

Actualizare 15:21 Miniştrii de la Apărare şi Economie au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Miniştrii de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon, au depus jurământul, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au asistat preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi, respectiv, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, şi miniştrii cabinetului său.

Ceremonia a durat doar câteva minute, fără ca şeful statului, Klaus Iohannis, să facă declaraţii.

(A.C.)

------

Actualizare 15:18 Orban, despre Fifor: "Absolvind filosofia, probabil a stat mult în bibliotecă unde se găsesc cărţi din mai multe domenii şi le-a citit titlurile"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a ironizat nominalizarea lui Mihai Fifor la Ministerul Apărării, despre care a spus că este omul bun la toate al PSD, fiind propus la trei ministere, dar a atras atenţia că principala obligaţie a acestuia este să asigure finanţarea a 2% din PIB pentru Armată, în conformitate cu obligaţiile asumate de România, potrivit unei surse din presă.

Ludovic Orban a declarat, citat de sursa menţionată anterior: "Fifor e bun la toate. L-au luat din Oltenia şi l-au pus preşedinte la Arad, a trecut prin diverse ministere - a fost propus la Transporturi, mai înainte a fost ministrul Economiei şi acum e bun şi de ministrul Apărării. Fifor ăsta e bun la toate. Probabil, absolvind filosofia şi stând mult în bibliotecă, a avut acces, în bibliotecă se găsesc cărţi din mai multe domenii şi probabil ştie titlurile, le-a citit titlurile. Va face exact ceea ce a făcut şi la celelalte ministere, adică nimic".

Potrivit sursei citate, preşedintele PNL a atras atenţia că, în privinţa Ministerului Apărării, pericolul cel mai mare este pierderea credibilităţii României pentru că Guvernul nu vrea să-şi respecte angajamentul pe care asumat ca stat, şi anume asigurarea a 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei, lucru care, a mai spus el, pune în pericol România, afectează siguranţa ţării şi relaţii cu partenerii constituţionali.

Liderul PNL a adăugat: "Nu vorbesc în pustiu, ştiu foarte bine că au fost dicuţii care s-au purtat pe această temă: cum ţinem deficitul sub 3%. Una dintre soluţiile prezentate a fost să nu se efectueze aceste cheltuieli pentru înzestrare pe pretextul că nu se apucă să se semneze contractele. Nu pot să nu remarc faptul că doi miniştri ai Apărării, înainte de a se duce la Washington, şi-au pierdut mandatul".

În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Şimon, propunerea pentru Ministerul Economiei, Ludovic Orban a spus că acesta "face parte din categoria pseudominiştrilor care apar de nicăieri şi pleacă nicăieri".

(A.C.)

------

Actualizare 14:36 Raeţchi: "Mihai Fifor trebuie să ofere asigurări publice că banii prevăzuţi în buget pentru programele de înzestrare a Armatei vor fi folosiţi, nu dirijaţi spre pomeni electorale"

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, declară că noul ministru desemnat al Apărării trebuie să dea asigurări că banii prevăzuţi în buget pentru programele de înzestrare a Armatei nu vor fi "dirijaţi" spre pomeni electorale, menţionând că există semnale că modernizarea Armatei stagnează, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Ovidiu Raeţchi a afirmat: "Principalul obiectiv al noului ministru desemnat al Apărării, Mihai Fifor, trebuie să fie gestionarea planului de înzestrare a Armatei, care are întârzieri serioase, aşa cum a afirmat şi ministrul de Finanţe. Practic, Ionuţ Mişa a recunoscut că bugetul MAPN nu este utilizat pentru programele de înzestrare necesare Armatei Române: «Problema de la MAPN este că nu cheltuie pe investiţii banii acordaţi conform bugetului, adică 2% din PIB. Va fi foarte greu să îi cheltuie». Pentru a înlătura suspiciunile că guvernarea PSD nu gestionează corespunzător planul de modernizare a Armatei, solicit ca noul ministru al Apărării să ofere asigurări publice că cei 2% din PIB vor fi utilizaţi pentru cele 8 programe".

Raeţchi consideră că alocarea acestui buget pentru Apărare a fost un angajament asumat de România în faţa partenerilor internaţionali şi parafat de toate partidele politice, inclusiv de PSD, prin Pactul pentru Apărare iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, dar există semnale că modernizarea Armatei "bate pasul pe loc".

Raeţchi a susţinut: "Potrivit unor analize, cu 3 luni înainte de finalul anului doar 8% din fondurile alocate pentru înzestrarea Armatei au fost cheltuite pentru diferite achiziţii, dar nu pentru cele 8 programe aprobate de Comisiile reunite de apărare ale Parlamentului României în urmă cu câteva luni, absolut necesare pentru modernizare. Mai mult, dacă până la finalul anului nu se concretizează nici achiziţia rachetelor Patriot- singurul program aflat într-o stare avansată - este posibil să nu se cheltuiască niciun leu pentru modernizarea Armatei".

El afirmă, conform sursei citate, că, "având în vedere toate dificultăţile şi tergiversările din acest an în privinţa implementării celor 8 programe de înzestrare, probabil există o tabără în PSD care, din anumite motive, nu a vrut ca acestea să fie puse în aplicare, iar noul ministru trebuie să dea dovadă de eficienţă".

(M.I.)

------

Actualizare 13:43 Preşedintele Iohannis a semnat decretele de numire a noilor miniştri

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele de numire în funţie a noilor miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor, respectiv Gheorghe Şimon, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei, ceremonia de depunere a jurământului este programată pentru ora 15:00 la Palatul Cotroceni.

Reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au transmis: "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 12 septembrie a.c., următoarele decrete: Decret privind revocarea din funcţia de membru al Guvernului a domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul Economiei; Decret privind numirea domnului Mihai-Viorel Fifor în funcţia de ministru al Apărării Naţionale; Decret privind numirea domnului Gheorghe Şimon în funcţia de ministru al Economiei. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc marţi, 12 septembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni".

(A.C.)

-------

Actualizare 12:13

Mihai Fifor a fost propus pentru conducerea MApN, iar Gheorghe Şimon la Economie, a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a precizat, la finalul şedinţei BPN al partidului, că l-a sunat ieri seară pe preşedintele Klaus Iohannis pentru a-l informa despre aceste propuneri.

Conform lui Liviu Dragnea, "în principiu", preşedintele Iohannis a agreat aceste propuneri.

-----

Actualizare 11:19 Surse: Mihai Fifor, propus ministrul al Apărării

Şedinţa lărgită a Biroului Politic Naţional al PSD, în urma căreia preşedintele Liviu Dragnea va anunţa numele viitorului ministru al Apărării a început, la Palatul Parlamentului. Potrivit unor surse social-democrate, cele mai mari şanse le-ar avea, în acest moment, Mihai Fifor.

La şedinţa conducerii PSD participă şi premierul Mihai Tudose.

(M.I.)

-----

Liderii Partidului Social Democrat (PSD) se reunesc, astăzi, la Parlament, într-o şedinţă lărgită a Biroului Politic Naţional, în urma căreia preşedintele Liviu Dragnea va anunţa numele viitorului ministru al Apărării.

Dragnea a afirmat, potrivit News.ro: "Marţi avem un Biroul Permanent Naţional lărgit, unde voi propune din partea PSD premierului un nume şi ulterior să fie prezentat preşedintelui României. Deci marţi se va rezvolva problema".

Întrebat dacă şedinţa CSAT de joi are legătură cu actuala "criză" din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Dragnea a negat: "Nu cred şi nu văd ce criză e. La armată e un mininistru interimar, are toate competenţele. Nu poate să fie nicio criză".

Şeful PSD a fost întrebat şi dacă a discutat cu ambasadorul Hans Klemm pe tema viitorului ministru, el spunând că nu are nevoie de "viza" unui diplomat pentru a face numiri, dar a existat o comunicare.

Dragnea a spus: "N-am discutat despre această propunere, pentru că nu trebuie să iau viza de la niciun ambasador pentru membrii guvernului, dar i-am spus ambasadorului că marţi vom avea BPN şi va fi un ministru plin".

Printre numele discutate în PSD pentru şefia MApN se numără Mihai Weber, vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor şi fost membru al Comisiei SRI, Georgian Pop, deputat PSD şi fost preşedinte al Comisiei de control al SRI, deputatul Ion Mocioală, preşedinte PSD Caraş-Severin, şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase.

Întrebat despre aceste variante, Liviu Dragnea a afirmat, duminică, la Ţebea, că, de obicei, numele vehiculate în presă nu sunt şi cele luate în calcul de PSD, fără a oferi alte variante despre următoarea propunere PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb