După ce în perioada de creştere economică din 2007-2008 ponderea construcţiilor în Produsul Intern Brut (PIB) al ţării depăşise 11%, în acest moment ponderea este de doar 4%, în condiţiile în care există potenţial să ajungă chiar la 15%, arată Ministerul Economiei într-un proiect de Hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 775/2015 cu privire la aprobarea Strategiei Naţionale pentru competitivitate 2015-2020.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ arată că: "Pentru a realiza investiţiile necesare dezvoltării economiei este nevoie de un sector al construcţiilor bine dezvoltat. Pe când la nivel european sectorul construcţiilor generează aproape 10% din PIB şi oferă 20 de milioane de locuri de muncă, în special pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, în România înregistrându-se un declin accentuat al acestui sector", scrie News.ro.
În acest mod, sectoarele identificate ca fiind "de viitor" în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2015-2020 sunt: turism şi ecoturism; textile şi pielărie; lemn şi mobilă; construcţii; industrii creative; industria auto şi componente; tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor; procesarea alimentelor şi a băuturilor; sănătate şi produse farmaceutice; energie şi management de mediu; bioeconomie, biofarmaceutică şi biotehnologii.
Autorii documentului susţin că sectorul de construcţii are un mare potenţial de creştere pentru dezvoltarea economică, putând fi considerat un sector de viitor. Astfel, construcţiile reprezintă unul dintre principalii consumatori de produse intermediare şi de servicii conexe.
Strategia Naţională de Competitivitate (SNC) 2015-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 775/2015, este un document strategic al Ministerului Economiei, elaborat în vederea corelării intervenţiilor dedicate competitivităţii.