Mii de apeluri la Telefonul Copilului 119 în primele zile de când este activ

S.B.
Miscellanea / 8 ianuarie 2022

Mii de apeluri la Telefonul Copilului 119 în primele zile de când este activ

Mii de apeluri au fost înregistrate la numărul unic 119, Telefonul Copilului, activ din 5 ianuarie, operaţionalizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), a declarat consilierul de stat Mădălina Turza, care a subliniat că acest număr "nu este unul simplu", operatorii putând afla de unde se face apelul şi numărul celui care sună. Ea a precizat că, în cursul săptămânii viitoare, vor putea fi generate şi statistici, informează news.ro.

"Există deja mii de apeluri, nu avem o statistică încă pentru că Serviciul de Telecomunicaţii Seciale încă instalează platforma de colectare a datelor statistice, însă s-au putut observa mii de apeluri date simultan în cele două, trei zile, dar în special pe data de 5 ianuarie. Lumea a sunat ca să vadă cum funcţionează, cum se răspunde. Au fost situaţii în special de verificare. În cursul săptămânii viitoare, vom putea să generăm şi statistici şi să vedem ce cazuri au fost până acum", a declarat Mădălina Turza.

Telefonul Copilului face parte din Programul Naţional de Suport pentru Copii în contextul Covid "Din grijă pentru Copii".

"În septembrie, fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind Programul Naţional de Suport pentru Copii în contextul Covid "Din grijă pentru Copii". Din acest program naţional fac parte o serie de măsuri pe partea de suport psiho-emoţional şi de siguranţă a lor. Una dintre primele măsuri o reprezintă operaţionalizarea numărului 119 care avea ca termen de realizare 31 decembrie 2021, ceea ce s-a şi întâmplat. Zilele trecute a fost anunţat şi începând din 5 ianuarie este activ la nivel naţional", a declarat, pentru News.ro, Mădălina Turza, consilier de stat în Ministerul Familiei.

Până acum nu a existat infrastructura, a precizat consilierul.

"Numărul 119 este un telefon unic şi gratuit la nivel naţional pentru situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului. Acest număr se află operaţionalizat la nivelul celor 47 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care se află în toate judeţele din ţară şi la nivelul celor şase sectoare din Bucureşti. În fiecare, a fost operaţionalizat, înfiinţat un birou cu operatori call-center care funcţionează non-stop".

Numărul 119 interconectat cu 112

În situaţii grave, apelul este transferat automat către 112. "Nu este un simplu telefon, este o întreagă infrastructură, o platformă instalată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu ajutorul căreia operatorii pot vedea de unde se sună, numărul apelantului şi, în situaţia în care se confirmă în urma unei proceduri, întrebări specifice pe care aceştia le pun, că este o situaţie gravă, în timp real se deplasează o echipă de intervenţie a Protecţiei Copilului acolo unde se află copilul. În situaţia în care problema semnalată este o urgenţă care pune viaţa în pericol, se face transferul automat către 112, pentru că cele două sisteme informatice sunt interconectate", a explicat Mădălina Turza.

"Acest număr 119 face parte dintr-un amplu proces de elaborare de redactare, de consultare, desfăşurat pe parcursul anului 2021, în perioada guvernului Cîţu", a subliniat aceasta.

"Motivul pentru care acest număr a fost înfiinţat a fost determinat de perioada pandemiei care a făcut să adâncească un fenomen care era subraportat, violenţa în familii şi în comunitate. Raportate în 2020, au fost peste 8.700 de cazuri de infracţiuni, violenţe împotriva copiilor şi doar în primele şapte luni ale anului 2021 au fost peste 5.400 de copii care au făcut obiectul unor dosare penale. Cifrele au fost foarte mari faţă de anii precedenţi, tocmai pe fondul izolării, al statului în casă foarte mult, copiii nu au mai mers la şcoală şi s-au întâmplat lucruri grave. Oricum, România avea o problemă de identificare şi de scoatere la lumină a acestor situaţii şi tocmai de aceea această pârghie importantă. La numărul acesta pot suna alţi membri ai familiei, vecini, alţi oameni", a explicat Turza..

Cele 47 de Direcţii de Protecţie a Copilului din ţară sunt singurele entităţi publice care au expertiză pe zona de protecţie a copilului.

"Că există lacune de calitate în anumite zone, este altă discuţie, dar sunt singurii care au acest tip de expertiză. Suplimentar, operatorii au fost formaţi atât de STS, dar şi pe partea de intervenţie şi de răspuns la asemenea situaţii. Ei, oricum, sunt prin formarea lor asistenţi sociali, psihologi, dar au pregătire în zona socială. Este firesc ca, probabil în primele săptămâni, să existe stângăcii sau sincope, dar după 30 de ani era normal ca şi România să aibă un asemenea sistem", a concluzionat consilierul de stat.

Fostul premier Florin Cîţu afirma, în 14 septembrie 2021, că România va avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor şi decriptarea materialelor online cu caracter abuziv, după ce a fost finalizat programul "Din grijă pentru copii".

"Este un proiect la care ţin foarte mult şi mă bucur că am reuşit să-l avem într-un timp atât de scurt. Cele mai bune soluţii vin de la specialişti. Măsurile din acest program sunt rezultatul a zeci de întâlniri şi şedinţe ale grupurilor tehnice de lucru care au adus la masă experţii din instituţiile publice şi societatea civilă, precum şi reprezentanţii părinţilor şi ai copiilor. Tocmai de aceea am încredere că proiectul este unul foarte bun şi o să fie un succes, a fost unul din cele mai ample procese de construcţie participativă coordonat de la nivelul Guvernului, iar ceea ce mi se pare cu adevărat important este că au fost implicaţi în mod activ însuşi beneficiarii măsurilor propuse, copiii", a declarat atunci Florin Cîţu.

El a anunţat şi că în cadrul programului vor fi şi măsuri pentru creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor.

Joi, ministrul Familiei, Gabriela Firea a făcut mai multe precizări pe Facebook legate de funcţionarea numărului 119, la care pot suna copiii care se află în orice situaţie de abuz, exploatare sau neglijare, dar şi oricine altcineva cunoaşte vreun astfel de caz.

"Prin acest Program al Guvernului României vor fi ascultaţi de specialişti din Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, printr-o procedură dezvoltată de Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, instituţie din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 5 persoane cu pregătire specială răspund, prin rotaţie, la acest număr de telefon, în fiecare dintre cele 47 de direcţii de asistenţă socială şi protecţia copilului din toată ţara, 24 de ore din 24. Aceşti specialişti sunt în legătură cu Serviciul Unic de Urgenţă şi pot apela 112 printr-o simplă apăsare de buton dacă este nevoie de intervenţie rapidă.

De asemenea, în cazul sesizării unui caz de copil dispărut, Politia va transmite un mesaj folosind sistemul RO-ALERT", a afirmat ministrul, adăugând că 119 nu este doar o linie verde de preluare a mesajelor. Fiecare apel este evaluat, iar problema nu se opreşte la o simplă discuţie telefonică. În cazul unei situaţii urgente, fiind 100 de persoane pregătite să plece pe teren în orice moment, în toată ţara.

"Cazurile de abuz nu trebuie ascunse, iar aceşti copii trebuie ascultaţi şi ajutaţi de specialişti", a conchis Firea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb