Minerii polonezi au protestat faţă de închiderea minelor de cărbune

G.B
Internaţional / 7 noiembrie 2021

Minerii polonezi au protestat faţă de închiderea minelor de cărbune

Aproximativ 200 de mineri au protestat ieri în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene la Varşovia, nemulţumiţi de planurile de închidere a minelor de cărbune, despre care spun că vor duce la şomaj şi la creşterea preţurilor la combustibili, relatează Euronews, citată de Digi24.

Guvernul polonez a promis eliminarea treptată a exploatării cărbunelui, ca parte a eforturilor de combatere a încălzirii globale.

"Suntem de acord cu transformarea energetică, dar în condiţii echitabile. Cu calm şi fără grabă, astfel încât fiecare loc de muncă ce urmează să fie lichidat să fie înlocuit cu un loc de muncă într-o industrie conexă, unde câştigurile sunt similare, unde te bucuri de respect şi prestigiu similare. Nu suntem de acord cu locuri de muncă de mâna a doua", a declarat în faţa protestatarilor Sebastian Kocwin, reprezentant al unei uniuni sindicale naţionale.

Mai mult de jumătate din producţia poloneză de energie electrică se bazează pe cărbune şi mulţi polonezi susţin că ar trebui ca lucrurile să continue în acelaşi fel.

"Polonezii nu vor fi de acord cu o creştere drastică a preţurilor la energie", a declarat deputatul Janusk Kowalski, membru al partidului Solidaritatea, prezent la protest. "Independenţa energetică se obţine bazându-te pe propriile resurse. Polonia are cărbune şi ar trebui să-l folosim ca să producem energie şi să ne încălzim", spune deputatul.

Protestatarii au înmânat şi o petiţie reprezentantului Comisiei Europene la Varşovia.

Peste 40 de ţări care utilizează cărbunele pentru producerea de energie electrică, printre care Polonia, Vietnam, Canada şi Chile, s-au angajat la summitul COP26 să renunţe la exploatarea acestui combustibil fosil până în 2040.

Pe de altă parte, Polonia a aflat în septembrie că trebuie să plătească o penalitate zilnică de 500.000 de euro către Comisia Europeană pentru că nu a stopat exploatarea minei de cărbune cu carieră deschisă de la Turow, încălcând astfel o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pronunţată în urmă cu câteva luni. În ciuda verdictului, autorităţile poloneze au anunţat că vor continua exploatarea minei de la Turrow.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere de graniţa cu Republica Cehă şi cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis în mai că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Cehia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb