MINISTERUL EDUCAŢIEI: "133 de şcoli private vor primi bani de la stat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Cultură / 6 august 2015

"133 de şcoli private vor primi bani de la stat"

Reprezentanţii MECS: "Banii vor ajunge în buzunarele părinţilor"

Statul a alocat, la rectificare, 32,6 milioane de lei unui număr de 133 de şcoli private acreditate, acestea fiind unităţile care dispun de clase ce fac parte din învăţământul privat obligatoriu, după cum ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).

Acest lucru se întâmplă în timp ce, în sistemul public educaţional, există şcoli care nu au nici măcar dotările elementare pentru o funcţionare normală.

Ministrul educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat, săpămâna trecută, că statul alocă pentru prima dată bani învăţământului privat obligatoriu, deşi există legislaţie în acest sens de câţiva ani.

Oficialul a adăugat că autorităţile speră ca şcolile, după ce vor primi aceşti bani, să reducă taxele şcolare aferente.

"Atât cât ne stă în putere, vom supraveghea ca taxele şcolare să fie reduse", a precizat oficialul.

La solicitarea Ziarului Bursa, ministerul de resort ne-a transmis următoarea explicaţie: "În conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale (Legea nr. 1/2011) - art. 9, alineat (2) - «statul asigură finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul general obligatoriu de stat, particular şi confesional acreditat. De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional şi liceal acreditat, de stat, particular şi confesional, precum şi pentru cel postliceal de stat. Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev sau per preşcolar, după metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei».

Prin urmare, aceasta este baza legală a acordării acestei finanţări care, de altfel, ar fi trebuit să devină operaţională odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei, în 2011, însă a fost prorogată succesiv din cauza resurselor financiare insuficiente. Acordarea acestei finanţări pentru elevii din învăţământul preuniversitar privat, ciclul obligatoriu (reamintim că, potrivit legislaţiei româneşti, învăţământul obligatoriu presupune parcurgerea segmentului cuprins între clasa pregătitoare şi clasa a X-a), respectă principiul nondiscriminării şi egalităţii de şanse".

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei ne-au menţionat că urmează să fie întocmită metodologia în baza căreia vor fi alocate respectivele sume de bani.

"În orice caz, banii vor intra în buzunarele părinţilor. Fie vor fi alocaţi direct, în urma unor cereri, fie taxele vor fi scăzute, după ce banii vor ajunge la şcoli. Acest aspect va fi stabilit în metodologia care urmează să fie întocmită", ne-au spus sursele citate.

Acestea au precizat că legislaţia din domeniu a fost emisă ca urmare a unor petiţii făcute de părinţi, aceştia solicitând să nu se facă discriminare între elevi.

"În anul 2015, costul standard per elev sau per preşcolar este de 2.520 lei (conform HG 9/2015). Acesta va fi acordat începând din anul şcolar 2015/2016 pentru 35.192 de elevi din 133 de unităţi de învăţământ preuniversitar privat acreditat", au completat reprezentanţii MECS.

Aceştia ne-au spus că, în ceea ce priveşte alocarea bugetară pentru sectorul învăţământului public, în prezent, totalul sumelor de la buget reprezintă mai puţin de 4% din PIB, în condiţiile în care Legea educaţiei prevede o alocare de 6% din PIB. "Acest procent este amânat anual, prin ordonanţe de guvern, din lipsă de bani", au conchis sursele citate.

La rectificarea de la jumătatea acestui an, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a primit de la buget un total de 40,3 milioane lei.

Ministrul de resort a afirmat că, deşi nevoile din acest sector sunt mult mai mari, suma alocată este mai mare decât se aştepta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb