MIHAI ZAHARIA, GLOBALWORTH ROMÂNIA: "Piaţa de birouri din România va avea o rezilienţă mai bună decît alte ţări din regiune"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii / 23 aprilie 2020

Bucureştiul, Atena şi Moscova sunt oraşele cu cel mai mare randament din piaţa de birouri europeană Perry Zizzi, avocat şi partener Dentons: "Regiunea Europei de Sud-Est a fost o destinaţie pentru investiţiile arabe din Golf şi am vorbit recent cu un client, acei bani de investiţii au dispărut literalmente"

Este dificil de estimat în această perioadă cum vor fi afectate randamentele în sectorul clădirilor de birouri, însă Bucureştiul şi România vor beneficia de o rezilienţă mai bună faţă de alte capitale şi ţări din regiune pe acest sector, a spus, ieri, în cadrul unei video-conferinţe, Mihai Zaharia, director de investiţii şi pieţe de capital la dezvoltatorul imobiliar Globalworth.

Acesta a declarat: "Bucureştiul şi România va avea o rezilienţă mai bună faţă de alte capitale şi alte ţări din regiune. Rămâne de văzut pe termen lung. Acum suntem la un prime-yield mult peste ceea ce am văzut în ciclul anterior. De altfel, Bucureştiul, alături de Atena şi de Moscova, sunt singurele oraşe care au acest nivel al yield-urilor mult mai ridicat faţă de ceea ce am văzut înainte de criza anterioară. Rămâne de văzut cum va impacta (piaţa) această criză acum".

La rândul său, Tim Wilkinson, partener pieţe de capital la Cushman & Wakefield Echinox, a subliniat că este prea devreme să poată fi anticipată o mişcare viitoare a randamentelor din piaţa de birouri.

"Este greşit să răspundem la această întrebare astăzi. Pentru că dacă considerăm că acesta este un al doilea eveniment unic în viaţă, în termeni de probleme economice, am mai trecut prin asta acum 12 ani. Nu am fi încercat să estimăm în octombrie 2008 care urma să fie situaţia şi nu ar trebui să o facem acum, la o lună de la o schimbare semnificativă a condiţiilor", a spus Wilkinson.

Investitorii nu ar trebui să sară pe randamente, ci mai degrabă ar trebui să se uite la fundamentale precum cine ar putea fi chiriaşii, dacă nivelul chiriilor este sustenabil şi dacă abaterile de la plată sunt temporare din cauza situaţiei actuale sau nu.

"Nu eram la un vârf în ceea ce priveşte randamentele pe care le-ar putea oferi piaţa în comparaţie cu Polonia, Cehia sau chiar Budapesta. Vedem tranzacţiile în care suntem implicaţi că merg mai departe, nu am avut nicio tranzacţie majoră oprită sau amânată. Asta în timp ce în Polonia cred că există mai multe cazuri de «hai să aşteptăm», lucru care e un produs al faptului că randamentele lor sunt la un minim istoric, la fel în Cehia şi în Ungaria, iar noi nu suntem acolo. Prime-yield-ul de circa 7% nu este un vârf pentru piaţa asta deşi era aşteptat să continue să scadă. Asta încă este o posibilitate şi probabil unde o vedem şi noi astăzi cu ceea ce se întâmplă, asta cu condiţia în care nu vom intra într-un scenariu similar cu 2008 unde ne ia 2-3 ani să ne revenim. Probabil vom avea un trimestru al doilea dificil şi va trebui să recuperăm în al treilea, dar nu ar trebui să intrăm într-o perioadă extinsă de revenire care în România a fost efectiv de 10 ani dacă te uiţi de unde am venit pentru că randamentele nu s-au întors nici pe-aproape unde erau în 2008, la mai bine de 12 ani. Pentru moment vedem stabilitate şi nu cred că vom vedea ajustări semnificative în ceea ce priveşte randamentele din piaţa de birouri", a spus Tim Wilkinson.

Perry Zizzi, avocat şi partener la Dentons, a subliniat şi el că situaţia este încă una fluidă şi că unii investitori arabi din Golf, care preferă regiunea noastră, şi-au pus pe hold investiţiile.

"Parcăm suntem într-un rollercoaster în fiecare zi, există o nouă curbă sau o cădere. Acum o săptămână nu aş fi prevăzut că investitorii din ţările producătoare de petrol ar absenta pentru o perioadă din piaţă. Regiunea Europei de Sud-Est a fost o destinaţie pentru investiţiile arabe din Golf şi am vorbit recent cu un client, iar acei bani (de investiţii) au dispărut, literalmente. Cred că mixul de investitori, unde vor fi investiţiile în termeni de Bucureşti versus oraşe secundare sau terţiare, toate acestea s-ar putea schimba de la săptămână la săptămână. Încă avem o serie de tranzacţii la care lucrăm, sunt în derulare, ne aşteptăm să dureze mai mult, dar se vor închide. Există negocieri, există activitate, dar dacă ar trebui să-mi investesc banii mei, aş mai aştepta", a conchis Zizzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb