Deputatul UNPR Florin Gheorghe (domnia sa s-a retras din PDL în februarie şi a activat ca independent câteva luni) a întrebat, prin intermediul unei interpelări parlamentare, conducerea Ministerului Finanţelor dacă a evaluat eficacitatea şi eficienţa ANAF după ce Agenţia s-a reorganizat, întrucât instituţia nu a avut rezultatele scontate, respectiv reducerea evaziunii şi creşterea încasărilor.
Ministerul a răspuns, însă că, "în condiţiile păstrării unui nivel al colectării şi chiar a îmbunătăţirii acestuia, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală încă funcţionează cu un număr de personal mai mic decât înaintea procesului de reorganizare, cheltuielile de personal scăzând cu cel puţin 5 miliarde lei lunar faţă de nivelul înregistrat în iulie 2013 la nivelul întregii agenţii, ceea ce dovedeşte o creştere a eficienţei activităţii".
Conform răspunsului primit de parlamentar, evaluarea eficienţei şi eficacităţii activităţii ANAF se realizează prin intermediul unor indicatori precum lei cheltuiţi la 1 milion lei venituri bugetare nete; cheltuieli cu personalul la 1 milion lei venituri bugetare nete; venituri bugetare nete colectate la număr personal; venituri bugetare nete colectate la număr contribuabili.
Oficialii de la finanţe afirmă: "Indicatorii «Lei cheltuiţi la 1 milion lei venituri bugetare nete» şi «Cheltuieli cu personalul la 1 milion lei venituri bugetare nete» au înregistrat un trend pozitiv, primul indicator înregistrând o scădere de la 11.683,55 lei în semestrul I 2013 la 10.739,48 lei în semestrul I 2014 (cu 8,08%), iar cel de-al doilea indicator de la 10.560,28 lei la 9.661,66 lei (cu 8,51%). Aceste reduceri au fost influenţate atât de creşterea încasărilor, cât şi de reducerea cheltuielilor totale (cu 4,64%) şi a celor de personal (cu 5,09%)".
Ministerul nu i-a dat domnului deputat Gheorghe detalii despre creşterea încasărilor, dar a descris detaliat modul în care a fost restructurat şi redus personalul ANAF, precum şi stadiul angajărilor de specialişti în posturile cheie neocupate din noua organizare.
Conform notei de fundamentare a rectificării bugetare operată recent de Guvern, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 1.400 milioane lei, iar cheltuielile bugetare - cu suma de 1.448 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat scade cu 48 milioane lei de la 14.760 milioane lei la 14.712 milioane lei, menţinându-se ca pondere în PIB la 2,2%, mai arată ministerul.
Statistica ministerului indică o colectare mai slabă a TVA, încasări mai mici din fonduri europene, dar un plus de venituri la taxe pe proprietate şi impozitul pe profit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2014, 10:04)
Nu stiti cum s-a facut reorganizarea .sa-u trimis oameni prefesionisti acasa care lucrau in sistem de vreo 20 ani ,de asta sunt atatea procese pe rol cu fostii angajati.