MIHAI IONESCU, ANEIR: "Evenimentele din Qatar afectează proiectele pe care le aveam în derulare"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2017

"Evenimentele din Qatar afectează proiectele pe care le aveam în derulare"

Ionescu: "22 de firme de la noi ar fi urmat să fie promovate în Qatar, iar qatarezii fuseseră de acord să pună la dispoziţie, săptămânal, o linie aeriană specială pentru importul de carne proaspătă"

Evenimentele care au loc în această perioadă în Qatar vor afecta proiectele pe care exportatorii noştri le aveau în derulare cu oamenii de afaceri qatarezi, ne-a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa ne-a precizat: "Chiar dacă până acum nu am avut relaţii comerciale foarte dezvoltate cu Qatar, ne pusesem mari speranţe să punem la punct unele afaceri cu investitorii qatarezi, care sunt foarte importanţi. Întrucât piaţa lor este una foarte bună, stabilisem să le vindem produse alimentare, cosmetice, confecţii, să vină oamenii lor de afaceri şi să facă investiţii la noi.

Noi am fost în Qatar în urmă cu circa două luni, după care am avut o primă vizită, a unei echipe însoţită de ambasadorul României în Doha, urmând să mai vină şi alte echipe de oameni de afaceri ca să discute cu investitorii noştri. Aşadar, începuseră tratativele, fiind vorba de 22 de firme de la noi pe care ar fi urmat să le promovăm pe piaţa qatareză. Stabilisem chiar unele acţiuni, cei din Qatar fiind de acord să pună la dispoziţie, săptămânal, o linie aeriană specială pentru importul de carne proaspătă - de pasăre, de oaie şi de vită - acreditată halal (permisă de religia islamică)".

Acum, exportăm animale vii cu vapoarele şi este foarte dificil şi ineficient pentru noi să facem acest tip de transport.

Qatarezii îşi exprimaseră dorinţa de a cumpăra de la noi şi ciocolată, conserve, nutreţuri, însă acum cred că se vor bloca toate aceste discuţii, până la clarificarea situaţiei de acolo".

Potrivit domnului Ionescu, relaţia noastră comercială cu Emiratele Arabe Unite continuă. Şeful ANEIR ne-a declarat: "Am avut acolo, în trecut, până în urmă cu circa doi ani, o expoziţie permanentă timp de trei ani, în care am rotit la perioade de jumătate de an 200 de firme care şi-au prezentat produsele.

Noi ne-am fi dorit să folosim atât Qatarul, cât şi Emiratele Arabe inclusiv pentru livrarea de mărfuri în celelalte ţări, vecine cu acestea, dar şi în Egipt şi Africa de Nord.

Sunt trist pentru ceea ce se întâmplă acolo şi sper ca situaţia să revină la normal cât mai curând, ca să putem reveni şi noi la proiectele pe care le-am început".

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Yemen au anunţat că întrerup relaţiile diplomatice cu Qatar şi i-au acuzat pe qatarezi că destabilizează întreaga regiune prin susţinerea unor grupări militante, printre care se numără şi jihadiştii Statului Islamic şi al-Qaeda.

Doha a dezminţit că ar sprijini grupări teroriste din Orientul Mijlociu şi a precizat că măsura alianţei arabe este nejustificată.

Zeci de zboruri au fost anulate sau redirecţionate, la începutul acestei săptămâni, de pe aeroportul internaţional Hamad din Doha, cele cinci ţări întrerupând pentru 24 de ore toate legăturile aeriene, terestre şi maritime cu Qatar, iar vizitatorii qatarezi având la dispoziţie 14 zile ca să părăsească aceste state. Diplomaţii qatarezi din cele cinci ţări arabe au primit ordin să se întoarcă în 48 de ore la Doha.

Deciziile arabilor au condus la mişcări semnificative pe plan economic, preţul petrolului începând să crească, moneda qatareză fiind sub presiune după ce băncile comerciale din Golf au oprit tranzacţiile cu cele din Qatar, iar bursa locală scăzând dramatic.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat telefonic cu liderii din Qatar, Rusia, Kuweit şi Arabia Saudită, pentru scăderea tensiunilor, Kuweitul încearcând, de asemenea, să medieze criza diplomatică ce zdruncină lumea arabă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb