MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE: Cei care nu îşi plătesc taxele şi impozitele riscă închisoarea de la 1 an la 5 ani sau amendă

S.B.
Miscellanea / 16 decembrie 2021

Cei care nu îşi plătesc taxele şi impozitele riscă închisoarea de la 1 an la 5 ani sau amendă

Ordonanţa de Urgenţă pusă în transparenţă de Ministerul Finanţelor Publice şi care stabileşte măsurile care vor fi prorogate pentru anul 2022, cuprinde şi o prevedere privind combaterea evaziunii fiscale, informează news.ro.

Astfel, cei care nu îşi plătesc impozitele şi contribuţiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă. PSD a transmis că angajatorii care nu le plătesc angajaţilor contribuţiile vor răspunde penal şi atrage atenţia că, la 30 septembrie 2021, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei, dintre care 8,4 miliarde lei la pensii şi 3,5 miliarde lei la Sănătate, duble faţă de anul 2019.

Potrivit OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege."

În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare."

PSD a transmis, pe Facebook, că zeci de mii de români află - exact când au nevoie de servicii medicale! - că nu pot beneficia de acestea pentru că angajatorul nu a plătit contribuţiile pentru sănătate deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu, iar alte zeci de mii de români află - când ajung să-şi depună dosarul de pensie, că nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru că angajatorul nu le-a plătit contribuţiile, deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu!

"Angajatorii evazionişti, care nu plătesc statului contribuţiile angajaţilor (impozit pe salariu, CAS, CASS, şomaj etc.) vor răspunde penal pentru că, deşi aveau obligaţia clară de a le reţine şi de a le plăti către stat, nu au făcut-o, băgându-şi practic în buzunar aceşti bani!", transmite PSD.

"Este momentul ca furtul banilor REŢINUŢI din veniturile oamenilor (salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, dividende, veniturile din jocuri de noroc, din premii, din dobânzi, veniturile zilierilor sau din convenţii civile ori prestări de servicii) să înceteze! Pentru că este vorba de drepturile fiecărui salariat la sănătate, pensie sau şomaj!", se mai arată în mesaj.

Partidul Social Democrat afirmă că, "la 30 septembrie 2021 arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei (dintre care 8,4 miliarde lei la pensii şi 3,5 miliarde lei la Sănătate), duble faţă de anul 2019!".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In 2017, 9 din primele companii cu restante la contribuțiile sociale erau companii de stat.

    Daca ai pile poți face așa ceva. Orice amărăștean se alege cu proprie pe conturi în secunda 2. Deci despre ce vorbim?

    Daca devine așa periculos să ai afaceri la noi aia cinstiți vor închide, aia dubioși trec și mai mult la negru. 

    Sefii multinationalelor straine, care se stie ca nu-si platesc decat o parte infima din taxele datorate si care isi externalizeaza tot profitul, vor risca inchisoare de la 1 an la 5 ani?? Sa fim seriosi, slugoii din fruntea Coloniei bananiere, Romanica nu se vor atinge nici macar cu o floare de ei!

    SE APLICA RETROACTIV SI ORICUI? SUGEREZ O INCHISOARE A DATORNICILOR, PE CASTE CU SAU FARA LIMIT RESTRICTIILOR DE COMUNICARE.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb