Ministerul Apelor şi Pădurilor a anunţat, marţi, că va supraveghea "foarte atent" activitatea grupului austriac Schweighofer, după ce organizaţia internaţională Forest Stewardship Council (FSC) a retras companiei austriece certificarea pentru lemnul procesat.
Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) precizează că a luat act de decizia organizaţiei internaţionale Forest Stewardship Council (FSC) de a retrage certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, având ca motivaţie principală "o posibilă încălcare a legislaţiei privind standardele de măsurare a materialului lemnos", relatează News.ro.
"Dat fiind faptul că vorbim despre cel mai mare procesator de material lemnos din România, retragerea certificării FSC presupune, din partea autorităţii publice centrale din domeniul silviculturii, o atenţie mai mare", arată reprezentanţii MAP.
Ei menţionează că ministerul şi Gărzile Forestiere vor supraveghea "foarte atent" activitatea companiei Schweighofer.
"În perioada următoare, MAP împreună cu Gărzile Forestiere vor supraveghea foarte atent activitatea companiei, astfel încât să ne asigurăm că suspiciunile invocate de experţii FSC nu au consecinţe de natură legală privind aplicarea legislaţiei silvice specifice", precizează reprezentanţii ministerului.
MAP îşi exprimă, în acelaşi timp, speranţa că societatea Schweighofer Holzindustrie va clarifica aspectele care au dus la retragerea certificării FSC.
Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer au anunţat, în 17 februarie, că vor dezvolta un plan de reasociere la Asociaţia pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC), după ce grupul a fost dezasociat în urma informaţiilor privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, spunând că acuzaţiile sunt "surprinzătoare".
Reprezentanţii companiei au precizat că FSC a aprobat planul de acţiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat în ultimele trei luni şi "admite că este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul şi pentru a dezvolta un plan de reasociere".
"FSC a luat decizia pe baza informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale standardelor de măsurare a lemnului care i-au fost aduse în atenţie în timpul perioadei de probaţiune. Consiliul Director al FSC a explicat că noile investigaţii nu au fost compatibile cu statutul de probaţiune şi acest lucru a condus la dezasociere", spun oficialii grupului.
Aceştia arată că, având în vedere că Holzindustrie Schweighofer şi-a calibrat echipamentul de măsurat şi are şi un sistem de conformitate "care respectă foarte strict cadrul legal", acuzaţiile care îi sunt aduse sunt "surprinzătoare".
Cu toate acestea, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer garantează "colaborarea totală" cu FSC în investigaţii, spunând că vor face toate eforturile pentru a convinge "de eficienţa măsurilor şi de angajamentul său cu privire la practicile de afaceri sustenabile".
Asociaţia pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC) a decis să revoce statutul de probaţiune al grupului austriac Schweighofer şi să se dezasocieze de companie, a anunţat organizaţia într-un comunicat publicat pe site, precizând că va începe demersurile pentru "o prezenţă permanentă în România".
"Decizia a fost luată de Consiliul Internaţional de Administraţie al FSC, după ce acesta a primit informaţii suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea şi impactul", explică FSC în comunicat.
La sfârşitul anului trecut , retailerul de bricolaj Hornbach anunţa că din luna ianuarie 2017 va renunţa la contractul cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii săi "să respecte principiile silviculturii responsabile".
La începutul anului trecut, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării lemnului destinat comercializării la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara.
1. Codrul nu-i mai frate cu romanul!
(mesaj trimis de Padurarul neputincios în data de 21.02.2017, 19:24)
Gargara domnule ministru! haideti in Ardeal si vedeti dezastrul pe care-l fac austriecii, atat in paduri cat mai ales distrugerea drumurilor ( si cele din localitati si cele de pe cam pana in paduri) , acum este cea mai proasta perioada - dupa dezghet, ar trebui sa nu li se permita circulatia cu utilaje grele decat atunci cand drumurile sunt uscate. Au facut gropi/santuri de o jumatate de metru, domnule ministru.
Probabil ca asta nu se vede dela palatul Victoria.