Ministerul de Finanţe nu se mai grăbeşte să iasă pe pieţele externe

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 mai 2010

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi: "Nu exclud o nouă ieşire pe pieţele externe spre finalul anului"

Creşterea gradului de îndatorare este o perspectivă neplăcută pentru Ministerul Finanţelor, care a decis să încerce să suplinească deficitul bugetar din resurse interne, cu atât mai mult cu cât pieţele externe sunt des-tul de austere, în contextul problemelor cu care se confruntă Grecia.

"Din fericire, în momentul de faţă, nu ne mai grăbim să ieşim pe pieţe externe la orice cost. Nu este exclus, dar nu spun că o s-o facem acum", a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, care a mai adăugat că pe perioada verii nu se emit bonduri oricum.

Secretarul de stat a explicat că cel mai bun moment pentru emisiunea de eurobonduri reprezintă dobânzile mici, dar situaţia din Grecia a făcut ca acestea să nu fie atractive.

În prezent, din cauza cotaţiilor CDS - instrumente care măsoară cos-tul riscului de neplată pentru ţara noastră, care au urcat vertiginos după înrăutăţirea percepţiei de risc a investitorilor faţă de ţările europene - Ministerul Finanţelor nu ar fi putut obţine dobânzi avantajoase la împrumuturi şi de aceea aşteaptă un moment mai prielnic. "Nu exclud o nouă ieşire pe pieţele externe spre finalul anului".

"Preţul va fi foarte important pentru că rămâne ca referinţă pentru investiţiile în România", a spus Drăgoi.

Ţara noastră a împrumutat cu succes în această primăvară un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an, cu toate că străinii erau dispuşi să ne împrumute, la acelaşi randament, şi cu 4,9 miliarde euro.

Comisionul de intermediere din valoarea emisiunii de eurobonduri, efectuată în luna martie, a fost de 0,0375%, potrivit Ministerului de Finanţe.

Acest comision include toate cheltuielile legate de intermedierea emisiunii, inclusiv costurile legate de organizarea turneului de promovare a emisiunii de eurobonduri, cât şi costul serviciilor legale ale emitentului.

Licitaţiile publice dau bătăi de cap Ministerului

Unele dintre problemele dificile cu care se confruntă în prezent Ministerul Finanţelor Publice la licitaţiile pentru achiziţiile publice este cea a contestaţiilor, a declarat ieri, Bogdan Drăgoi. "Încercăm să stârpim problema contestaţiilor la achiziţiile publice, deoarece multe contracte nu pot fi derulate din această cauză. Încercăm să stabilim nişte criterii pe baza cărora să poată fi depuse contestaţiile, pentru a diminua numărul acestora", a spus Bogdan Drăgoi.

În prezent, potrivit unor surse, au fost contestate licitaţii în valoare de peste şase milioane de euro pentru contracte de achiziţii publice.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat, la sfârşitul lunii aprilie, în dezbatere publică, de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), arată că achiziţiile publice nu vor mai fi blocate de contestaţii, iar actele adiţionale la contracte se vor limita la 20% din valoarea iniţială a înţelegerilor. (I.S.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb