Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis

S.B.
Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2023

Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis

Ministerul Finanţelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie Fidelis şi derulează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 27 noiembrie - 15 decembrie, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.

Aceasta este a 14-a ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor 14 oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, 22 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

Asemenea precedentelor trei oferte din 2023, şi aceasta cuprinde cinci emisiuni, în euro şi lei, dintre care una este dedicată donatorilor de sânge.

Totodată, titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate în lei, au o maturitate de 1 an şi o dobândă de 7,1%.

Ministerul Finanţelor va emite, de asemenea, alte două emisiuni în lei, cu maturităţi de 1 an şi 3 ani şi dobânzi de 6,1% pe an, respectiv de 7,25% pe an, şi două în euro, cu maturităţi de 1 şi, respectiv, 5 ani şi dobânzi de 4% pe şi 5,5% pe an.

Oferta se derulează în perioada 27 noiembrie - 15 decembrie, iar data estimată a listării titlurilor Fidelis la BVB este 21 decembrie. Prin precedentele 13 oferte de vânzare de titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 - septembrie 2023, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 22 miliarde lei.

"Titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât şi pentru cei experimentaţi, în funcţie de strategia lor şi de apetitul de risc. Siguranţa capitalului investit, faptul că titlurile de stat sunt garantate integral de către stat atât din punct de vedere al capitalului, cât şi al dobânzii aferente, au făcut românii să investească din 2020 până acum peste 22 miliarde lei. Venim cu o nouă ediţie ce oferă condiţii avantajoase, atât pentru titlurile în lei, cât şi pentru cele în euro. În plus, fapul că donatorii de sânge, eroii noştri nevăzuţi, vor beneficia de condiţii speciale, a devenit deja o tradiţie. Astfel, fiecare picătură de sânge devine o monedă de solidaritate, iar titlurile de stat devin simboluri ale generozităţii colective", a declarat Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Consorţiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Dintre cei peste 168.000 de investitori din piaţa de capital autohtonă, la finalul lunii septembrie, peste 33.000 aveau în portofolii doar titluri de stat, ceea ce demonstrează că emisiunile recurente de titluri de stat derulate de Ministerul Finanţelor au o contribuţie importantă la creşterea numărului de investitori şi, totodată, la dezvoltarea pieţei de capital, prin diversificarea gamei de instrumente disponibile pentru administrarea eficientă a portofoliilor şi împărţirea riscului pe diferite clase de active. Investiţia la bursă are numeroase beneficii pentru investitori, la fel cum donarea de sânge are beneficii pentru sănătatea donatorilor şi felicităm Ministerul Finanţelor pentru iniţiativa de introduce din acest an o tranşă dedicată investitorilor donatori", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"Doar în acest an, numărul investitorilor din piaţa de capital a crescut cu peste 25%, de la 133.000 la 168.000. În ultimii patru ani am văzut un interes în creştere al investitorilor, numărul acestora triplându-se, de la 54.000, cât erau la finalul anului 2019. Această evoluţie este determinată atât de listările noi din ultimii ani, cât şi de ofertele pentru titurile de stat Fidelis. Titlurile de stat Fidelis oferă investitorilor o rată fixă a dobânzii pe o perioadă specificată, garantându-le acestora un flux de venit stabil şi previzibil", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Acum e momentul sa aflam ce deriva e pe piata noastra de capital,ce distorsiune in perceperea raportului risc recompensa.

    Statul iti da 7,25% neimpozabil pe 3 ani,fara sa intre in baza de calcul CASS. 

    BNET tot de azi are 'oferta' BNET28 pe 4,5 ani cu 9,6% dobanda cu 10% impozit si adaugate la CASS.Mai mult,ar vream pana la 106 pret la 100 lei nominal deci scadere dobanda pana la 8,3% randament anual brut,care net inseamna 7,5%. 

    Ar fi fantastic sa reiasa la sfarsit ca pe BVB investitorii pretuiesc la fel bonds la rating suveran cu junk corporate bonds!

    Ca sa nu mai spun de Euro pe 5 ani stat care la 5,5% sunt clar si mai sigure si cu randament mai bun,deprecierea leului fata de euro se va accentua datorita dezechelibrelor macro in crestere si a datoriei galopante. 

    1. gresit, nu e neimpozabila dobanda la bonduri. e impozitata cu inflatia , adica 10% din capital/an.

      real dobanda e -3%.

      Se compara doua instrumente.Tu apari cu o comparatie cu rata inflatiei si decretezi ce e de fapt impozitarea.Apoi vine altul si compara cu cine stie ce dividend.Exact ce presupune despre investitorul nostru primul comentariu!

      bondurile corporate cu bondurile de stat. am priceput. ambele sunt lovite de inflatie. ce nu-i clar. cand dai bani imprumut fie unei firme fie unui stat te intereseaza dobanda reala nu cea nominala.

      ca dc inflatia e de 100 % sa zicem, degeaba ai dobanda de 20%.

      la dividende e altceva pt ca acolo ai active, si activele n-au treaba cu inflatia, ba chiar de multe ori cresc in inflatie. vezi cazul de fata la bvb. 

      dar cand dobanda reala incepe sa urce anul urmator... e buna treaba...

      sa vezi "impozitare" la zebzecii cu credite ipotecare si dobanda reala...aia distractiv...as sa tot faci bani ca banca... piersi pe termen scurt agatand prosti si castigi pe termen lug... ca doar de unde sa plateasca govul doband...  

      s c r e t  

      O gramada de experti pe aici, gata sa ne arate ei ce destepti sunt, vorbindu-ne de impozitarea ascunsa prin inflatie, dar neintelegand ca primul comentariu era facut strict pe chestii palpabile (cupon, impozit si CASS) si modul in care ele joaca pe fiecare din cele doua tipuri de bonduri. Ca apoi intervine inflatia e alta treaba - nu e incorect comentariul, dar inflatia se aplica la ambele tpuri de bonduri, nu doar la alea de stat...

      e o dobanda reala ipotetica. care poate fi sau nu.

      eu vad lucrurile asa: 

      -ori inflatia ramane ridicata, peste 8-9% si atunci dobanzile raman la fel, n-ai nici o dobanda real pozitiva

      -ori inflatia scade sub 7% , poate chiar 4% cum prezic astia, bnr ul si cu toti restul bancilor cemntrale scad dobanzile, normal toti odata ca altfel cine scade primul , ii pica cursul valutar, tocmai ce nu vrea bnr, ei si cu dobanzi mici si deficite mari, vor printa bani. deci n-ai inflatie oficiala la produse, dar vor creste f mult activele. si tu stai pe dobanda reala de 2-3% 3 ani, timp in care piata imobiliara si bursa pot sa creasca compus poate si 30-50%, odata cu scaderea ratelor, printare de bani qe si relansarea economiei.  

      omg,captain obvious

      azi dobanda reala e una,pana la maturitate e alta 

      nici macar asta nu intereseaza,e vorba de obligatiuni,ce sa vezi ca nicaieri azi nu e pozitiva dobanda aia reala 

      iar instrumentele astea atrag cei mai multi bani in lume 

      scrie-ne tu ce stat cu rating investment grade dadobanda reala pozitiva,ca altfel discutam degeaba teorii despre ce bine ar fi sa fie bine 

      mai concret,de ce ar da statul nostru azi dobanda reala pozitiva pe termen scurt daca e exces de lichiditate si baga bancile bid cat cuprinde la dobanzile astea?!

      si de ce iau oamenii scadente lungi,oare nu fiindca stiu sa faca alte calcule decat tine? 

      WOW in RO pentru o centima totuna risk in timp ce worldwide e diferential mare hai cadam clasa mondiala la risk reward!

    Unde scrie ca dobanda la titlurile de stat nu se ia in considerare la CASS?

    Eu personal am gasit doar ca nu se impoziteaza. 

    1. Art. 155 alin. (1) lit. g) coroborat cu art. 170 alin. (1)-(3) din Codul fiscal

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb