MIHAI IONESCU, ANEIR: Importurile din august au erodat reducerea deficitului comercial din acest an

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 octombrie 2011

Importurile din august au erodat reducerea deficitului comercial din acest an
  • document ataşat STRUCTURA COMERŢULUI INTERNAŢIONAL PE GRUPE DE PRODUSE, ÎN PERIOADA 1.I.-31.VIII.2011
    apasă aici pentru a descărca.

    Pentru prima dată în 2011, ritmul de creştere a importurilor l-a depăşit pe cel al exporturilor

    Reducerea deficitului comercial înregistrată în primele şapte luni ale acestui an a fost erodată în august de valoarea importurilor, ne-a spus Mihai Iones-cu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa subliniază că acest fenoment este unul foarte grav, întrucât ne situează la nivelul anului trecut, când aveam acelaşi deficit comercial ca acum, însă îşi păstrează optimismul: "Reducerea deficitului balanţei comerciale pe care ţara noastră o înregis-trase în primele şapte luni ale lui 2011 faţă de perioada ianuarie-iulie 2010 s-a erodat. Exporturile au fost mai mici în august faţă de iulie (n.r. 2011) cu 8,4%, dar situaţia nu a fost atât de dramatică în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, în aceeaşi perioadă, când exporturile scăzuseră cu 17,8%".

    Afirmaţiile preşedintelui ANEIR vin în contextul în care ritmul cu care au crescut importurile noastre în luna august a acestui an a depăşit, pentru prima dată în 2011, ritmul de creştere a exporturilor, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

    Domnia sa ne-a precizat că ceea ce s-a întâmplat în luna august a fost doar un "accident", opinând că ritmul alert de creştere a importurilor nu provine dintr-un comerţ obişnuit, ci "dintr-o livrare neobişnuită, în plus faţă de obicei". Mihai Ionescu consideră că este posibil ca livrarea să fi fost făcută în domeniul petrolului şi gazelor, având în vedere că proporţia majoră de creştere a importurilor a provenit din zona extra-comunitară (importurile înregistrate în august 2011 din zona extra-UE au crescut cu 34,3%, faţă de aceeaşi lună a lui 2010 - luând în calcul valoarea în euro -, în timp ce creşterea importurilor din ţările europene a fost de 22,9%).

    În septembrie, rezultatele comerţului internaţional au fost mai bune, după cum ne-a precizat domnia sa. Astfel, creşterea exporturilor a fost "semnificativ mai mare" pe zona extra-comunitară, respectiv de 30,5% (septembrie 2011/septembrie 2010).

    Exporturile către ţările din afara Euro au avut o creştere de 16,8%, în august acest an faţă de aceeaşi lună a lui 2010.

    Tot în septembrie anul curent, importurile au fost mai mici cu 13% faţă de exporturi, ne-a spus domnul Ionescu.

    Domnia sa este de părere că în acest an ţara noastră va depăşi cu mult suma de 40 miliarde euro - valoarea programată pentru exporturile din 2011 -, ţinând cont că în primele opt luni din anul în curs exporturile s-au cifrat la 29 miliarde euro. "Ar fi pentru prima dată când exporturile româneşti ar atinge această valoare", ne-a spus Mihai Ionescu.

    Nu la fel de optimist se arată Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), cu privire la evoluţia comerţului internaţional în lunile care urmează: "Dacă ne bazăm pe actuala mentalitate, aşteptând investitori străini, aşa vor merge lucrurile şi în continuare". Potrivit domniei sale, cauzele care au condus la deficitul comercial din luna august sunt multiple, două dintre ele fiind cursul de schimb şi situaţia economică externă.

    În august 2011, ţara noastră a exportat, conform estimărilor preliminare ale INS, în valoare de circa 3,46 miliarde euro, importurile însumând aproximativ 4,31 miliarde euro. Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, exporturile au crescut cu 24,1%, iar importurile au crescut cu 26%. În perioada analizată, deficitul comercial a fost de 851 milioane euro, mai mare cu 218 milioane euro decât cel înregistrat în luna similară a lui 2010.

    Valoarea exporturilor realizate în primele opt luni ale anului în curs au fost de 29,26 miliarde euro, iar importurile s-au cifrat la 35,41 milioane euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2010, exporturile au cres-cut cu 25,1%, iar importurile cu 19,9%.

    Deficitul comercial înregistrat în lunile ianuarie-august 2011 s-a ridicat la 6,14 miliarde euro, situându-se la aproximativ acelaşi nivel cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb