MIHĂIŢĂ FUNDEANU, HIDROCONSTRUCŢIA: "Sectorul construcţiilor inginereşti - caracterizat de lipsa proiectelor majore de investiţii"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 decembrie 2018

Mihăiţă Fundeanu, directorul general al companiei Hidroconstrucţia

Mihăiţă Fundeanu, directorul general al companiei Hidroconstrucţia

În ultimii ani şi în prima parte a lui 2018, sectorul construcţiilor inginereşti a traversat o perioadă caracterizată prin lipsa proiectelor majore de investiţii şi de scădere a numărului de proceduri de atribuire contracte de lucrări, ne-a spus Mihăiţă Fundeanu, directorul general al companiei Hidroconstrucţia. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că, în primele şase luni ale anului în curs, Hidroconstrucţia a realizat o cifră de afaceri de 110.174.477 lei, obţinând un profit de 1.980.905 lei.

Reporter: Care sunt rezultatele financiare ale companiei în prima parte a acestui an şi ce v-aţi propus pentru întreg anul curent?

Mihăiţă Fundeanu: În condiţiile în care, în ultimii ani şi în prima parte a lui 2018, investiţiile statului au scăzut constant, sectorul construcţiilor inginereşti a traversat o perioadă caracterizată prin lipsa proiectelor majore de investiţii şi de scădere a numărului de proceduri de atribuire contracte de lucrări. Hidrocons­trucţia a realizat, în primele 6 luni ale anului în curs, o cifră de afaceri de 110.174.477 lei, obţinând un profit de 1.980.905 lei.

Reporter: Ce proiecte de investiţii şi-a propus compania să realizeze în acest an, pe piaţa noastră, dar şi în străinătate?

Mihăiţă Fundeanu: Pentru atingerea obiectivelor sale legate de satisfacerea cerinţelor, nevoilor şi aşteptărilor clienţilor; de menţinerea şi îmbunătăţirea poziţiei pe piaţă şi diversificarea domeniului de activitate, precum şi de îmbunătăţirea tehnicilor, metodelor, dotărilor de realizare a proiectelor, Hidroconstrucţia inves­teşte în creşterea nivelului de pregătire tehnico-profesională a personalului prin realizarea de cursuri de instruire şi programe de pregătire, în achiziţionarea de echipamente tehnice performante şi prietenoase cu mediul, în îmbunătăţirea continuă a sistemelor de management pentru asigurarea calităţii, protecţiei mediului, SSM, responsabilitate socială; îmbunătăţirea abilităţilor privind accesul la informaţii din mediul online şi de dezvoltare a unui sistem informatic propriu, dar şi în penetrarea pe noi pieţe prin deschiderea de sucursale în afara României (Belgia, Germania, Irak, Iordania, Kazahstan).

Nu în ultimul rând, investim în realizarea de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale în Bucureşti şi alte zone din ţară.

Reporter: Câţi bani a alocat societatea în acest sens?

Mihăiţă Fundeanu: Pentru susţinerea programelor sale de investiţii, Hidroconstrucţia a alocat pentru anul 2018 peste 6,5 milioane de euro.

Reporter: Cu ce parteneri importanţi lucrează Hidroconstrucţia?

Mihăiţă Fundeanu: În cei peste 67 ani de activitate, Hidroconstrucţia a colaborat şi colaborează cu cei mai importanţi jucători din piaţa construcţiilor: investitori, proiectanţi, executanţi, furnizori, consultanţi, atât în ţară cât şi în străinătate.

Reporter: Din ce domeniu vine cererea, cu preponderenţă - domeniul public sau cel privat - şi din ce sectoare?

Mihăiţă Fundeanu: Cererea vine atât din domeniul public, cât şi din cel privat. Dacă vă referiţi însă la achiziţiile iniţiate de către solicitanţi/beneficiari privaţi, vă pot spune că lucrările pe care Hidroconstrucţia le are în portofoliu pe teritoriul ţării sunt aferente contractelor încheiate cu autorităţi contractante. În străinătate, solicitările/lucrările vin din partea privată.

Reporter: La ce licitaţii urmează să participaţi şi în ce domenii?

Mihăiţă Fundeanu: Hidroconstrucţia deţine resursele necesare şi know-how pentru a executa toată gama de lucrări de construcţii (hidrotehnice, aedilitare, de mediu, drumuri, civile şi industriale etc.), fiind interesată în realizarea proiectelor importante de acest tip.

Reporter: Care este strategia companiei pentru următorii ani?

Mihăiţă Fundeanu: Pentru următoarea perioadă, strategia societăţii este legată de menţinerea şi îmbunătăţirea cotei de piaţă în domeniul construcţiilor din ţara noastră şi creşterea cifrei de afaceri realizată în afară ţării.

Pe fondul revigorării sectorului de construcţii, în semestrul al doilea, Hidroconstrucţia a reuşit să adjudece în România un număr de 40 contracte de execuţie lucrări, cu o valoare aproximativă de 567 milioane lei.

În plan extern, Hidroconstrucţia derulează, în acest an, un număr de 25 de contracte, cu o valoare totală de circa 118,6 milioane euro.

Reporter: Cum reuşiţi să treceţi pes­te problema lipsei forţei de muncă?

Mihăiţă Fundeanu: Din această perspectivă, Hidroconstrucţia este unul dintre marii angajatori din domeniul construcţiilor.

Urmând o politică de personal echilibrată, am traversat cu 2000 de angajaţi perioadele sărace în lucrări. În contextul creşterii portofoliului de lucrări, intenţionăm să transformăm handicapul generat de plata lunară a unui număr mare de salarii într-un mare avantaj.

Reporter: Ce soluţii credeţi că exis­tă în vederea soluţionării acesteia?

Mihăiţă Fundeanu: Pentru acoperirea deficitului de personal sau de calificări, în colaborare cu partenerii sociali şi asociaţia patronală din care facem parte, identificăm soluţii pentru calificarea/recalificarea personalului existent, atragerea de muncitori româ­ni plecaţi în străinătate şi atragerea de forţă de muncă din alte ţări precum Republica Moldova, Vietnam etc.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa pe care activaţi?

Mihăiţă Fundeanu: Fluctuantă şi fără predictibilitate.

Reporter: Cum estimaţi că evoluea­ză sectorul construcţiilor?

Mihăiţă Fundeanu: Pornind de la necesitate dezvoltării infrastructurii de transport şi în perspectiva dezvoltării durabile, mizăm pe un trend crescător al sectorului construcţiilor în domeniul celor inginereşti.

Sperăm în revigorarea domeniului construcţiilor hidrotehnice, investiţiile la care lucrările au fost sistate temporar având un potenţial de aport energetic la nivel naţional de circa 800 GWh/an (energie verde) şi de gestionare a peste 500 milioane mc de apă.

Reporter: Ce ne puteţi spune des­pre situaţia amenajărilor hiroenergetice şi hidrotehnice şi despre resursa umană calificată în acest domeniu de construcţii?

Mihăiţă Fundeanu: Hidroconstrucţia împreună cu partenerii tradiţionali precum Hidroelectrica, Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice, Energomonataj, Uzinele tradiţionale producătoare de echipamente hidroenergetice au pus bazele şi au dezvoltat până la forma de astăzi Sistemul Hidroenergetic Românesc.

Resursa umană implicată în realizarea a peste 135 de baraje cu un volum de stocare apă de peste 10.500 milioane metri cubi şi punerea în funcţiune a peste 140 de centrale hidroelectrice cu o producţie de energie de 20.680 Gwh au condus în timp la afirmarea unei veritabile şcoli româneşti în domeniul hidrotehnic: profesori, cercetători, proiectanţi, constructori, monteori etc.

Cifrele amintite reprezintă puţin pes­te 50% din totalul amenajabil al resursei hidroenergetice în România.

În prezent, prin sistarea mai multor investiţii de amenajări hidrotehnice complexe şi lipsa unei strategii energetice care să reconsidere importanţa valorificării potenţialului bazinelor hidrografice prin promovarea proiectelor cu folosinţe multiple, ţara noastră poate pierde definitiv competenţele dobândite şi necesare proiectării, executării şi punerii în funcţiune a unor astfel de amenajări complexe.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Va urez sa faceti in continuare multe lucrări de calitate Hidroconstructia sa fie fruntea !ma mîndresc ca am prestat servicii impreuna !

    Salarii mari la TESA.Un răspuns as vrea...ce salariu net primește un șofer pe masina de mare tonaj detașat în deplasare la 500 km de casa?Sa va fie rusine

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb