Mii de studenţi au ajuns sâmbătă în oraşul Kragujevac, în ceea ce se anunţă a fi cea mai amplă demonstraţie de până acum împotriva guvernului, după o tragedie feroviară din noiembrie care a provocat moartea a 15 persoane, transmite Reuters.
În cele trei luni de la prăbuşirea acoperişului unei gări recent renovate din Novi Sad, protestele anticorupţie s-au extins în toată Serbia, devenind cea mai mare mişcare de contestare a autorităţilor din ultimii ani.
Mulţi sârbi consideră că tragedia a fost cauzată de corupţia şi nepotismul din guvernul preşedintelui Aleksandar Vucic, acuzaţii pe care administraţia sa le neagă.
Potrivit analiştilor politici, aceste manifestaţii reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa guvernării populiste a lui Vucic, aflat la putere de peste un deceniu.
Blocadă simbolică în memoria victimelor
Sâmbătă dimineaţă, în pofida temperaturilor apropiate de îngheţ, studenţii au sosit la Kragujevac din întreaga ţară, unii venind cu autobuzele, alţii chiar pe jos din capitala Belgrad, aflată la aproximativ 140 km distanţă. Protestatarii au bătut tobe, au suflat în fluiere şi au fluturat steagul Serbiei, fiind întâmpinaţi cu aplauze de localnici.
Demonstraţia include o blocadă planificată pe unul dintre principalele bulevarde ale oraşului, timp de 15 ore şi 15 minute, ca omagiu simbolic pentru cele 15 victime ale tragediei feroviare.
"Suntem aici pentru a lupta pentru un viitor mai bun, împotriva corupţiei. Îmi iubesc ţara şi vreau ca şi copiii mei să crească aici.," a declarat Jovan, un student de 20 de ani care a venit din Belgrad împreună cu un grup de prieteni.
Demisiile guvernamentale şi acuzaţiile penale nu au oprit protestele.
În urma protestelor, premierul Milos Vucevic şi doi miniştri şi-au dat demisia, iar procurorii au pus sub acuzare 13 persoane în legătură cu dezastrul feroviar. Cu toate acestea, manifestaţiile nu au încetat, iar nemulţumirea publicului continuă să crească.
De la accidentul din noiembrie, studenţii organizează zilnic proteste, ocupă clădiri universitare şi blochează autostrăzi şi pieţe.
"Vom rămâne aici până când blocada se va încheia. Vrem să ne putem continua studiile, dar doar atunci când cererile noastre vor fi îndeplinite," a spus Djordje Vujovic, un student de 22 de ani la inginerie mecanică.
Studenţii cer publicarea documentelor oficiale privind prăbuşirea acoperişului gării din Novi Sad, pedepsirea celor responsabili pentru tragedie, renunţarea la acuzaţiile împotriva studenţilor protestatari şi alocarea unui buget mai mare pentru învăţământul superior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 16:42)
Tinerii vs Coruptie = bani de la ONG-uri, adica bani de la Serviciile Statelor Straine care au un interes sa cada un anume guvern.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 17:08)
Taiati banii din USAID si gata s-a rezolvat
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 18:03)
extrema dreapta din sarbia e corupta, extrema dreapta din ungaria corupta.
ca sa vezi.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 18:26)
Maidanul din Slovacia si Sarbia,se termina repede,
ca si banii bagati de Direkt36+USAID
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2025, 19:02)
Ce surpriză ca prin Europa de est bântuie corupția.
Foarte bine fac, să plece toți din conducere acasă.