MIHAI IONESCU, PREŞEDINTELE ANEIR: "2021 se va încheia cu deficit comercial de circa 23 miliarde euro"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2021

Mihai Ionescu, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR)

Mihai Ionescu, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR)

Anul 2021 se va încheia cu un deficit comercial de circa 23 miliarde euro, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care apreciază că "acesta este decontul pe care-l plăteşte bugetul ţării în urma guvernării din acest an, cei care au condus Ministerul Economiei crezând că exporturile se fac de la sine".

Deficitul comercial s-a adâncit cu 3,68 miliarde euro, în primele nouă luni ale acestui an faţă de primele trei trimestre ale anului trecut, ajungând la 16,74 miliarde euro, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada menţionată, exporturile s-au cifrat la 54,53 miliarde euro, în creştere cu 21,7%, iar importurile au ajuns la 71,27 miliardne euro, majorându-se cu 23,2%, de la an la an.

Amintim că Mihai Ionescu a depus plângere penală împotriva lui Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, acuzâdu-l de abuz în serviciu, atentarea la interesele economiei naţionale şi ale exportatorilor, formarea unui grup infracţional organizat şi tentativă de sabotare a bugetului de stat şi a ajutorului de minimis. Preşedintele ANEIR s-a arătat de mai multe ori deranjat de faptul că programul de promovare a firmelor româneşti la export a fost blocat. Domnia sa consideră că, astfel, "s-a atentat la interesele economiei naţionale şi ale exportatorilor, prin interzicerea - fără niciun temei legal - a organizării Pavilioanelor naţionale ale României la târgurile internaţionale, unde exportatorii îşi prezintă ofertele de bunuri şi servicii (pentru încheierea de noi contracte de export), ceea ce a condus la creşterea deficitului balanţelor comerciale şi de plăţi ale României şi pierderi semnificative pentru firme, încălcând prevederile HG nr. 296/2007".

Ieri, Mihai Ionescu ne-a precizat: "Am repus programul de promovare la export în funcţiune. Urmează să avem, acum în noiembrie, un prim târg la Cairo, în Egipt, pe industria de Apărare, după care urmează o misiune economică. De aemenea, au fost deblocate concursurile pentru ocuparea posturilor de ataşaţi comerciali în cadrul ambasadelor. Cei care au participat la concursuri vin la mine pentru instruire şi i-am pus să meargă la firme, pentru documentare, nu să stea degeaba la ambasade. Le-am făcut un program pentru săptămâna această cu 2-3 firme pe zi, pentru a putea să se documenteze si să promoveze cum trebuie companiile româneşti. Trebuie să găsească parteneri în alte ţări pentru firmele de la noi".

Printre altele, Mihai Ionescu ne-a mai spus că speră ca, la rectificarea bugetară, să li se acorde credite de angajament în valoare de 30 de milioane de lei.

Conform cifrelor INS, în primele nouă luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (45,8% la export şi 35,8% la import) şi alte produse manufacturate (30,8% la export şi 30,2% la import).

Valoarea schimburilor de bunuri intra-UE, în intervalul ianuarie-septembrie, a fost de 39,66 miliarde euro la expedieri şi de 51,93 miliarde euro la introduceri, reprezentând 72,7% din total exporturi, respectiv 72,9% din total importuri. Valoarea schimburilor de bunuri extra-UE s-a ridicat la 14,86 miliarde euro la exporturi şi la 19,33 miliarde euro la importuri, adică - 27,3% din total exporturi, respectiv 27,1% din total importuri.

În luna septembrie a anului curent, exporturile au însumat 6,35 miliarde euro, iar importurile - 8,48 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,13 milioane euro. Faţă de aceeaşi lună din 2020, exporturile au crescut cu 4,6%, iar importurile - cu 11,4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb