Ministerul Agriculturii, în întârziere cu transmiterea Planului Naţional Strategic la Bruxelles

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Agricultură / 7 ianuarie 2022

Ministerul Agriculturii, în întârziere cu transmiterea Planului Naţional Strategic la Bruxelles

Ministerul Agriculturii nu a transmis încă la Bruxelles Planul Naţional Strategic, document pe baza căruia ar urma să primim o parte din alocările pentru fermierii din ţara noastră conform Politicii Agricole Comune, afirmă deputatul european Alin Mituţa (USR), membru al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European. El susţine că România şi alte opt state europene nu au transmis acest document Comisiei Europene, până la data limită: 31 decembrie 2021.

"Acest plan, care este echivalentul unui PNRR în agricultură, este condiţia ca fermierii din ţara noastră să aibă acces la banii europeni - aproximativ 22 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Comisia Europeană a confirmat că nouă state membre, printre care şi România, nu au trimis, până la 5 ianuarie 2021, planurile naţionale. Aceste documente, care detaliază felul în care fiecare ţară va utiliza fondurile din Politica Agricolă Comună, trebuie să fie trimise Comisiei, apoi negociate şi aprobate până la finalul anului 2022 pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023", a declarat europarlamentarul Alin Mituţa, care arată că Ministerul Agriculturii nu a comunicat "niciun termen concret" pentru finalizarea şi trimiterea Planului Naţional Strategic.

Amintim însă că, la mijlocul lunii trecute, noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a participat la lucrările Consiliului Agricultură şi Pescuit - AgriFish, desfăşurat la Bruxelles, unde a solicitat "flexibilitate din partea Comisiei Europene în privinţa termenului de transmitere a Planului Naţional Strategic, având în vedere întârzierile în adoptarea reformelor Politicii Agricole Comune", mesajul respectiv fiind susţinut şi de alţi miniştri ai agriculturii din statele membre, participanţi la întâlnirea respectivă.

În legătură cu acest aspect enunţat de Adrian Chesnoiu, Adrian Oros - fostul ministru al Agriculturii - afirma la mijlocul lunii noiembrie 2021 că regulamentele pe baza cărora va fi definitivat Programul Naţional Strategic (PNS) urmau să fie aprobate de factorii decizionali de la Bruxelles cel mai devreme în 10 decembrie 2021.

"S-au întârziat foarte mult negocierile pe regulamente la nivelul instituţiilor europene. Din Parlamentul European au venit foarte multe lucruri legate de ambiţiile de mediu şi climă. De aceea, negocierile au fost foarte dure şi au întârziat. Înseamnă că regulamentele de bază, pe baza cărora se scriu regulamentele secundare, pe baza cărora definitivăm noi PNS, sunt aşteptate cel mai devreme în 10 decembrie 2021. Asta este promisiunea. Asta înseamnă că, în paralel, statele membre elaborează Programul Naţional Strategic, Comisia Europeană dezvoltă aplicaţia IT în care trebuie elaborat şi apoi transmit PNS-ul", preciza Adrian Oros, la mijlocul lunii noiembrie, şi care menţiona că Planul Naţional Strategic al României se află în dezbatere în 12 grupuri de lucru la care participă 160 de entităţi şi asociaţii ale fermierilor şi producătorilor.

Pentru perioada 2021- 2027, ţara noastră are alocată prin Politica Agricolă Comună suma de 21,65 miliarde euro cu următoarea componentă: Pilonul I - 13,6 miliarde euro, din care pentru măsurile de piaţă - 363 milioane de euro, şi Pilonul II - 6,9 miliarde euro pentru dezvoltare rurală. La această sumă se adaugă finanţările prin mecanismul Next Generation EU, în valoare de 700 milioane euro. Din alocarea totală, pentru Planul Naţional Strategic în perioada 2023-2027 rămâne strict suma de 15,9 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb