Ultimul raliu al Bitcoin are în spate speranţa traderilor privind încetinirea înăspririi politicii băncii centrale a Statelor Unite şi aşteptările legate de o criză a creditului, crede Mike Novogratz, CEO al Galaxy Digital, scrie Business Insider.
Într-un interviu acordat CNBC, Novogratz, care are o perspectivă pozitivă pe termen lung pentru Bitcoin, a afirmat că aprecierea recentă a preţului pune în lumină forma iniţială de utilizare a criptomonedei, drept un refugiu pentru politicile monetare guvernamentale, precum creşterea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală şi riscurile deţinerii de fonduri în sistemul bancar tradiţional.
Cartea albă (engl. White paper) a Bitcoin, document care precizează scopul criptomonedei, a fost publicată în perioada Marii Crize Financiare din 2008, dintr-o "neîncredere în guvernele şi băncile centralizate", a declarat Novogratz pentru CNBC. Iar astăzi, eşecurile unor creditori specializaţi, precum Silicon Valley Bank, laolaltă cu temerile privind o criză a creditului ce se profilează, au "regalvanizat această poveste originală", a adăugat Novogratz, fost partener al Goldman Sachs.
"Ne îndreptăm spre o criză de creditare în Statele Unite (...) Activele care se vor descurca bine într-o perioadă de încetinire economică ne spun ceva", a afirmat fostul CEO-ul Galaxy Digital despre Bitcoin, Ethereum şi aur. "Avem un raliu destul de susţinut, bazat pe mai multe lucruri. Piaţa este destul de sigură că preşedintele Fed, Jerome Powell, a încheiat sau este aproape de final (n.r. de încheierea ciclului de ridicare a dobânzii)".
De altfel, susţinătorii Bitcoin prezintă moneda digitală drept un mijloc de protejare împotriva inflaţiei. Dar, preţul criptomonedei s-a dovedit extrem de sensibil la acţiunile Rezervei Federale, înregistrând scăderi odată cu perspectivele înăspririi politicii monetare, în vreme ce perspectivele unei abordări mai relaxate au stimulat preţul unor astfel de active.
De la începutul anului, majoritatea criptomonedelor au avut în mare parte o tendinţă ascendentă. Bitcoin şi Ethereum au urcat cu 68%, respectiv 37% în ultimele trei luni. Marţi, principala criptomonedă a lunii a atins maximul ultimelor zece luni, depăşind 30.000 de dolari, scrie Business Insider.