MIHAI TUDOSE: "România este un stat modern, dar mai avem multe de făcut pentru a atinge normalitatea"

AMALIA IONESCU
Politică / 12 august 2017

Mihai Tudose (Sursa foto: Gov.ro)

Mihai Tudose (Sursa foto: Gov.ro)

Ţara noastră este un stat modern şi consolidat, dar mai sunt multe lucruri de făcut pentru a fi atinsă normalitatea, a afirmat ieri premierul Mihai Tudose, precizând că este nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung, potrivit Agerpres.

Premierul a declarat, la Realitatea TV: "Duminica trecută, la Focşani, a fost un eveniment extraordinar - Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti. (...) În anul care a urmat Bătăliei de la Mărăşeşti, toate forţele politice (...) şi-au dat mâna şi au făcut România mare, (...) într-un context internaţional favorabil. Dar şi acum avem un context internaţional favorabil, cu o poziţie geostrategică a României care poate fi folosită în bine. (...) Am evoluat foarte mult, România este (...) un stat modern, consolidat, cu o economie care începe să funcţioneze chiar foarte bine, dar mai avem multe de făcut, foarte multe de făcut pentru a atinge acea normalitate".

Potrivit lui Tudose, cea mai mare provocare în funcţia de şef al Guvernului este încercarea de a instaura normalitatea: "A fi prim-ministru nu schimbă cu nimic nici metabolismul (...), îţi vin pantofii la fel de bine, costumul la fel de bine sau la fel de rău ca înainte. Nu se schimbă nimic. Eu cred că cea mai mare provocare în această funcţie este să rămâi normal şi să încerci să instaurezi normalitatea, fiindcă este un lucru despre care eu am constatat că ne lipseşte. (...) Aşa am început şi noua viaţă de prim-ministru, făcând cumva lumină asupra problemelor cotidiene, că sunt de sănătate, vaccinuri, educaţie, economie".

Premierul a vorbit şi despre necesitatea unei strategii pe termen mediu şi lung.

Tudose a precizat: "În ultimii ani, în epoca postdecembristă, singurul moment de uniune naţională pe un proiect a fost Declaraţia de la Snagov, când (...) s-a stabilit că ne trebuie NATO şi Uniunea Europeană şi toate forţele politice merg în acea direcţie. (...) Acum (...) avem o strategie - e programul de guvernare - vreo doi-trei ani. Este un bun început, dar nu este suficient. Fiindcă asta e strategia partidului de guvernământ pe mandatul respectiv. Ar trebui ca pe baza acestei strategii să avem o strategie pe termen mediu şi, de ce nu, pe termen lung".

Premierul: "PSD e un partid mare, cu personalităţi multiple, contradicţiile interne sunt un factor de progres; vom respecta programul asumat"

Mihai Tudose a mai declarat ieri că PSD rămâne în continuare un partid mare, cu personalităţi multiple, iar contradicţiile interne reprezintă un factor de progres care a condus la elaborarea unui program de guvernare pe patru ani de zile.

Potrivit prim-ministrului, programul de guvernare, chiar dacă este adaptat în funcţie de realităţile la zi, va fi respectat la nivel de principii, astfel încât ţara noastră să devină un stat puternic şi respectat.

Întrebat cum "simte partidul" în acest moment, Mihai Tudose a afirmat: "Foarte bine, e un partid mare, nu e un partid de patru oameni care, ştiţi, să doarmă în sincron, să mănânce în sincron. Tocmai de aici vine plusvaloarea generată şi pe care o are PSD-ul. Un partid mare, cu personalităţi multiple. Şi contradicţiile interne sunt factor de progres. Sunt în regulă, atâta vreme cât sunt ca factor de progres, dezbatere, plecăm de la premisa că nimeni nu emite axiome. (...) Multitudinea de idei e factor de progres. Şi, uitaţi, acest progres s-a materializat în acel program de guvernare, s-a materializat în câştigarea încrederii românilor şi vă spun că suntem pe cale să recuperăm întârzierile din prima parte a guvernării şi să intrăm în grafic".

Premierul a adăugat că schimbările produse în programul iniţial anunţat de PSD sunt "normale" şi ţin de "o adaptare la realitate".

El a precizat: "Fiindcă, dacă nu mai adaptam niciodată nimic, astăzi eram guvernaţi de sistemul penal, dacă vreţi, al legii celor douăsprezece table de la romani, sau la Codul lui Napoleon. Nu, în fiecare zi, unele lucruri le adaptezi. (...) Dacă lucrurile se schimbă în jur, păi, te adaptezi şi tu un pic, (...) te aşezi într-o poziţie care să-ţi maximizeze ţie şansele. E un program pe patru ani, principiile rămân. Noi am spus că vrem să crească România, românii mai bine, România un stat puternic, să reindustrializăm, să mărim nivelul de trai foarte mult pentru că avem un decalaj foarte mare faţă de partenerii din UE, un stat sigur, un stat respectat".

În context, şeful Guvernului s-a referit şi la foşti lideri ai PSD. Întrebat în acest sens, acesta a evocat un moment în care s-a simţit "mândru de premierul României, domnul Adrian Năstase", amintind un eveniment petrecut la Strasbourg cu ocazia împlinirii a zece ani de la accederea României la Consiliul Europei.

Actualul premier a povestit cum Adrian Năstase a reuşit să capteze vreme de trei ore atenţia într-o întâlnire cu studenţii de la Universitatea "Robert Schuman" din Strasbourg, cărora le-a vorbit despre personalitatea lui Nicolae Titulescu.

Tudose a afirmat: "Erau aproape 300 de studenţi în aulă. Domnul Adrian Năstase a vorbit trei ore despre Titulescu. (...) Trei ore, nu s-a foit unul, nici noi, cei din delegaţie. Şi credeţi-mă, fumător, după trei ore, cam începi să te foieşti. (...) Un moment de mândrie, chiar un om extraordinar din punctul acesta de vedere, pe politică externă era extraordinar. (...) Astăzi nu mai recunoaşte nimeni că eforturile domniei sale s-au concretizat prin intrarea în Uniunea Europeană şi în NATO".

Întrebat despre alt fost preşedinte al PSD, Mircea Geoană, premierul a apreciat că şi acesta este un specialist "foarte bun pe politică externă", dar că şi-a creat "o vulnerabilitatea mare" prin faptul că a crezut "prea mult în nişte oameni din jur".

"A învăţat lecţia, dar a învăţat-o cu vânătăi proprii", a afirmat Tudose.

Fiind întrebat dacă este adevărat că a fost mentorul lui Sorin Grindeanu, actualul prim-ministru a precizat că acesta i-a mulţumit la plecarea de la Palatul Victoria şi că au rămas prieteni. Tudose a spus: "Nu am fost mentorul lui, l-am ajutat într-un moment... Mi-a mulţumit, am avut momentul nostru la predare-primire şi, vă spun şi astăzi când stăm de vorbă, suntem prieteni. Nu a fost să fie, poate nu a fost momentul bun".

Premierul Tudose s-a referit şi la fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, despre care a spus că a fost "un om extraordinar pentru timpul acela".

Prim-ministrul a detaliat: "A fost un om extraordinar pentru timpul acela, un om echilibrat, un om corect, un om respectat şi astăzi, şi nu numai în ţară, şi în străinătate. Poate nu a fost un om perfect, dar pentru acele timpuri, cu acea mentalitate, nu ştiu dacă România suporta un şoc foarte mare atunci. Am avut foarte multe de învăţat de la el".

Şeful Guvernului a vorbit şi despre Oliviu Gherman: "Un om despre care s-a vorbit de multe ori fals. (...) Un om care a purtat o etichetă nedreaptă cât a fost ambasadorul României la Paris, părea tot timpul că e somnolent, că nu-l interesează nimic. Era un om capabil să facă pentru România nişte lucruri care nu prea le ieşeau altor misiuni diplomatice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb