Ministerul Finanţelor nu a ţinut cont de propunerile APIA în privinţa accizelor la autovehicule

Ziarul BURSA #Politică / 25 martie 2005

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu a ţinut cont de propunerile Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) în privinţa majorării accizelor la autovehicule, deşi a avut numeroase consultări în acest sens, afirmă reprezentanţii APIA. "Finanţele s-au consultat cu noi, dar au făcut ca ei", a declarat, ieri, pentru Rompres directorul executiv al APIA, Marius Carp, după ce Executivul a aprobat modificările Codului fiscal, care prevăd creşterea accizelor la o serie de produse considerate de lux.

Potrivit reprezentantului APIA, cea mai importantă modificare în domeniul accizelor la autovehicule este introducerea accizei de 1 la sută autoturis-mele noi echipate cu motoare sub 1.601 cmc, la care pînă acum acciza era zero. În consultările cu MFP, APIA a susţinut menţinerea accizei zero la această categorie de autovehicule.

Maşinile echipate cu motoare sub 1.601 cmc reprezintă trei sferturi din piaţa autohtonă, a precizat Marius Carp, adăugînd că modelele producătorilor locali se încadrează la această categorie şi reprezintă 60 la sută din piaţă.

El a menţionat că măsura nu va influenţa însă în mod radical piaţa auto, deşi cumpărătorii vor trebui să plătească nişte bani în plus, circa două milioane de lei pentru o Dacie, sau, spre exemplu, 20 de milioane de lei pentru o maşină scumpă.

Conform modificărilor aprobate de Executiv, la autoturis-mele noi echipate cu motor pe benzină, accizele au crescut de la 0 la 1 la sută pentru capacitatea cilindrică sub 1.601 cmc, de la 1,5 la 2,5 la sută pentru capacitatea cilindrică între 1.601 şi 1.800 cmc, de la 3 la 4 la sută pentru 1.801-2.000 cmc, de la 6 la 8 la sută pentru 2.001-2.500 cmc, de la 9 la 11 la sută pentru cele peste 2.500 cmc.

La autoturismele noi echipate cu motoare Diesel, accizele au fost majorate de la 0 la 1 la sută pentru capacitatea cilindrică sub 1.601 cmc, de la 1,5 la 2,5 la sută pentru capacitatea cilindrică între 1.601 şi 2.000 cmc, de la 3 la 4 la sută pentru 2.001-2.500 cmc, de la 6 la 8 la sută pentru 2.501-3.100 cmc, de la 9 la 11 la sută pentru cele peste 3.100 cmc.

De asemenea, au fost majorate accizele şi la autoturismele rulate, situîndu-se între 2,5 şi 32 la sută, în funcţie de capacitatea motorului.

Conform modificărilor aprobate de Executiv, în cazul autoturismelor din import, inclusiv cele rulate, introduse în ţară în baza contractelor de leasing iniţiate după data intrării în vigoare a Ordonanţei, baza de impozitare pentru accize va fi valoarea de intrare la care se adaugă cuantumul taxelor vamale şi alte taxe speciale datorate la momentul închiderii operaţiunii de import.

Această măsură era însă aşteptată pe piaţa auto, fiind în atenţia actorilor pieţei încă de la sfîrşitul anului trecut.

Marius Carp consideră că ultimele modificări ale legislaţiei nu vor avea efecte negative majore asupra creşterii pieţei, însă ar putea determina unele mutaţii în domeniul auto - clienţii care optează pentru o anumită maşină ar putea renunţa la unele pachete de accesorii sau vor opta pentru maşini echipate cu motoare cu capacitate cilindrică mai mică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb