Mihai Seplecan: "Se impune şi demisia ministrului Robert Cazanciuc"

Andrei Stan
Politică / 13 august 2015

Liberalul Mihai Seplecan, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a solicitat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, demisia ministrului Robert Cazanciuc, după ce marţi a cerut şi demisia Procurorului General al României, Tiberiu Niţu.

Seplecan a acuzat relaţiile de "cumetrie" de la vârful politicii şi justiţiei şi a declarat: "După Procurorul General Tiberiu Niţu, vine şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc să ne arate că Legea poate fi folosită în interes de familie. Mai întâi, Tiberiu Niţu, colegul de facultate al premierului cu dosar penal, a fost amabil să ignore trei decizii de instanţă judecătorească prin care se confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Mai mult, procurorul şef nu a răspuns în termenul legal, conform prevederilor legii, contestaţiei depuse de mine.

Acum vine verişorul Robert Cazanciuc să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanşarea de verificări pentru a se stabili dacă recentele mele declaraţii cu privire la modul în care şi-a făcut datoria faţă de Lege colegul de facultate Niţu, faţă de vărul Ponta, aduc atingere independenţei Justiţiei. Şi cui i se adresează această cerere? Preşedintelui CSM, Marius Badea Tudose, fost coleg de generaţie cu Victor Ponta, Tiberiu Niţu şi Robert Cazanciuc. Constat cam multă «amiciţie» la nivel înalt în Justiţie."

Preşedintele CJ CLuj solicită, astfel, să se verifice "dacă nu cumva această stare de cumetrie la nivel înalt în Justiţie nu este motiv de politizare şi de atingere a independenţei acesteia? Pentru acurateţea şi transparenţa actului de Justiţie şi mai ales a verificărilor cu privire la câtă atingere aduc acestuia declaraţiile mele politice, consider că se impune eliminarea oricărei suspiciuni de cumetrie la nivel înalt în ministerul Justiţiei. Se impune şi demisia ministrului Robert Cazanciuc."

Declaraţiile liberalului apar în contextul în care Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a adresat miercuri, 12 august 2015, Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanşa verificări pentru a se stabili dacă recentele declaraţii ale liberalilor Radu Zlati şi Mihai Seplecan au adus atingere independenţei justiţiei.

Ministrul a transmis ieri, într-un comunicat: "În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat încă în urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al C.S.M., să cer Consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate nu a fost încălcată independenţa justiţiei.[...] Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat."

Vă reamintim că şi deputatul liberal Radu Zlati l-a acuzat pe Tiberiu Niţu că are o relaţie tip "protector şi protejat" cu premierul şi a cerut CSM să facă, dacă se vor dovedi acuzaţiile, "curăţenie în propria casă". Deputatul liberal s-a arătat îngrijorat, la rândul său, de legăturile dintre Ponta şi Niţu: "Este cunoscută opiniei publice relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi Procurorul General Tiberiu Niţu. Relaţia dintre protector şi protejat, de vreme ce domnul Niţu a fost impus la conducerea unei instituţii, esenţială pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu. Nu întâmplător procurorii aflaţi sub conducerea domnului Tiberiu Niţu au dat NUP unei plângeri penale făcute la adresa premierului de către Mihai Seplecan, lider al PNL Cluj, plângere penală pentru abuz în serviciu, cauzată de faptul că nu au fost organizate de către Guvern alegeri pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, în termenul prevăzut de lege."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb