Mii de angajaţi ai Poştei Romane au protestat în faţa Guvernului pentru salarii mai mari

Companii / 7 mai 2016

Mii de angajaţi ai Poştei Romane au protestat în faţa Guvernului pentru salarii mai mari

Printre revendicări se numără creşterea veniturilor şi condiţii de muncă decente

---------

Actualizare 15:35 Poştaşii refuză acţiuni la Compania Naţională Poşta Română în cazul listării acesteia la bursă

Poştaşii nu doresc acţiuni la Compania Naţională Poşta Română în cazul în care aceasta ar fi listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Prezent la protestul de astăzi al factorilor poştali, din Piaţa Victoriei, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, le-a spus acestora că a primit propunerea ca, în loc de majorare a salariilor, poştaşii să primească acţiuni după ce Poşta Română ar fi listată la bursă, transmite Agerpres.

"Am primit o propunere. Vă spun despre ce este vorba, ca să ştiu ce răspuns să dau. Propunerea este să listăm Poşta la bursă şi să dăm acţiuni salariaţilor. Vreţi?", i-a întrebat Brătianu pe poştaşii prezenţi în Piaţa Victoriei.

Un ''Nu'' prelung s-a auzit din rândul poştaşilor grevişti.

"Dar dacă acum ne majorează salariile şi le mai majorăm o dată, pentru că o primă majorare nu va ajunge să acopere munca prost plătită prestată de lucrători prost îmbrăcaţi, prost hrăniţi, care lucrează în condiţii improprii, nu au norme, (...) aţi accepta acţiuni? Dacă aţi avea un salariu cât de cât corect, aţi accepta acţiuni?", a continuat liderul sindical.

Acelaşi "Nu" hotărât a răsunat din rândurile protestatarilor.

"Nu aţi accepta? S-a spus că le puteţi lăsa moştenire copiilor", a insistat Brătianu, dar fără succes.

Circa 3.500 de lucrători poştali din toată ţara, conform propriilor lor estimări, au protestat, sâmbătă, în faţa Guvernului, pentru creşterea salariilor şi asigurarea unor condiţii decente de muncă.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:00 Sindicaliştii au obţinut promisiuni legate de creşterile salariale şi concediile de odihnă

Protestul din Piaţa Victoriei al poştaşilor s-a încheiat, în jurul orei 13:00, fără incidente, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului stabilindu-se realizarea unor creşteri salariale, anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială, şi elaborarea unui act normativ privind concediile de odihnă, ce va fi promovat în şedinţă de Guvern în iulie.

Potrivit Agerpres, în cazul în care promisiunile făcute de autorităţi nu vor fi respectate, factorii poştali ameninţă că vor opri lucrul.

Astfel, în urma discuţiilor purtate la sediul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), de o delegaţie a sindicaliştilor din Poşta Română cu ministrul Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, precum şi cu vice-premierul Costin Borc, pe marginea listei de revendicări a poştaşilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru redactarea unui act normativ privind concediile de odihnă, ce va fi promovat în şedinţă de Guvern în luna iulie.

Referitor la creşterea salariilor, acţionarul majoritar (statul român prin MCSI), a fost de acord cu realizarea acestor creşteri salariale anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială prevăzută în bugetul pe 2016, acest lucru fiind posibil prin eficientizarea activităţii.

În ceea ce priveşte reducerea continuă a veniturilor Poştei Române, acţionarul majoritar a fost de acord, cu ajutorul Adunării Generale a Acţionarilor, să se cuprindă obiective prioritare în contractele de management şi să fie semnate contracte de performanţă cu directorii şi directorii executivi din centrale pentru creşterea veniturilor companiei.

În legătură cu revendicarea privind conversia datoriilor Poştei Române în acţiuni ale statului, cei doi miniştri s-au declarat de acord că acest lucru se poate face printr-un plan de eficientizare a activităţii CNPR, însă trebuie să fie de acord şi celălalt acţionar, Fondul Proprietatea (care deţine 25% din acţiuni), să participe la această majorare de capital.

Referitor la decontarea serviciului universal, s-a stabilit că până la sfârşitul anului CNPR va încasa bani de la ANCOM pentru acesta, în timp ce, în ceea ce priveşte reducerea vârstei de pensionare s-a decis constituirea unui grup de lucru care să studieze variantele posibile, întrucât legislaţia este restrictivă. Subiectul a rămas deschis discuţiilor.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:33 O delegaţie a sindicaliştilor din Poşta Română discută cu ministrul Comunicaţiilor şi cu vicepremierul Costin Borc

O delegaţie a sindicaliştilor din Poşta Română discută, la momentul transmiterii acestei ştiri, la sediul Ministerului Comunicaţiilor cu ministrul Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, precum şi cu vice-premierul Costin Borc pe marginea listei de revendicări a poştaşilor, a informat ministerul.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:00 Poştaşii au început protestul în Piaţa Victoriei

Circa 3.500 de lucrători poştali din toată ţara protestează sâmbătă în faţa Guvernului pentru creşterea salariilor şi asigurarea unor condiţii decente de muncă, transmit surse din media.

Protestul a început la ora 11:00 şi ar trebui să se încheie la ora 13:00.

Poştaşii au pancarte cu următoarele mesaje: "Respectaţi contractul colectiv de muncă", "Nu călcaţi pe salariile noastre. Tundeţi-le pe ale voastre", "Vrem salarii decente". De asemenea, protestatarii fluieră din vuvuzele şi scandează: "Hoţii".

Lucrătorii poştali au propus ca toţi directorii şi "centralul" corespunzător să aibă un plan de venituri, să aducă clienţi şi contracte noi, "nu să le piardă pe alea vechi", iar dacă nu fac asta în următoarele trei luni se vor aduna din nou la proteste.

(S.A.)

----------

Poştaşii protestează astăzi în Piaţa Victoriei

Poştaşii vor protesta sâmbătă în Piaţa Victoriei din Bucureşti, revendicând creşterea veniturilor salariaţilor şi asigurarea unor condiţii decente de muncă, a anunţat, vineri, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), organizaţie cu peste 20.000 de membri de sindicat dintre cei circa 26.000 de angajaţi din Poşta Română.

"SLPR continuă acţiunile de protest, începute în luna martie 2016, conform calendarului stabilit, cu un miting naţional ce se va desfăşura în ziua de sâmbătă 7 mai 2016, începând cu ora 11,00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti", se arată în comunicatul SLPR, citat de Agerpres.

Principalele revendicări ale lucrătorilor poştali din România vizează creşterea veniturilor salariaţilor, asigurarea condiţiilor de muncă decente la locurile de muncă, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, agenţilor poştali, compensarea, de către statul român, a cheltuielilor efectuate de Poşta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligaţie impusă Poştei prin decizia ANCOM, anularea datoriilor Poştei Române provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei precum şi încetarea impunerii, de către conducerea CNPR, a efectuării de muncă neplătită, la ordin, de către "talpa poştei" (factori, agenţi, mânuitori de valori, şoferi, oficiante, diriginţi).

Preşedintele filialei tulcene a SLPR, Nicolae Condrea, a declarat la finele lunii februarie că factorii poştali din mediul rural nu şi-au mai luat concediile de odihnă legale încă din anul 2013, iar nemulţumirile poştaşilor se pot concretiza în proteste. Din anul 2013 până în prezent, conducerea Poştei Române nu a găsit o soluţie la situaţia angajaţilor din mediul rural, numărul total al acestora, potrivit sursei, fiind de 3.800.

La începutul lunii martie, sindicaliştii din Poşta Română au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au făcut publice o listă de revendicări. Potrivit acestora, printre solicitări se află: majorarea, în sumă fixă, a salariului, acordarea procentului de 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, proces întrerupt de 3 ani din ordinul directorului general Ion Smeianu, re-acordarea "cadourilor în bani" prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2008 - 2018, cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, de Crăciun, de ziua Poştei, de 8 Martie şi de 1 Iunie, drept al salariaţilor care nu a mai fost acordat de 7 ani, respectiv acordarea sporului de până la 35% salariatului sau salariaţilor cărora li se repartizează volumul parţial sau total de activitate al unor salariaţi care nu sunt prezenţi, din prima zi de înlocuire a acestora.

De asemenea, SLPR a solicitat acordarea anuală a concediilor de odihnă cuvenite agenţilor poştali şi protecţia salariaţilor defavorizaţi. În plus, se doreşte încadrarea agenţilor, a factorilor poştali şi a salariaţilor din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte în grupa de condiţii speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariaţi.

Sindicaliştii au mai cerut eliminarea imediată din procesul de analizare a solicitărilor/referatelor de întregiri de norme, de deblocări sau de acordări de posturi, a criteriilor de normare a activităţii introduse unilateral de CNPR, deblocarea şi ocuparea în regim de urgenţă a posturilor devenite vacante în urma încetării contractului individual de muncă sau a suspendării acestuia: pensionare - ocupare din prima zi; îngrijire copil - ocupare din prima zi, demisie cu preaviz - ocupare din prima zi, desfacerea contractului individual de muncă sau demisiei fără preaviz - ocuparea după maximum 10 zile lucrătoare.

La capitolul condiţii de muncă, SLPR precizează: îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în special în centrele de tranzit, prin dotarea cu utilaje noi cu mobilier ergonomic, respectiv asigurarea, în intervalul mai - septembrie 2016, a dezinsecţiei, deratizării şi igienizării tuturor subunităţilor poştale.

Ultima acţiune majoră de protest a sindicaliştilor din Poşta Română a fost organizată la jumătatea anului 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb