Minim record pentru comisioanele încasate de aranjorii ofertelor publice iniţiale din Europa

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2011

Comisioanele încasate de aranjori pentru oferte publice iniţiale efectuate în Europa au scăzut în acest an la un minim record, băncile de investiţii alergând după clienţi pe o piaţă tot mai mică, saturată şi afectată de criza datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg. Băncile au obţinut în acest an, în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, un comision mediu de 1,88% pentru organizarea de oferte publice iniţiale, cel mai mic din 1999, când Bloomberg a început să centralizeze datele. Totodată, listările de peste un miliard de dolari din Europa au folosit în medie opt bănci drept aranjori, faţă de cinci în 2010, potrivit datelor prezentate de agenţie.

"Sunt presiuni masive pe marje în privinţa comisioanelor pentru IPO (initial public offerings, oferte publice iniţiale - n.r.). Comisioanele au scăzut mult şi e mai greu să fim profitabili", comentează Viswas Raghavan, director pentru pieţe internaţionale la JPMorgan Londra, citat de Mediafax.

În total, 89 de bănci din Europa au reuşit în acest an să participe la cel puţin o ofertă publică iniţială, faţă de 35 în Statele Unite.

Printre noii veniţi se numără Barclays şi grupul rus VTB, care au intrat puternic pe o piaţă deja saturată.

În acelaşi timp, temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro au determinat companiile să anuleze sau să amâne cel puţin 24 de oferte publice iniţiale, cele mai multe din 2008.

Băncile au probleme în privinţa profitabilităţii la organizarea de oferte publice iniţiale dacă comisioanele sunt mai mici de 2%, deoarece acesta este cu aproximaţie costul procesului de due diligence, cercetare şi marketing, susţine Arif Khurshed, profesor la Manchester Business School.

Ofertele publice iniţiale din Europa generează cele mai scăzute comisioane din lume. Companiile americane plătesc aranjorilor în medie 5,4%, în timp ce la Hong Kong comisionul mediu este de 2,2%. Media globală este de 3,8%.

Competiţia a devenit mult mai dură în Europa, după ce multe bănci au văzut criza financiară drept o oportunitate de a intra pe noi pieţe.

În privinţa rezultatelor, numărul mai mare de aranjori pentru o listare la bursă reduce stimulentul financiar pentru băncile de investiţii. Cel puţin 67 de companii listate în acest an în Europa se tranzacţionează sub preţul iniţial, adică circa 62% din total.

Grupul elveţian Glencore, cel mai mare trader de mărfuri din lume, a înregistrat o scădere de 15% a acţiunilor după ce s-a listat la Londra şi Hong Kong cu ajutorul a 20 de intermediari într-o ofertă publică iniţială de 20 miliarde de dolari. Comisionul plătit de Glencore a fost de circa 1,75%.

Ca volum, valoarea totală a ofertelor publice iniţiale derulate în acest an în Europa a crescut la 37,1 miliarde de doari, de la 24 miliarde de dolari anul trecut.

Piaţa a frânat însă în august, odată cu intensificarea temerilor privind economia globală, criza datoriilor de stat din Europa şi posibilitatea ca băncile europene să aibă nevoie de capital suplimentar.

Ofertele publice iniţiale efectuate în august şi septembrie au adunat doar 190 milioane de dolari pentru companiile respective, cea mai mică sumă pentru această perioadă din 2003.

Siemens, cel mai mare grup industrial european, a anunţat săptămâna trecută că amână listarea diviziei de corpuri de iluminat Osram. Grupul rus Mechel a amânat marţi listarea unei divizii miniere, prin care dorea să atragă 2 miliarde de dolari.

Cea mai mare ofertă publică iniţială aflată în derulare este vânzarea loteriei de stat din Spania, prin care guvernul de la Madrid vrea să atragă 7 miliarde euro. Compania a angajat şase bănci de investiţii ca aranjori, printre care Goldman Sachs, JPMorgan, UBS, Credit Suisse, Santander şi BBVA.

Credit Suisse, cel mai mare aranjor din Europa în acest an, a obţinut un comision mediu de 1,63%, în scădere de la 1,8% anul trecut.

Grupul italian UniCredit a încasat cel mai mic comision mediu dintre primii zece intermediari, de 1,04%.

JPMorgan a obţinut un comision mediu de 1,32%, în scădere puternică de la 2,36% anul trecut, când era cel mai mare intermediar din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb