MINISTERUL ENERGIEI: "Distribuitorii de energie au depăşit planul de investiţii asumat la privatizare"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 aprilie 2015

"Distribuitorii de energie au depăşit planul de investiţii asumat la privatizare"

ANRE analizează calitatea investiţiilor realizate

Surse: "Facturile consumatorilor ar trebui să scadă în urma eficienţei obţinute după efectuarea investiţiilor"

Distribuitorii de electricitate au depăşit planul de investiţii asumat la privatizarea fostelor filiale Electrica SA, susţine Ministerul Energiei, într-un răspuns oferit la interpelarea deputatului Florin Gheorghe. Distribuitorii de electricitate au fost ţinta multor atacuri în ultimii doi ani, când parlamentari şi miniştri i-au acuzat că fac profituri prea mari, în detrimentul consumatorilor, comparativ cu investiţiile realizate efectiv în reţea.

Ministerul Energiei şi-a fondat argumentaţia, prin care înlătură suspiciunea investiţiilor nerealizate, în baza datelor oferite de Electrica SA (responsabilă cu urmărirea respectării contractelor post-privatizare) şi de ANRE (reglementatorul pieţei de energie şi gaze). Astfel, conform datelor transmise deputatului, Enel Distribuţie Muntenia Sud a investit, în perioada 2009-2011, 378,1 milioane euro faţă de planul asumat de 218 milioane euro. Enel a preluat Electrica Muntenia Sud în iunie 2007. Enel Distribuţie Banat a realizat, în perioada 2005-2009, investiţii de 642,1 milioane lei (în jur de 178 milioane euro la un curs mediu de 3,6 lei pentru un euro) faţă de planul asumat de 232 milioane lei, iar Enel Distribuţie Dobrogea a cheltuit, în perioada menţionată, 514,2 milioane lei (circa 143 milioane euro) faţă de suma asumată pentru investiţii în valoare de 269,3 milioane lei.

Enel a preluat filialele Banat şi Dobrogea ale Electrica în anul 2004.

E.ON Distribuţie Moldova a realizat investiţii de 685,2 milioane lei (190,2 milioane euro) în perioada 2005-2009, faţă de planul iniţial asumat de 582,5 milioane lei. E.ON a preluat Electrica Moldova în 2005.

CEZ Distribuţie SA a investit 676,3 milioane lei (187,7 milioane euro) în perioada 2005-2009 faţă de planul asumat de 611,9 milioane lei. CEZ a preluat Electrica Oltenia în 2005.

Ulterior expirării perioadei de realizare a programelor investiţionale asumate la privatizare, au rămas aplicabile normele ANRE de monitorizare a nivelului de realizare a investiţiilor, precizează Ministerul Energiei, care a subliniat că indicatorii privitori la calitatea serviciului de distribuţie s-au îmbunătăţit în urma acestor investiţii.

Ziarul BURSA a relatat, recent, în exclusivitate, că ANRE a declanşat un audit intern asupra investiţiilor realizate în reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice în perioada 2005-2012. Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei, ne-a explicat că ANRE vrea să vadă exact ce investiţii au fost realizate în reţelele de distribuţie în perioada menţionată şi dacă acestea corespund tarifelor acordate de-a lungul vremii. "În cazul în care constatăm discrepanţe, vom diminua veniturile reglementate ale operatorilor", a continuat domnia sa.

De asemenea, ANRE va evalua investiţiile în reţelele de distribuţie şi din perspectiva eficienţei şi a beneficiilor aduse consumatorilor.

Surse din piaţă ne-au spus ieri că ANRE va angaja experţi independenţi pentru această analiză calitativă a investiţiilor întrucât eficienţa serviciului de distribuţie trebuie să se vadă şi în facturile consumatorilor în perioada următoare. Sursele ne-au explicat: "Analiza a fost demarată după ce Curtea de Conturi a început un audit de performanţă a pieţei de energie şi a cerut date de la ANRE. Consumatorii au plătit prin tarif aceste investiţii trebuie acum să culeagă roadele şi să aibă preţuri mai mici pentru acest serviciu, în urma eficientizării operaţiunilor şi modernizării reţelei. ANRE trebuie să analizeze beneficiile obţinute de distribuitori faţă de momentul privatizării şi se uită la indicatori precum numărul de întreruperi, costuri de operare şi pierderile din reţea".

Privatizarea distribuţiilor de electricitate din ţara noastră a fost demarată de Guvernul Năstase şi începută din perioada 2004-2005. Odată cu încheierea primelor privatizări, au fost negociate şi tarifele de distribuţie pe termen lung, cu anumite creşteri de tarife la început, sub promisiunea declanşării unor ample programe investiţionale.

Un studiu BCR realizat recent arată că tariful de distribuţie şi furnizare reprezintă 49% din preţul fără TVA plătit de un consumator casnic şi circa 22% din costurile cu energia ale unei companii conectate la reţeaua de medie tensiune. Studiul elaborat de analiştii BCR indică o profitabilitate ridicată a companiilor distribuitoare de electricitate, cu o marjă de profit între 10 şi 31% la nivelul anului 2013.

Recent, reglementatorul pieţei de energie a diminuat de la 8,5% la 7,7% rata de rentabilitate reglementată, iar operatorii au început, rând pe rând, să conteste decizia în instanţă.

Electrica a iniţiat acţiuni la Curtea de Arbitraj din Paris împotriva Enel, E.ON şi CEZ, companii care au cumpărat în 2005 filiale ale distribuitorului de energie deţinut de stat. Penalităţile cerute de Electrica de la giganţii energetici se apropie de 2 miliarde euro. Electrica a pierdut un proces cu Enel, tot la Curtea de Arbitraj, legat de privatizarea Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Însă, săptămâna trecută, autorităţile noastre au anunţat că CEZ este obligată să plătească către SAPE (companie desprinsă anul trecut din Electrica SA, care administrează participaţiile minoritare ale statului în distribuţiile de energie privatizate) aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, după ce Curtea Internaţională de Arbitraj din Paris a confirmat neîndeplinirea de către CEZ a două din cele mai importante obligaţii ale sale din Contractul de privatizare.

Potrivit unui comunicat al SAPE, CEZ trebuie să-i plătească suma menţionată cu titlu de daune, la care se adaugă o dobândă contractuală anuală, de 3,116% (calculată din data de 8 octombrie 2012 până la data plăţii efective a daunelor), precum şi la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari).

Obligaţiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către investitorul CEZ a.s. se referă la utilizarea Preţului de Subscriere pentru finanţarea investitiilor. Astfel, Tribunalul a obligat CEZ să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanţa modernizarea, retehnologizarea şi dezvoltarea activităţii Electrica Oltenia, aşa cum se angajase prin contractul de privatizare.

Cea de-a doua încălcare se referă la neîndeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Iniţial al Electrica Oltenia. Documentul care a stat la baza selectării CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar Planul de Afaceri Iniţial, plan pe care CEZ l-a propus pentru societatea privatizată pentru a-l aduce la îndeplinire în decurs de 5 ani de la privatizare, dar pe care însă nu l-a adus la îndeplinire, invocând faptul că respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie, mai susţine SAPE.

Ministerul Energiei a mai pus la dispoziţia deputatului Florin Gheorghe şi date despre investiţiile realizate în reţelele de distribuţie gaze de către E.ON şi GDF Suez. E.ON a preluat Distrigaz Nord, iar GDF - Distrigaz Sud. E.ON a investit, în primii cinci ani de la finalizarea contractului de privatizare, suma de 691,7 milioane lei, iar GDF - 1,1 miliarde de lei. Ministerul susţine că ambele companii şi-au depăşit planul asumat la privatizare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar in vise poate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb