MIHAI IONESCU, ANEIR: "Deficitul comercial va fi cu 10% mai mare, în acest an"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2020

Mihai Ionescu

Mihai Ionescu

Ionescu: "Ne aşteptăm la un deficit de 18-19 miliarde euro, de la 17 miliarde anul trecut"

Anul în curs se va termina cu un deficit comercial de 18-19 miliarde euro, faţă de 17 miliarde în 2019, cu cel putin 10% mai mare de la an la an, estimează Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa ne-a declarat: "Nu avem motive să acuzăm pe cineva anume, este o situaţie de criză în România şi noi nu suntem pregătiţi să folosim producţia pentru propriul consum, mai ales pe partea agricolă, care încă suferă. Avem peste 1 miliard de euro deficit aici. La fel puteam să profităm în această perioadă în domeniul produselor chimice. Puteam să dăm drumul la investiţii în petrochimie, unde avem un deficit de aproape 9 miliarde euro. Industria chimică este principalul factor de deficit la noi. Am avut întâlniri cu ministrul economiei şi am discutat pe această temă. Un alt lucru pe care îl puteam realiza este în domeniul materiilor prime pentru echipamentele medicale - măşti, combinezoane etc., atât pentru necesităţile noastre, dar şi pentru export. La noi, în materie de investiţii nu s-a mişcat nimic. Nu s-a dat drumul la marile investiţii. Trebuie să începem un program de realizare a maşinilor de investiţii industriale, pentru că avem piaţă. Stăm bine la domeniul IT şi deficitul din serviciile turistice a mai scăzut, dar avem creşteri ale deficitului comercial în transporturi şi numai".

Afirmaţiile preşedintelui ANEIR vin în contextul în care, în primele luni ale acestui an, deficitul comercial s-a adâncit cu 998,5 milioane de euro faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform cifrelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comunicatul INS arată că, în perioada ianuarie-septembrie, exporturile au însumat 44,81 miliarde euro, iar importurile - 57,86 milirade euro. Astfel în intervalul analizat, exporturile au scăzut cu 13,6%, iar importurile cu 9,5%.

Cea mai importantă scădere la export, de 14,4% de la an la an, a fost înregistrată de sectorul Mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (47,5% la export şi 36,6% la import) şi alte produse manufacturate (30,8% la export şi respectiv 30,2% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 32,91 miliarde euro la expedieri şi de 42,37 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,5% din total exporturi, respectiv 73,2% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri, în primele nouă luni ale acestui an, a fost de 11,89 miliarde euro la exporturi şi de 15,49 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,5% din total exporturi şi 26,8% din total importuri.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb