"Minciuna antologică a ministrului Dragu: creştere de venituri în aprilie"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iunie 2016

"Minciuna antologică a ministrului Dragu: creştere de venituri în aprilie"
  • document ataşat Situaţia comparativă privind veniturile colectate de ANAF în aprilie 2016 / aprilie 2015
    apasă aici pentru a descărca.

    (Interviu cu domnul Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF)

    "A fi preşedinte ANAF este al dracului de greu şi nu se merită sacrificiul"

    "În anii trecuţi, am asistat neputincioşi la un adevărat dezmăţ al multinaţionalelor"

    "Suntem ţara în care probabil numai sugarii nu au dosare penale!"

    "Voi da statul în judecată imediat ce se va finaliza bazaconia de dosar a cărui victimă sunt"

    Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, se află, de ceva timp, într-un război cu actuala conducere a Ministerului Finanţelor, acuzând-o, în mai multe rânduri, că ascunde datele lunare privind colectarea de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), ca să nu se afle reducerea semnificativă a acesteia. Gelu Diaconu a mai spus, recent, că Anca Dragu a tăiat accesul direcţiilor regionale la datele colectării.

    În replică, ministrul Finanţelor Publice şi secretarul de stat Gabriel Biriş au respins cu fermitate acuzaţiile formulate de fostul preşedinte ANAF, Anca Dragu anunţând chiar că ia în considerare să îl dea în judecată pe fostul şef al Fiscului pentru calomnie.

    În luna februarie a acestui an, Gelu Diaconu a fost demis de către premierul Dacian Cioloş, după ce a fost pus sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

    Gelu Diaconu a refuzat cererea ministerului Finanţelor de a-şi prezenta demisia, calificând dosarul DNA drept "kafkian".

    Mai multe informaţii despre subiect citiţi într-un interviu acordat cu amabilitate de către domnul Gelu Diaconu.

    Reporter: Stimate domnule Gelu Diaconu, cum apreciaţi gradul de colectare a taxelor şi impozitelor în acest an, comparativ cu anii precedenţi? Consideraţi că reducerea taxelor (TVA, CASS etc) a avut efecte pozitive pentru bugetul de stat?

    Gelu Diaconu: Aşa cum am afirmat şi argumentat pe baza cifrelor reale în postările mele pe blogul personal (www.geludiaconu.com), cât şi pe pagina mea de Facebook, în lunile februarie, martie şi, mai ales, aprilie s-a înregistrat o evoluţie puternic descendentă a încasărilor la bugetul statului, mai ales în raport cu realizările perioadei corespondente a anului trecut. Se constată o uşoară revenire în luna mai, care este, însă, conjuncturală. În ansamblu, de când au preluat frâiele, există o scădere îngrijorătoare colectării. Trendul este accentuat descrescător.

    În materie de deficit bugetar, lucrurile nu au scăpat încă de sub control, datorită realizărilor de excepţie înregistrate în luna ianuarie a anului acesta, în mandatul meu. Dar s-a ajuns la o limită periculoasă în această perioadă a anului, având în vedere ciclicitatea execuţiei bugetare.

    Reporter: Care sunt principalele direcţii pentru creşterea nivelului colectării?

    Gelu Diaconu: Nu există o altă cale în afara întăririi capacităţii administrative a ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale prin toate mijloacele avute la dispoziţie: antifraudă, inspecţie fiscală şi proceduri de administrare. Oricâţi inamici am şi îmi voi mai face în spaţiul public voi repeta cu obstinaţie: atâta timp cât decalajul fiscal în România la cvasi-totalitatea categoriilor de taxe şi impozite este mai mult decât dublu faţă de media comunitară, fiind într-o situaţie excepţională din acest punct de vedere, sunt necesare măsuri excepţionale! Inclusiv cele de natura celebrului formular 088 sau detalierea declaraţiei 394!

    Este necesară mai mult ca orice altceva continuarea în ritm mai accelerat a reformării imediate a procedurilor de administrare şi de inspecţie fiscală în zona marilor contribuabili. Or, în această zonă au întârziat mult ceea ce începusem. Nu ştiu dacă din incompetenţă sau cu intenţie.

    Reporter: Unele voci susţin că în Noul Cod Fiscal sunt avantajate companiile mari, în detrimentul companiilor mici şi mijlocii. Cum comentaţi?

    Gelu Diaconu: Nu am sesizat atare avantajare. Pot, însă, să remarc efectul extrem de pozitiv pe care noul Cod Fiscal îl are asupra mediului de business. Afacerile oneste, cu taxele şi impozitele plătite la zi, au primit o imensă gură de oxigen din partea statului român. Asta în condiţiile în care erau şi încă mai sunt concurate neloial de evazionişti, de cei protejaţi de insolvenţă care e o lege insuficient îmbunătăţită faţă de varianta veche a legii 85. Sau de către cei cu "relaţii privilegiate" cu zona achiziţiilor publice.

    Nesusţinerea relaxării fiscale cu măsuri drastice de combatere a evaziunii fiscale este o crimă economică pe care unii, la un moment dat, vor trebui să şi-o asume.

    "Rău platnicii să fie evitaţi de către mediul de business şi oamenii oneşti!"

    Reporter: Cum apreciaţi prestaţia ANAF în acţiunea de publicare a listei datornicilor persoane fizice şi bâlbâielile ulterioare?

    Gelu Diaconu: ANAF a făcut tot ceea ce este omeneşte posibil pentru ca aceste liste să conţină cât mai puţine erori. Din păcate aceste erori nu ar fi existat dacă, la sfârşitul anului 2015, am fi avut finalizat noul SIAC (sistemul informatic de administrare a creanţelor). De ce nu s-a reuşit aceasta este o altă chestiune pe care o voi dezvolta într-un articol dedicat pe blog.

    Vreau însă să remarc utilitatea acestor liste a datornicilor pentru mediul de business în special şi chiar pentru sănătatea vieţii publice din ţara noastră. Rău platnicii să fie evitaţi de către mediul de business şi oamenii oneşti!

    Reporter: Ce părere aveţi despre controalele pe care ANAF le-a derulat la companiile din diverse domenii, acestea finalizându-se cu recalcularea impozitelor, ceea ce, în unele cazuri, a dus în pragul falimentului anumite societăţi?

    Gelu Diaconu: De regulă, în materie de concluzii ale controalelor evit să fac aprecieri cu caracter general. Fiecare caz în parte reprezintă o speţă cu particularităţile ei. Există însă destulă ipocrizie care afectează încrederea în rezultatele unui control fiscal. Cunosc destule situaţii când vinovaţii ţipă în gură de şarpe, iar hoţii strigă hoţii. De aceea şi mass-media cred că ar trebui să aibă reticenţă în astfel de situaţii.

    Reporter: În opinia dumneavoastră, darea în plată a locuinţelor este o procedură impozabilă sau nu?

    Gelu Diaconu: Nu opinia mea contează aici, ci ceea ce spune legea. Aşa cum este astăzi cadrul legal, darea în plată este o operaţiune taxabilă. Ceea ce înţeleg eu mai greu este de ce nu se intervine imediat în modificarea Codului Fiscal pentru a corecta această situaţie care generează arierate în sarcina unor oameni şi aşa bătuţi de soartă!

    Reporter: Cât afectează bugetul legea antifumat?

    Gelu Diaconu: Nu am o astfel de evaluare. Putem însă să apreciem că în sectorul cluburi/restaurant şi jocuri de noroc (cazinouri, săli de jocuri) există un impact asupra scăderii activităţii şi implicit a impozitelor datorate.

    Sunt însă mai îngrijorat mai mult cu privire la impactul asupra bugetului a directivei comunitare privind marcarea pachetelor de ţigări, dar asta este o altă discuţie.

    Reporter: Care sunt măsurile prin care s-ar putea diminua abuzul practicat în cazul preţurilor de transfer?

    Gelu Diaconu: În ultimii ani, ANAF a făcut paşi importanţi în crearea şi creşterea capacităţii de control a structurii dedicate preţurilor de transfer. Căutaţi în comunicatele noastre de anul trecut şi veţi vedea că au fost creşteri pe sumele atrase de până la 7 ori. Însă trebuie să aveţi în vedere că un specialist în domeniu se formează de-a lungul multor ani de activitate. Este însă o preocupare din ce în ce mai prezentă în activitatea ANAF, au apărut primele rezultate palpabile şi ele se reflectă în dinamica creşterii impresionante a colectării la impozitul pe profit.

    Reporter: La cât estimaţi pierderile la bugetul de stat din cauza neîncasării impozitului pe profitul real în urmă abuzurilor preţurilor de transfer pe piaţă?

    Gelu Diaconu: Nimeni nu vă poate da o cifră cât de cât exactă. Se poate aprecia însă că, în anii trecuţi, am asistat neputincioşi la un adevărat dezmăţ al multinaţionalelor în acest domeniu. Vă rog să remarcaţi ce preocupare majoră a devenit această chestiune de ceva timp la nivelul Comisiei Europene.

    Reporter: A făcut ANAF, în timpul mandatului dumneavoastră, controale la bănci în ceea ce priveşte creditele cesionate de acestea către entităţi afiliate?

    Gelu Diaconu: Un astfel de fenomen a fost înregistrat cu precădere în perioada anilor 2014-2015 când băncile, pe fondul crizei, şi-au "curăţat" plasamentele neperformante. Sunt sigur că, în acţiunile de control pentru perioada din interiorul termenului de prescriere, aceste cesiuni vor fi verificate cu atenţie.

    Reporter: Declaraţiile dumneavoastră despre ascunderea cifrelor lunare ale colectării de către responsabili din Finanţe sunt foarte grave. Aţi sesizat organele abilitate pentru astfel de cazuri? Aţi fost chemat să daţi explicaţii referitor la acest caz? Intenţionaţi să sesizaţi organismele europene pentru acest caz?

    Gelu Diaconu: Nu am sesizat nici un organ abilitat pentru că ştiu care a fost subterfugiul de care s-au folosit în comunicarea acestor date, atunci când nu au minţit pur şi simplu. Declaraţia doamnei Dragu de la tribuna guvernului că are o creştere la venituri în luna aprilie este o minciună antologică. Vor fi sancţionaţi pentru minciuni de către opinia publică, nu trebuie să acţioneze procurorii şi aici! Şi aşa suntem ţara în care probabil numai sugarii nu au dosare penale!

    Mă pufneşte, însă, râsul că m-au ameninţat ei public că mă vor da în judecată pentru calomnie!

    Reporter: Care sunt cifrele reale ale colectării în acest an?

    Gelu Diaconu: Răspunsul este simplu: cele publicate de mine pe blog. Sunt date exacte şi perfect reale. Restul sunt vorbe şi manipulări tehnocrate.

    Reporter: Care credeţi că sunt domeniile principale de evaziune fiscală, în acest an electoral?

    Gelu Diaconu: Anul electoral, aşa cum este noua lege electorală, nu va influenţa cu nimic nivelul evaziunii fiscale. Am să vă enumăr doar un flagel care trebuie (şi se fac eforturi lăudabile de către toate organele statului) cât mai repede eradicat: firmele "fantomă".

    Reporter: Surse guvernamentale au declarat, recent, că premierul Cioloş negociază pe ascuns împrumuturi externe, pentru că a ajuns în situaţia în care nu mai sunt bani deloc la buget. Cum comentaţi acest fapt? Am putea ajunge în situaţia Greciei?

    Gelu Diaconu: Nu pot să comentez zvonuri. Dar există un risc dacă unii ameţiţi din conducerea MFP nu îşi revin cu picioarele pe pământ. Şi, nu, absolut niciodată România nu va ajunge în situaţia Greciei. Astăzi noi avem un grad de îndatorare mult mai redus decât majoritatea statelor membre UE.

    "Poate voi avea timp să scriu o carte peste ani. Le va pieri multora zâmbetul hidos de astăzi de pe feţele lor pomădate!"

    Reporter: Pe blogul dumneavoastră aţi scris despre aşa numita "frăţie transpartinică care sufocă tentativa de a-i determina pe toţi să aibă un comportament fiscal corect. Orice acţiune care se doreşte să intervină în această zonă trezeşte o reacţie coordonată a organizaţiilor de lobby (chiar dacă de jure nu există aşa ceva), de genul Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Consiliul Investitorilor Străini, etc., a firmelor de consultanţă fiscală, a ambasadelor, dar mai ales a celor din mass-media, cu toţii subordonaţi unor interese financiare precise. Cazul trustului de presă al fostului mogul media Adrian Sârbu este edificator în acest sens".

    Cât timp aţi fost preşedinte ANAF, aţi avut astfel de presiuni? Ne puteţi da exemple?

    Gelu Diaconu: Este un fenomen cât se poate de real. Evident că am avut astfel de presiuni, deloc puţine, şi care sunt extrem de insidioase. Nu vă dau nici un exemplu că m-am săturat să tot fiu chemat pe la instanţe de judecată, parchete etc., de către toţi ipocriţii, avocaţi şi consultanţi, deopotrivă! Poate voi avea timp să scriu o carte peste ani. Le va pieri multora zâmbetul hidos de astăzi de pe feţele lor pomădate!

    Reporter: De ce cazul trustului de presă al fostului mogul media Adrian Sârbu a întârziat atât de mult, în condiţiile în care era cunoscut de mult timp şi de mulţi oameni că acesta nu-şi plăteşte taxele?

    Gelu Diaconu: De îndată ce ANAF-ul a aflat despre acest caz a acţionat impecabil şi cu maximă celeritate. Ca şi în multe alte cazuri aflate la organele de cercetare penală şi pe care le veţi afla de îndată ce pot fi făcute publice.

    Reporter: Aţi dat statul în judecată în legătură cu demiterea dvs?

    Gelu Diaconu: Nu. O voi face imediat ce se va finaliza bazaconia de dosar a cărui victimă sunt. Chiar dacă voi pierde tot ceea ce am realizat în această viaţă nu voi renunţa până când adevărul nu va ieşi din subteranele combinatorilor care se folosesc discreţionar de instituţiile statului de drept! Aveţi un pic de răbdare!

    Reporter: În ce stadiu se află anchetă DNA în cazul dumneavoastră?

    Gelu Diaconu: Habar nu am. Întrebaţi dumneavoastră procurorii. Eu i-am întrebat dar nu sunt obligaţi să-mi răspundă. Pe ei, în ţara asta, nu îi poate nimeni trage la răspundere. Doar justiţia divină!

    Reporter: Cum vă explicaţi faptul că majoritatea şefilor ANAF sunt anchetaţi?

    Gelu Diaconu: Eu răspund de propriile mele fapte. Ceea ce vă pot însă spune cu siguranţă este că a fi preşedinte ANAF este al dracului de greu şi nu se merită sacrificiul. Este o instituţie copleşită de sarcini şi de piedicile pe care le are în activitate la un nivel nemaiîntâlnit nici într-o ţară civilizată, aşa cum am mai spus-o, din partea a cel puţin trei instituţii: MFP, Curtea de Conturi şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

    Dacă mai ai şi bafta unui ministru incompetent al finanţelor, mai bine te retragi de bună voie.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Opinia Cititorului ( 20 )

    1. Oare cati oameni ii pot spune lui GD "stimate domnule"? Mie mi se pare ca "domnule" deja e prea mult! Mai ales acum ca i-a fugit pamantul de sub picioare.

      1. Anul trecut...(2015).. cetateanul Diaconu...a recurs la un mare..mare SANTAJ in intelegerea cu contribuabili si anume:

        Le cerea ..multora .ca platile datoriilor restante sa se faca concomitent cu cele curente ...promitandule ca pe urma ...vor fi mai "INGADUITI" cu platile si obligatiile de viitor. 

        Prin acest stil de SANTAJ practicat..bineinteles ca incasarile au fost mai mari. 

        Situatiile insa agentilor ..celor la care ..Diaconu le promisese....(??????) a devenit..cam critica....nemaiputand acoperi platile curente...si astfel incetul cu incetul sa ajuns cu incasarile intradevar mai mici. 

        Din aceasta cauza se bate Diaconu in "piept" ca pe timpul lui vezi...doamne ce bine era. 

        Nu contesta nimeni ca nu a fost "bine" pentru bugetul statului...dar trebui Diaconu sa spuna adevarul.

        Cat priveste reporterul....ce sa zicem ...daca n-ai habar..unde sa punctezi ..sau nu cunosti..... 

      In Romania sunt necesare cresteri salariale accentuate!Statul trebuie sa devina varf de lance in aceasta dinamica, salariile din invatamant, sanatate si administratie locala, ar trebui dublate practic intr-un orizont de maximum 3 ani!!!!

      1. Din ce bani neica ?

      De ce nu sunt recuperate furturile mari (Microsoft,printul,etc.)si institutiile se ocupa mai mult de razbunari politice,inclusiv DNA.

      Gelu Stefan Diaconu, tipul bugetarului milionar caruia totul ii reuseste, are ceva de spus cu siguranta insa cand a fost presedinte ANAF a stralucit printr-o atitudine de vataf ticalos si intransigent, care nu intelege ca economia privata nu este o vaca doar de muls pana cand moare, ca pe el PNL-ul, serviciile si masoneria l-au adus in fruntea ANAF nu Dumnezeu. Diaconu prin atitudinea lui inutil agresiva, a determinat un val de ura impotriva guvernului Ponta si vad ca persista in aceeasi logica gresita. Bai moldovene, ANAF-ul strange taxe pentru a face statul sa functioneze, nu sa impartiti voi banii intre voi!. Si firmele private au drept sa traiasca, sa fie ajutate, sa li se redistribuie din banii pe care i-au platit la buget!. Vorbesti despre gradul mai redus de indatorare insa omiti sa intelegi ca noi din cauza unora ca tine nu avem economie. Spre deosebire de celelalte state cu care ne compari, noi nu avem mijloace de productie pentru ca niste bugetari ca tine au distrus-o.

      De ce majoritatea publicatiilor iau interviuri de la infractori si considera ca ne intereseaza ce spun ei? Ar trebui să luați în serios rolul pe care media il are in educarea publicului si sa mai faceți putina curătenie.

      1. Gaseste tu un om onorabil printre autoritati!

        din nefericire e amuzant dar nu e gluma

        media audiovizuala sau scrisa in romania este parte a mafiei politice......consumatorul de media "made in romania" este manipulat si dezinformat

      Omul asta, chiar daca este antipatic evazionistilor, stie ce spune si trebuie incurajat.

      1. Bravo! putini oameni care realizeaza rolul anaf si nu doar il urasc pentru ca asa e normal. Cine vine si iti cere bani are din start un handicap de imagine. Mai pui peste si sistemul profund corupt de 26 de ani si uite asa oamenii nu mai fac diferenta dintre un om care stie ce vorbeste si toata gloata de evazionisti mincinosi!

        Cineva care face orice activitate datoreaza niste taxe in temeiul unor legi/reglementari legale. Si daca plateste taxele si daca nu plateste taxele acel om este un personaj pozitiv, capitalistul-motor al dezvoltarii societatii. Din taxele lui se angajeaza niste slujbasi publici care sa dea contra salariului pe care il primesc ajutor organizarii societatii cum ar fi justitie, invatamant, sanatate, protectie, paza, ajutor in gestionarea avututlui comun. Dupa revolutie a aparut acea categorie de bugetar milionar, cu afaceri care realmente put si care pe de o parte pervertesc mediul concurential corect, pe de alta parte se poarta despotic si dispretuitor cu mana care ii hraneste. Statul roman este supraparazitat de astfel de indivizi si de aceea nu se poate dezvolta armonios. "Gloata de evazionisti" trebuie ajutati sa se dezvolte si sa isi mareasca afacerile dezvoltand la randul lor slujbe iar cei cu mentalitatea ta trebuie de urgenta dati afara din sinecurile publice pentru ca nu au capacitatea de a face nimic bun pentru mana care ii plateste. Punct.

        Permite-mi sa nu fiu de acord cu tine. Un personaj care nu plateste taxele pentru activitatea sa NU este un personaj pozitiv. Ca asa chiar daca platesc taxele chiar daca nu tot acelasi lucru este inseamna ca cei care platesc sunt niste prosti care nu vor putea concura cu ceilalti si vor iesi de pe piata, ramanand doar gloata de evazionisti si statul fara nici un ban. Si daca ii dati afara pe toti care vor sa opreasca flagelul evaziunii, atunci in cateva luni veti ramane fara chiloti. Si o sa imprumutati chilotii din vest ca si asa va place tare sa ii purtati.

        Am spus ca intre cel etichetat evazionist si bugetar, evazionistul mai aduce bani la buget, bugetarul doar consuma. Comparatia nu era intre cei ce platesc taxe mai multe sau mai putine ci intre cei ce platesc si cei ce sunt platiti. Evazionist de talia lui Bahlini sau altii care nu imi vin in minte nu poate exista fara protectia unui bugetar ticalos. Sistemul implementat in UE nu permite furtul de TVA decat daca ai protectie. Vina tot la bugetar este si pentru cei despre care se spune ca nu platesc taxe. Spui ca cineva vrea sa opresca flagelul evaziunii insa nu stiu ce legatura are asta cu Diaconu. Oprirea "flagelului" evaziunii este o lozinca fara vreo aplicabilitate directa iar mandatul din fruntea vamilor nu stiu in ce masura il recomanda. M-am saturat ca vamesi milionari sa ne invete pe noi cum este cinstea. Daca platesc un om, macar sa fie politicos.

      eu stiu ca pe vremea astuia s-a simtit pentru prima data masuri dure luate de anaf contra evazionistilor... a sfarsit prin a fi demolat de sistem.

      daca va mai vorbi o sa-l distruga de tot! 

      D. Diaconu se vede clar ca sunteti un profesionist , v-ati implicat dur in lupta cu evaziunea , foarte multi va apreciaza dar din pacate nu postează . In schimb se ocupa unii care se bucura ca ati plecat , ca asa merge evaziunea.

      Pe cand un interviu cu stimatul domn Blejnar?

      Intr-adevar pare sa se fi redus ritmul de colectare, urmeaza va vedem detalii peste 2-3 luni cand o analiza va fi mai relevanta. N-ar if rau daca DNA ar sta prin preajma ...

      "Suntem ţara în care probabil numai sugarii nu au dosare penale!"

      Domnule, te rog nu ma supare, ma simt ofuscat, de ce te legi de tagma noastra ? 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb