Mihai Tudose: "Vina cea mai mare în cazul Euroins e a instituţiilor statului"

S.B.
Politică / 25 martie 2023

Mihai Tudose: "Vina cea mai mare în cazul Euroins e a instituţiilor statului"

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose consideră că în cazul Euroins vina cea mai mare este a instituţiilor statului care ar fi trebuit să intervină în această piaţă şi despre care social-democratul susţine că acum sunt "zen", informează news.ro.

El a precizat că există două variante: ori s-au uitat în altă direcţie, ori s-au uitat acolo şi nu au văzut nimic.

Mihai Tudose a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cine este vinovat de falimentul Euroins.

"O să vă şocheze răspunsul. Noi toţi. Aproape toţi. Începând cu ASF-ul. Toată lumea vinde asigurări cu 10 lei, apare unul care le dă cu doi lei. Şi tu zici că e bine. Rolul tău fiind să supraveghezi, că de asta eşti acolo. Este să vezi ce se întâmplă în piaţa de asigurări. Atât timp cât ai o valoare medie a despăgubirii, este clar că este un prag al poliţiei sub care te duci în cap şi unii vând asigurări cu toptanul sub pragul ala, ceva e în neregulă. Te duci şi vezi. Îi bagi sub supraveghere, nu aştepţi. Ei ar trebui să fie medicul de familie, să te supravegheze, care face prevenţie. Că el se comportă ca un anatomopatolog să vadă de ce ai murit, iertaţi-mă dar nu asta era ideea", a explicat Mihai Tudose.

El a precizat că alţi vinovaţi sunt Consiliul Concurenţei şi cetăţenii care au ales asigurarea mai ieftină.

"Consiliul Concurenţei. Vezi că vine unul în piaţă şi face o ispravă de genul ăsta şi tu te uiţi după stele. Şi trei, ăla care se asigură, românul nostru, care are de ales între o asigurare care poate într-adevăr e scumpă, dar el îşi ia o asigurare dintr-o piaţă, dintre raftul cu cartofi şi taraba cu castraveţi, cu un leu 50.

Şi e mulţumit că el trebuie să aibă hârtiuţa aia. Nu se întreabă "Frate, dar dacă pe mine mă loveşte tot unul de la taraba de castraveţi, cam ce se întâmplă?" Că şi autoprotecţie asta la un moment dat nu funcţionează. Şi atunci e o complicitate între vreo două milioane de români care au luat asigurări de acolo. Mie mi-a zis statul că trebuie să am RCA. L-am luat, ok. Dar vina cea mai mare, repet, este a instituţiilor statului care trebuiau să intervină în această piaţă şi care acum văd că sunt foarte zen aşa. Noi ne-am uitat...V-aţi uitat, dar poate v-aţi uitat în altă direcţie. Că avem iar două variante: ori v-aţi uitat în altă direcţie sau v-aţi uitat acolo şi nu aţi văzut nimic", a mai declarat europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă se impune demisia conducerii ASF, Mihai Tudose a răspuns: "Eu nu sunt pentru demisii la chestia asta, eu sunt pentru demiteri. Nu toată conducerea, dar e cineva care răspunde de chestia asta. Cine răspunde? Tudose, Zachmann, cine răspunde de chestia aia? Şi după aia vedem cine răspundea de ăla care răspundea. Nu închid biblioteca pentru că o biblotecară a fugit cu o carte. Dar să vedem cine e de vină".

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă Parlamentul trebuie să destituie pe cineva în acest caz.

"Poate nu numai Parlamentul, poate şi alte organe ale statului, fiindcă, repet, dacă a fost indolenţă, Codul Penal are prevederi şi pentru indolenţă, neglijenţă în serviciu, dacă a fost complicitate, Codul Penal are mai multe....", a mai transmis Mihai Tudose.

Realizatorul i-a reamintit europarlamentarului PSD că ASF a bifat patru mari falimente în ultimii ani.

"Devine talentat. Dacă exersezi, începe să-ţi iasă. Ceva e total în neregulă. Nu se poate să te uiţi la o piaţă când acesta este rolul tău. Din momentul în care unul începe să vândă cu un leu în loc de 10 ţi se aprind toate becurile. Ce face ăsta aici? Dacă vinde sub trei lei e o cotă la un moment dat, un preţ, o sumă, unde e clar că dacă te duci sub aia intri în cap", a menţionat Tudose.

El a mai fost întrebat dacă CEC poate intra pe piaţa asigurărilor.

"Poate oricine să intre şi CEC-ul ar trebui să aibă, să fie un asigurator de stat. Dar intră tot într-o piaţă liberă numai că poate să joace corect. Măcar să ai încredere că ai un jucător corect în piaţă. Niciunul dintre ei nu sunt Crucea Roşie. Vrea să facă bani. Dar una e să faci bani în reguli de piaţă, să ai un profit, să îţi funcţioneze şi întreprinderea şi alta e să vii să faci un buf de ăsta. Dacă iei pe oricine din sistem şi îl întrebi cum poţi tu să vinzi când valoarea medie a despăgubirii e de 10 lei să vinzi cu un leu. Că ceva e în neregulă. S-a transformat chestia asta la un moment dat într-o schemă piramidală", a mai afirmat Mihai Tudose.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat ASF în 17 martie. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Rușine!!!! Corupție!!! PSD !!!! PANDELE AUTOCAR!!! Acum a preluat C Rangu toate " sforile". Împarte banii romanilor către " creditorii care dau para'ndarat"!!!! Asa se câștigă din banii romanilor.........IMI ESTE SCARBA!!!!

    Sfatosul omite un parametru cheie - raportul dintre numarul asiguratilor si numarul accidentelor ! Poti sa incasezi un leu de la un asigurat si sa platesti zece lei pentru un accident ,fara a intra in colaps , daca numarul accidentelor este mai mic decat o zecime din numarul asiguratilor ! Elementar ,Waston !

    1. Exact! Acum propaganda incearca sa te pacaleasca sa accepti preturi mai mari. Dar chiar si City era profitabil pe partea de RCA: daunele costau mult mai putin decat incasarile. Desigur ca toti incearca sa-ti optimizeze costul si sa reduca si mai mult costurile prin utilizarea de ateliere partenere, etc. Insa nu am vazut niciunde discutii ca RCA-ul nu ar fi profitabil.

      Ca sa nu mai spun ca avem niste polite supraestimate. Ai acoperire de 1.5 milioane euro sau cat o fi si anul trecut era stire ca s-a achitat doar 1 asemenea polita prin strainatate. Pai daca dauna medie e de X ce rost are polita cu acoperire de 30 de ori mai mare? 

      Corect.

      270 plateam la City/an si acum platesc 800 lei la Groupama/an fara sa am nici un accident produs. 

      Noi acum platim de doua ori mai mult la polita de asigurare obligatorie pentru falimentul City. 

      Sa vezi cand vine si falimentul Euroins atunci sa vezi preturi dar conditiile sunt aceleasi de dinainte de falimentul City, nimic mai mult. 

      Eclar ca ASF nu a supravegheat nimic cand ai numiti consilieri ai presedintelui ASF fosti ofiteri SRI. 

      Domnul europarlamentar ce a facut concret dupa falimentul City?

    Intelegeti odata: unde sunt bani multi, mafia e pe masura. Nu doar in RO. Poporului nu i convine, dar poporu i prost. Tace, inghite, se distreaza, petrece si bea in Postul Invierii lui Dumnezeu. C asa i in tenis...are fix ce isi doreste

    i-auzi la asta, e vinovat ala care plateste...asta e genul de hotie maxima. pai, ala e pagubitul, vinovati sunt asefe-ul ca e in curtea lor, apoi compania in cauza care pagubeste clientii, si mai mult teoretic ar fi la coada un pic consiliul concurentei, ca poate face o investigatie pe piata rca. dar teoria asta cu multi vinovati, aia cu ala care plateste ca e vinovat e maxima, e marea ticalosie a hotului, este pusa sa scape adevaratii vinovati si sa ramana ceva colectiv de genul toti suntem de vina. dupa mintea acestui intelept, mortul e de vina, ca de ce a murit cand altii au dat sa-l omoare.

    ASF este singurul vinovat de catastrofele care au distrus piata asigurarilor. Nu a facut supraveghere, activitate pentru care sunt platiti toti cu salarii enorme dar la care nu se pricep.

    Domnule Tudose vina e a ASF. Nu a supravegheat ani de zile. Nesimtitii aia si-au luat salariile si atat. Consiliul concurentei este adiacent in povestea asta. Dv intrebati daca Consiliul concurrentei nu a vazut cota de piata a firmelor care au dat faliment. Eu va intreb, ASF nu a vazut-o? Daca a vazut de ce nu a supravegheat cu si mai mare atentie? Cum s-ar zice la Braila, i-a durut in k….r.

    1. La puscarie cu toti ASF implicati in falimentul Euroins! In orice tara civilizata s-ar fi declansat anchetele deja. La noi politicul ofera protectie infractorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb