Ministerul Agriculturii trebuie să acrediteze de urgenţă ultimele patru măsuri din programul Sapard

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 7 ianuarie 2005

Ministrul Gheorghe Flutur se gîndeşte să repună în drepturi legea pieţelor şi mecanismele de piaţă

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) va avea de săptămînă viitoare, după stabilirea prefecţilor, patru noi secretari de stat, dar structura actuală a ministerului va fi menţinută pentru început. În ceea ce priveşte obiectivele imediate, domnul Gheorghe Flutur, ministrul MAPDR, a spus că a reuşit, în urma analizei efectuate încă din prima zi de mandat, să dea drumul restanţelor către producă-torii agricoli, care s-au cifrat la peste 2.100 miliarde lei.

"Din păcate, o bună parte din bugetul pe anul 2005 ni-l mănîncă datoriile făcute de fosta guvernare, deşi în perioada ur-mă-toare avem de rezolvat cîteva urgenţe", a explicat Flutur, citat de Rompres.

Aceste urgenţe se referă la acreditarea ultimelor patru mă-suri din programul Sapard, documentaţia urmînd să fie trimisă în data de 10 ianuarie la Bruxelles şi la reducerea accizelor la motorină. Din acest punct de vedere, ministrul Agriculturii a precizat că a mizat foarte mult pe această măsură, pe care ar fi dorit să o ia pînă la demararea campaniei de primăvară. "Din păcate, am constatat cu tristeţe că s-a negociat la capitolul 10 - Impozitare ca pînă în 2007 să nu fie reduse accizele la motorină, de aceea vom încerca să găsim o altă formă de sprijin care să diminueze preţul motorinei pentru lucrările agricole, în conformitate cu discuţiile pe crea le vom avea cu FMI", a explicat ministrul.

Intenţia noastră, a precizat oficialul MAPDR, este de a acorda o subvenţie care să reducă preţul motorinei în medie cu 15% şi care să reprezinte o inves-tiţie pentru producători, la în-ceputul procesului de producţie.

"Dacă negocierile erau altfel făcute, accizele puteau fi reduse de la 270 euro/tonă, cît sunt în prezent, pînă la un nivel de 21 euro/tonă", a explicat Flutur.

Din punct de vedere instituţional, noul ministru al agriculturii intenţionează să "analizeze readucerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în subordinea MAPDR, în condiţiile în care guvernarea PSD a trecut Autoritatea în subordinea Premierului".

De asemenea, urgenţele în acest domeniu se mai referă la funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi a Institutului pentru Adminis-trarea şi Controlul Suprafeţelor, unde, potrivit ministrului agriculturii există întîrzieri mari, iar aceste organisme trebuie create pentru punerea în aplicare a plăţilor din 2007.

"De întîrzieri putem vorbi şi în cazul identificării animalelor, la cabaline şi la bovine, acţiuni care trebuiau încheiate pînă la finele lui 2004, de aceea trebuie să găsim cauzele şi să vedem în cel mai scurt timp ce putem face în acest domeniu", a explicat ministrul Flutur. Mai mult, la capitolul de dezvoltare rurală, oficialul MAPDR a menţionat, ca una din priorităţile anu-lui în curs, delimitarea spaţiu-lui rural, analizarea documentaţiei de privatizare a SNIF, ca o altă prioritate a lui 2005, şi cîteva măsuri de rentabilizare a societăţii Cai de Rasă.

"Trecerea acestei societăţi falimentare la Regia Naţională a Pădurilor - într-un domeniu care funcţionează - a fost doar o soluţie de moment luată de fos-ta guvernare, contrar regulilor economiei de piaţă", a spus ministrul agriculturii. Acesta a precizat că soluţia pentru Cai de Rasă va veni numai după o analiză atentă, privatizarea pu-tînd fi una dintre soluţii.

O altă prioritate în domeniul instituţional este restructurarea Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA). "Consultanţii trebuie să fie un fel de medici de familie pentru mediul rural, să facă proiecte, să explice costurile integrării şi nu să publice pliante lucioase", a reliefat Gheorghe Flutur.

În domeniul funciar, Gheorghe Flutur a menţionat o serie de măsuri care trebuie luate în privinţa consolidării proprie-tăţii, stopării fărîmiţării şi sprijinirii fermelor private familiale. În acest sens, există intenţii de introducere a unor scutiri de taxe sau de reducere a acestora pentru schimbarea amplasamentelor, o rentă viageră pentru cei vîrstnici care îşi dau terenurile în folosinţă şi stimularea înfiinţării notariatelor rurale.

În privinţa Agenţiei Sapard, va fi întărită capacitatea de elaborare şi verificare de proiecte, va exista o mai mare exigenţă în verificarea şi controlul derulării proiectelor, se vor căuta soluţii pentru eliminarea conflictelor de interese şi pentru atragerea sistemului bancar pentru sprijinirea cofinanţării programu-lui. La Agenţia Domeniilor Statu-lui (ADS), potrivit ministrului agriculturii, există foarte mari neclarităţi în zona suprafeţelor, circa 120.000 ha de teren fiind scoase din portofoliu fără a se şti unde au dispărut. "Vom face şi o analiză a privatizărilor şi a modului de stabilire a redevenţelor", a arătat Flutur.

De profesie silvicultor, noul ministru al agriculturii a subliniat şi principalele măsuri din acest sector care vor viza stoparea defrişărilor abuzive, întărirea controalelor şi urmărirea mult mai atentă a modului cum au fost atribuite fondurile de vînătoare şi cum se respectă contractele şi cotele.

"Cea mai mare problemă în sectorul de vînătoare este de a restabili raportul dintre proprietarii de pămînt şi deţinătorii fondurilor de vînătoare, întrucît primii menţionaţi au primit su-me foarte mici pentru pămîntul lor şi din acest motiv se intensifică braconajul şi se diminuea-ză efectivele de vînat", a subliniat oficialul MAPDR. În privinţa bugetului din 2005 al MAPDR, ministrul a precizat că deşi acesta reprezintă doar 70% din ceea ce şi-a propus actualul Guvern, în primele luni ale anului va lucra cu acest buget al PSD.

"În bugetul prevăzut de noi, de peste 910 milioane de euro am prevăzut foarte mulţi bani pentru programul fermierilor, adică pentru transformarea fermelor ţărăneşti în ferme private. În acest sens a fost alocată o sumă de 15.000 euro/fermă, ca sprijin pentru tinerii care îşi deschid o fermă rurală", a arătat Gheorghe Flutur.

În ceea ce priveşte formele de sprijin alocate de guvernarea trecută pentru producătorii agricoli, oficialul MAPDR a menţionat că acestea vor fi menţinute, inclusiv în sectorul vegetal şi animalier, dar din mers, la rectificare, se vor face anumite modificări, în sensul că vor fi sprijinite mai mult şi inputurile (motorină, îngră-şă-minte, ierbicide, pesticide), dar şi măsurile de piaţă.

"Ne gîndim să repunem în drepturi legea pieţelor şi mecanismele de piaţă, pentru că degeaba ai producţie dacă nu ai cui să o vinzi, în aceste mecanis-me fiind incluse şi cele pentru sprijinirea exporturilor de produse româneşti", a mai spus Flutur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb