Ministerul Economiei înaintează Guvernului o nouă strategie pentru IMM-uri

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Politică / 25 februarie 2011

Proiectul "Elaborarea Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), în perioada 2009-2013" urmează să fie înaintat Guvernului, pentru aprobare, a anunţat, ieri, Florin Bănăţescu, director KMPG România (n.r. firma care oferă consultanţă Ministerului Economiei, pe acest proiect) în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul, al cărui principal beneficiar este Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), are ca obiectiv principal relansarea economică şi susţinerea dezvoltării IMM-urilor până în 2013.

În perioada 2009-2011, MECMA a realizat doar partea de strategie, urmând ca în următorii doi ani să implementeze proiectul, după ce acesta va trece de Guvern.

"Rezultatele obţinute până acum, în urma elaborării strategiei, sunt dezvoltarea capacităţii instituţionale, realizarea a 12 lucrări de analiză şi substanţă şi derularea unui proces de consultare publică", a declarat, ieri, Florin Bănăţeanu, director KPMG Româ-nia. Domnia sa speră ca până la sfârşitul lui 2013 să fie atinse principalele priorităţi ale proiectului, care sunt creşterea numărului de IMM-uri cu 10%, creşterea numărului mediu de salariaţi în sectorul IMM cu 10%, creşterea contribuţiei IMM-urilor la valoarea adăugată cu 5%, creşterea valorii investiţiilor IMM-urilor cu 15%, creşterea exportului IMM-urilor cu 10% şi creşterea productivităţii muncii în IMM-uri cu 5%.

"Principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile sunt reducerea costurilor şi stoparea creşterii productivităţii", a declarat, ieri, Gabriel Răsvan Toader, director general, MECMA. Domnia sa a mai precizat că nici alocarea de capital şi nici munca nu mai sunt eficiente, pentru ca IMM-urile să reuşească, ci productivitatea şi inovarea reprezintă succesul IMM-urilor.

Andreea Paul Vass, consilier de stat în cadrul Aparatului Propriu de Lucru al Primului-Ministru, a declarat că Guvernul susţine IMM-urile, principalul obiectiv fiind creşterea capacităţii acestora, prin crearea de locuri de muncă şi prin creşterea competitivităţii. Acestea sunt cele mai eficiente forme de protecţie socială, potrivit domniei sale. Consilierul de stat a adăugat că are în vedere înfiinţarea Consiliului Naţional de Competitivitate, proiect, care se află în programului Partidului Democrat Liberal încă din 2007. Consiliul Naţional de Competitivitate ar urma să fie format din reprezentanţi ai administraţiei publice, reprezentaţi ai mediului de afaceri şi reprezentanţi ai mediului academic şi ar avea o formă de organizare pe principiul Consiliului Fiscal, potrivit domniei sale.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) prin Direcţia Generală Politici Industriale şi Mediu de Afaceri implementează în perioada aprilie 2009 - martie 2011, în calitate de beneficiar, proiectul "Elaborarea Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, în perioada 2009-2013". Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013. Valoarea totală eligibilă a proiectului, fără TVA, este de 3.489.040 lei, dintre care 85% reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul Social European, iar 15% reprezintă cofinaţare eligibilă a beneficiarului (n.r. MECMA).

Andreea Paul Vass, a declarat, că Guvernul are ca obietiv flebilizarea Codului Muncii şi este dispus să o facă chiar cu riscul demiterii. Vass a dat de înţeles că Guvernul ar putea să-şi asume răspunerea pe Codul Muncii, miercurea viitoare, când va vea loc şedinţa săptămânală a Executivului. Opoziţia a anunţat, deja, că pregăteşte o moţiune de cenzură. Deputatul PSD, Ioan Cindrea, a susţinut că Guvernul vrea să modifice Codul Muncii, printre altele, ca să disponibilizeze peste 20.000 de salariaţi din sectorul bugetar, în perioada următoare.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb