Ministerul Finanţelor face precizări la modificările Codului Fiscal

Biroul de presă al MFP
Macroeconomie / 29 martie 2010

"În momentul de faţă Proiectul de modificare a Codului Fiscal este în proces de elaborare, prevederile sale fiind discutate de către reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reprezentanţi ai firmelor de consultanţă, patronate, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale.

Astfel, Structurile Asociative ale Administraţiilor Publice Locale au venit cu propunerea referitoare la impozitarea terenului de sub clădire. Menţionăm faptul că în acest moment funcţionează scutirea de la plata impozitului pe terenul de sub clădire în baza art. 257 lit a) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Tratamentul de bază este impozitarea întregii suprafeţe de teren aflată în proprietate, scutirea acordată până în acest moment de Codul Fiscal fiind o excepţie de la această regulă.

Un tratament fiscal similar întâlnim în Cehia, Slovenia, iar în majoritatea ţărilor Europene, terenul şi clădirea se impozitează împreună, la valoarea de piaţă, aceasta fiind şi tendinţa la nivel european de impozitare a proprietăţilor.

În ceea ce priveşte "bonurile valorice", facem precizarea că actualele propuneri de modificare ale Codului Fiscal nu prevăd modificarea tratamentului fiscal aplicabil acestora. Astfel, abrogarea prevederilor lit. e) a art. 42 din Codul Fiscal, potrivit cărora nu este impozabilă "contravaloarea cupoanelor ce reprezintă bonuri de valoare care se acordă cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispoziţiilor legale în vigoare" are drept raţiune clarificarea dispoziţiilor legale, în contextul în care, în conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) din Codul Fiscal nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile: tichetele de creşă acordate potrivit legii (litera a.1), tichetele de vacanţă acordate potrivit legii ( litera a.2), tichetele de masă şi drepturile de hrană acordate de angajatori angajaţilor în conformitate cu legislaţia în vigoare (litera b) precum şi cadourile acordate în condiţiile prevăzute la litera a).

După ce vor fi sintetizate propunerile tuturor factorilor implicaţi şi se va decide asupra formei finale a proiectului legii de modificare şi completare a Codului Fiscal, acesta va intra în dezbatere publică, conform prevederilor Legii nr. 52/2003."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb