Ministerul Dezvoltării: Peste 80 de proiecte finanţate prin programul România - Republica Moldova

F.D.
Miscellanea / 15 martie

Ministerul Dezvoltării: Peste 80 de proiecte finanţate prin programul România - Republica Moldova

Conferinţa finală a programului de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova 2014-2020 a avut loc joi, 14 martie, la Chişinău,. Evenimentul a adus împreună structurile care au gestionat programul din cele două ţări, beneficiarii proiectelor, misiuni diplomatice la Chişinău şi reprezentanţii Comisiei Europene, conform unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Conferinţa şi-a propus să marcheze oficial finalizarea Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 şi să aducă în atenţia publicului rezultatele obţinute de proiectele finanţate.

Peste 20 de proiecte au prezentat materialele realizate cu fonduri europene, constând în echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, dotări tehnice, materiale de informare în diferite domenii (prevenirea obezităţii, incluziune socială, antreprenoriat etc.), iar, în cadrul panelurilor tematice organizate pe parcursul conferinţei, mai mulţi beneficiari au vorbit despre experienţa derulării unui proiect transfrontalier, despre provocările întâmpinate, dar şi despre importanţa sprijinului financiar acordat de program.

Cele 81 de proiecte finanţate prin programul România-Republica Moldova totalizează 99 de milioane de euro, fonduri investite în reabilitarea drumurilor, în modernizarea şcolilor, a universităţilor şi a spitalelor, în pregătirea instituţiilor şi a populaţiei pentru situaţiile de urgenţă, precum şi în restaurarea şi promovarea obiectivelor turistice aflate pe ambele maluri ale Prutului.

Programul a acordat finanţare judeţelor Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani şi întregului teritoriu al Republicii Moldova.

Demnitari din România şi din Republica Moldova, reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, al Ambasadei României la Chişinău, secretarul general al Guvernului de la Chişinău, şeful Autorităţii de Management a programului şi reprezentanta Comisiei Europene au luat cuvântul în deschiderea conferinţei, mesajul general evidenţiind importanţa cooperării între cele două ţări şi dorinţa tuturor celor implicaţi de a continua această colaborare.

"România şi Republica Moldova împărtăşesc o experienţă de peste 20 de ani de cooperare transfrontalieră, susţinută de Uniunea Europeană. Am investit aproape 100 de milioane de euro în modernizarea unităţilor medicale, în reabilitarea şi dotarea şcolilor şi a universităţilor de pe ambele părţi ale frontierei, în refacerea drumurilor şi eficientizarea punctelor de trecere a frontierei. Ne pregătim pentru a investi o sumă asemănătoare în perioada 2021-2027 şi sperăm să avem proiecte cel puţin la fel de bune, spre beneficiul comunităţilor locale", a declarat Aurel-Dragoş Drăghescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei din România, prezent la eveniment.

"Rezultatele cu impact atinse în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova, susţinut din fondurile Uniunii Europene, reconfirmă acest parteneriat puternic ce generează oportunităţi de creştere, beneficii concrete pentru oameni şi o viaţă mai bună pe ambele maluri ale Prutului", a adăugat Artur Mija, secretarul general al Guvernului Republicii Moldovei.

Aproximativ 250 de participanţi din cele două ţări (autorităţi publice centrale şi locale, beneficiari de finanţare, instituţii care gestionează programul din ambele ţări) au fost prezente joi, la eveniment.

Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb