Ministerul Finanţelor lansează, astăzi, a doua emisiune de titluri de stat pentru populaţie

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iulie 2016

Ministerul Finanţelor lansează, astăzi, a doua emisiune de titluri de stat pentru populaţie

Actualizare 15:20 Cioloş: "Titlurile de stat Centenar - o investiţie sigură şi accesibilă oricărei categorii de persoane"

Titlurile de stat Fidelis Centenar sunt o investiţie sigură, garantată de stat şi accesibilă oricărei categorii de cetăţeni, a afirmat astăzi premierul Dacian Cioloş.

"Dincolo de acest context aniversar al centenarului căruia aceste titluri de stat sau această emisiune de titluri de stat îi este dedicată, această acţiune are şi o componentă economică foarte clară. Este o investiţie sigură, o investiţie garantată de stat, unde dobânda şi câştigul pentru capital sunt şi venituri neimpozabile. Şi sunt, aşa cum a fost gândită această emisiune de titluri de stat, accesibile pentru orice categorie de cetăţean, pornind de la angajaţi, de la funcţionari, studenţi, pensionari, pot să facă o investiţie şi, în acelaşi timp, să îşi economisească banii pe care îi au investind în aceste titluri care sunt, cum vă spuneam, sigure", a declarat premierul, la lansarea emisiunii de titluri de la Palatul Victoria, potrivit unor surse din media.

Cioloş a mai spus că un titlu de stat, "de această dată", are un preţ accesibil, costă 100 de lei, cu scadenţă în 2018 şi cu o dobândă fixă de 2,15% pe an.

Premierul le-a mulţumit celor patru bănci de la care se pot achiziţiona aceste titluri de stat - BCR, BRD, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania - dar şi Bursei de Valori Bucureşti care va tranzacţiona titluri de stat Centenar.

"În 2018 se va organiza o loterie şi 100 de români din cei care vor investi în aceste titluri de stat vor mai putea fi şi beneficiarii unui premiu de câte 1.000 de lei", a precizat Dacian Cioloş.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:28 Anca Dragu: "Creşterile salariilor şi pensiilor au dus la o creştere a depozitelor populaţiei cu 13%"

Creşterile salariale de 15% şi a pensiei reale cu 8% au dus la creşterea depozitelor populaţiei cu aproximativ 13% şi creează un context economic prielnic pentru a oferi instrumente alternative de investiţie, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor Anca Dragu, potrivit unor surse din presă.

"Considerăm că este un context economic favorabil pentru a lansa un asemenea instrument de economisire. Pe primele patru luni ale anului avem creşteri salariale de peste 15%, creşteri în termeni reali, iar pensia reală s-a majorat cu 8%. De aceea vedem şi o creştere a depozitelor populaţiei, cu cca. 13%. Considerăm că există contextul economic, după cum spuneam, prielnic pentru a oferi instrumente alternative de investiţie", a spus Anca Dragu.

În opinia ministrului de Finanţe, dobânda este 2,15% pe an este una "atractivă" pentru acest instrument de economisire şi largi categorii de investitori pot fi interesaţi să achiziţioneze titlurile de stat.

"Orice persoană peste 18 ani are acces la aceste titluri de stat, poate cumpăra titluri de stat, fie dacă persoana este rezidentă sau nerezidentă în România", a spus Dragu.

Ministrul a evocat faptul că în timpul unei deplasări externe a primit semnale pozitive şi din partea mediilor investiţionale, inclusiv după Brexit.

"În general, pot să spun că am primit reacţii pozitive de la mediile investiţionale în urma demersurilor de promovare a economiei româneşti şi a instrumentelor de datorie pe care le emite statul român. Există încredere în perspectivele României şi în potenţialul economic al ţării noastre. Recent, în cadrul unui turneu asiatic, investitorii instituţionali şi-au exprimat intenţia de a diversifica portofoliile prin achiziţia de titluri de stat româneşti, atât cele emise în lei pe piaţa internă, cât şi cele emise în euro. Această încredere a investitorilor a fost confirmată şi după anunţarea rezultatului referendumului desfăşurat în Marea Britanie", a mai spus Anca Dragu, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

-------

Actualizare 11:23 Ludwik Sobolewski: "Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie stabileşte o legătură între lumea financiară şi societate"

Lansarea titlurilor de stat destinate populaţiei stabileşte legătura între lumea financiară şi societate, oferă posibilitatea diversificării plasamentelor şi pune bazele educaţiei financiare, a declarat, astăzi, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, potrivit unor surse din presă.

"Cred că această emisiune are o mare importanţă, pentru că stabileşte o legătură între lumea financiară şi societate, populaţie. Oferă, de asemenea, oamenilor posibilitatea de a-şi diversifica modalităţile de a investi bani şi pune bazele educaţiei financiare, care are o importanţă crucială pentru dezvoltarea economică a României", a explicat şeful BVB.

Potrivit acestuia, emisiunea trebuie urmată şi de alte iniţiative de acest fel.

"Suntem cu adevărat capabili şi încrezători că putem să facem posibile şi alte proiecte ambiţioase pentru a susţine prosperitatea economiei româneşti şi, în final, prosperitatea populaţiei", a adăugat Sobolewski, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

-------

Actualizare 10:55

Anca Dragu: "Ne aşteptăm ca subscrierea să fie integrală".

(G.F.)

------

Actualizare 10:11 Titlurile de stat pot fi achiziţionate în perioada 11-29 iulie

Titlurile de stat pot fi achiziţionate în perioada 11-29 iulie, la o dobândă anuală de 2,15%, potrivit unui comunicat.

Dobânda şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor emise de statul român prin MFP sunt venituri neimpozitabile.

(M.I.)

------

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a programat, astăzi, conferinţa de lansare a emisiunii de titluri de stat pentru populaţie.

Titlurile au scadenţa la doi ani, emisiunea fiind în valoare totală de 100 de milioane de lei, la o valoare nominală de 100 de lei, după cum au mai anunţat oficialii MFP.

"Continuăm programul Fidelis, iar ediţia din acest an se numeşte Centenar pentru că are scadenţa la doi ani, în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918", a spus, în luna mai, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

În plus, deţinătorii de titluri vor participa, la scadenţă, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectaţi 100 de participanţi, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.

Secretarul de stat Enache Jiru a precizat că prin emisiunile pe care le lansează Ministerul Finanţelor se doreşte educarea populaţiei.

"Prin emisiunile pe care le facem pe piaţa bursieră încercăm să educăm populaţia. O persoană fizică ce investeşte pe Bursa de Valori Bucureşti, dacă a vândut un pachet de acţiuni are disponibilităţi. Am vrut să venim şi noi cu titluri de stat pe piaţa bursieră pentru a-i da o alternativă de investiţie. Orice persoană fizică o poate face pe ambele pieţe. Ne-am propus să continuăm. Şi noi avem un scop, o ţintă: diversificarea bazei de investitori, cei locali. Anul trecut am plecat pe un instrument puţin mai sofisticat de aceea l-am numit "de testare". Am vrut să educăm piaţa şi să mergem pe oferte competitive. Poate am mers puţin cu trei paşi înainte", a mai afirmat Jiru.

În vara anului trecut, populaţia a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 de milioane de lei derulată în perioada 8 - 19 iunie, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an. Emisiunea de titluri de stat din 2015, a fost prima din ultimii 10 ani destinată populaţiei.

Ministerul Finanţelor preciza, la vremea respectivă, faptul că relansarea după 10 ani a titlurilor de stat dedicate în exclusivitate populaţiei prin Programul FIDELIS are în vedere crearea unui instrument alternativ de economisire, diversificarea bazei de investitori în titlurile de stat, precum şi îmbunătăţirea culturii financiare a populaţiei.

Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank au fost selectate ca intermediari ai ofertei de titluri de stat pentru populaţie. BCR va avea şi rolul de lead manager şi agent de plată.

MFP a anunţat că, pentru stimularea unei mai bune distribuiri a emisiunii, va plăti fiecărei bănci intermediare un comision de administrare de 0,2% aplicat la volumul vânzărilor de titluri de stat realizat pe piaţa primară de fiecare bancă în parte.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Era util sa atasati un link cu prospectul emisiunii acestor titluri de stat. Nu e prea tarziu sa o faceti!

    1. atata timp cat dobanda e 2.15% pe an :) Cand statul se imprumuta cu dobanzi de 5-7% de pe pietele externe, atunci nu erau buni banii romanilor.

      si atunci puteai cumpara titluri de stat. eu am facut-o

    Trebuia sa fie exclusiv a Cec-ului.

    Looby. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb