Întregul lanţ de aprovizionare cu gaze funcţionează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiţi să asigure consumurile mai mari specifice sfârşitului de an, a declarat, ieri, ministrul Toma Petcu, după o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării şi distribuţiei de gaze naturale. Scopul întâlnirii, care a avut loc la sediul ministerului, a fost evaluarea aplicării programului de iarnă de la începutul sezonului rece până în prezent, dar şi pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă.
Toma Petcu a declarat: "Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului şi a trecerii în noul an toţi operatorii îşi îndeplinesc atribuţiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează şi distribuie gaze naturale".
Precizăm că, în această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puţin decât estimarea de consum pentru luna în curs.
În cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuţie şi incidentul produs recent la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria pentru a evalua eventualele consecinţe asupra României. Toţi factorii prezenţi în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească.
• ROPEPCA: "Considerăm că România nu este afectată de incendiul de la Baumgarten"
Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) consideră că România nu este afectată de incidentul de la Baumgarten.
Reprezentanţii Asociaţiei ne-au transmis: "România se află în situaţia foarte favorabilă de a fi aproape independentă în ceea ce priveşte necesarul de gaz. Importurile din Rusia în timpul iernii vin prin Isaccea şi considerăm că nu sunt afectate de incendiul de la Baumgarten".