O piaţă de instrumente financiare derivate va ajuta extrem de mult administratorii de fonduri de investiţii cu expunere pe active listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat la finalul săptămânii trecute Mihai Purcărea, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), în cadrul unei conferinţe de presă organizată de FinMedia.
Mihai Purcărea a precizat: "Noi, dacă vrem să ieşim dintr-o poziţie sau să reducem temporar expunerea, în prezent trebuie să vindem efectiv titlurile, având un cost de tranzacţionare aferent, în loc să vindem derivatul (n.r. deschiderea unei poziţii short, în care se mizează pe scădere), ceea ce puteam să facem când exista o piaţă cât de cât lichidă (n.r. Sibex). Piaţa de derivate ne va face munca mai uşoară, ne va da instrumente în plus de hedging (n.r. acoperirea riscurilor)".
Reprezentantul AAF a subliniat că aceste instrumente financiare vor ajuta nu doar fondurile de investiţii, ci şi investitorii de retail, cei care doresc să deschidă poziţii folosind capital mai puţin decât cel necesar pentru a cumpăra efectiv activul (n.r. tranzacţionare în marjă).
Legat de problema lichidităţii unei astfel de pieţe la Bucureşti, Mihai Purcărea s-a arătat optimist.
"Consider că nu trebuie să ne aşteptăm la lucruri senzaţionale, dar cred că, după ce va trece un timp de la lansare, piaţa de derivate va avea o lichiditate cât de cât decentă", a spus oficialul AAF, care a adăugat: "Va spori lichiditatea şi din piaţa spot (n.r. la vedere), pentru că se va putea face arbitraj (n.r. operaţiune prin care un instrument financiar se vinde şi se cumpără simultan pentru a profita de diferenţa de preţ între piaţa spot şi cea la termen). Deci vor funcţiona ambele pieţe".
Lansarea derivatelor în ţara noastră este condiţionată de existenţa Contrapărţii Centrale (CCP), proiect pe care acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) l-au aprobat în luna ianuarie a acestui an.
În planul de afaceri privind înfiinţarea CCP-ului la Bucureşti, se menţionează drept ţintă, în scenariul de bază (cel căruia BVB îi atribuie cea mai mare probabilitate de apariţie), atingerea unei lichidităţi medii zilnice de 87,7 milioane de lei în anul 2029, în condiţiile în care, la acest moment, valoa-rea medie tranzacţionată la bursa noastră este de aproape 39 milioane de lei.
Adrian Tănase, directorul general al BVB a declarat într-un interviu acordat Ziarului BURSA că această ţintă este doar una dintre principalele premise în jurul cărora s-a construit planul de afaceri pentru Contrapartea Centrală, conducerea operatorului pieţei preferând să vină cu un plan care să aibă mai degrabă "potenţialul" de a fi depăşit de rezultatele reale din momentul funcţionării CCP-ului, şi nu invers.
CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.