Ţara noastră se confruntă cu o criză acută în sectorul energetic, marcată de incapacitatea de a asigura necesarul de consum intern de energie electrică, situaţie ce pune în pericol stabilitatea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi creşte dependenţa de importuri, care, în anumite momente, ating cote alarmante, arată angajaţii Ministerului Energiei în Nota de Fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern privind Centrala Mintia, postat în transparenţă la finalul săptămânii trecute.
"De exemplu, în data de 14 noiembrie 2024, în intervalul orar 17:00-18:00, importurile au acoperit peste 35% din necesarul de consum, reprezentând 2.938 MW dintr-un vârf de sarcină de 8.539 MW", se precizează în documentul respectiv.
Funcţionarii Ministerului Energiei afirmă că aceste date relevă o problemă structurală a sistemului energetic românesc, exacerbată de factori interni şi externi. Pe de o parte, investiţiile insuficiente în noi capacităţi de producţie, precum şi retragerea unităţilor pe cărbune din cauza procesului de decarbonizare au redus semnificativ capacitatea de producţie internă. Pe de altă parte, contextul geopolitic tensionat şi volatilitatea pieţei internaţionale de energie amplifică riscurile aprovizionării.
De aceea, potrivit Notei de Fundamentare, ţara noastră depinde într-o proporţie tot mai mare de surse externe de energie, ceea ce o expune fluctuaţiilor preţurilor şi unor posibile deficienţe în perioadele de vârf de consum. Sursa citată menţionează că disponibilitatea limitată a energiei din import în anumite momente, precum vara anului 2024, a fost determinată de capacitatea insuficientă a infrastructurii de transport transfrontaliere, dar şi de restricţiile comerciale şi tehnice impuse de operatorii internaţionali. În plus, în cadrul SEN, integrarea surselor regenerabile (energie eoliană şi fotovoltaică) fără o capacitate suficientă de echilibrare a crescut instabilitatea reţelei. În lipsa unor soluţii flexibile şi rapide, cum sunt centralele pe gaz sau unităţile de stocare, dezechilibrele cresc costurile şi riscurile de întrerupere a alimentării.
Pentru a face faţă acestei crize şi a reduce dependenţa de importuri, Ministerul Energiei afirmă că proiectul Centralei Electrice MASS Mintia reprezintă o soluţie esenţială. Noua centrală, cu o capacitate totală de 1.770 MW, va fi construită de Mass Global Energy Rom SRL pe amplasamentul fostei Termocentrale Mintia, în judeţul Hunedoara. Proiectul va utiliza gaz natural, înlocuind cărbunele, şi va include tehnologie modernă pentru a reduce emisiile şi a creşte eficienţa energetică. De aceea, proiectul respectiv ar urma să fie declarat de Guvern drept unul de importanţă naţională. Executivul va facilita implementarea acestuia, oferindu-i avantaje legislative şi fiscale. De asemenea, construcţia conductei de transport gaze necesare alimentării centralei va fi finanţată parţial prin Fondul pentru Modernizare, cu 33,97 milioane lei, adică 6,82 milioane euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 11:58)
Dar unde a fost pina acum ministerul energiei si marele sau ministru? cine rassunde pentru aceasta subminare grava grava a Romaniei, pentru incompetenta autoritatilor? Tot tiktokul e de vina?
Cine va raspunde pentru mortii de frig cind se va lasa intunericul?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 13:38)
Care morti de frig? Aia de la Moscova? Nu zice nimeni ca se intrerupe - e doar scump.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 13:44)
Adica se vor opri centralele pentru economisrea gazelor si rezultatul este ... moartea de frig, cum va si in Anglia. Asa a declarat un ministru de acolo.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 18:34)
Pai si aici cine a declarat asta? Cu siguranta n-a declarat ca opresc caldura la populatiey. Poate la vreo otelarie sau vreo fabrica de ingrasaminte. Numa' conspiratii mai frate, nu stiu de ce va place sa fie rau cand nu e.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 14:26)
cat timp vor fi progresistii infiltrati ai lui Soros , vor fi crize la orice
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 17:17)
Care-s aia si unde-s infiltrati?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 17:53)
Sufoca bruxelul. Multi au fost bursieri soros. Ii gasesti agatati de stalpi, pomi, garduri sau asezati pe asfalt protestand impotriva productiei industriale europene, a agriculturii si a neacordarii de superdrepturi diverselor minoritati inventate saptamanal.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 19:02)
Adica daca au burse de la Soros e rau?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 17:48)
Asta se numeste sabotaj si a fost cauzat de inchiderea productiei din carbune in conditii de razboi la frontiera si capacitate limitata de import, limitare intentionata a vecinilor "prieteni". Acest sabotaj s-a produs sub conducerea psd-pnl-usr-udmr.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2024, 18:08)
Sabotaj nu prin inchiderea productiei pe carbune ci prin blocarea centralei pe gaz de la Iernut de 10 ani de zile, ca sa putem exporta gazul “ieftin” in hungaristan ca noi “nu avem la ce sa-l folosim”…UDMR-ul stie de ce:-)